Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΓΙΝΕ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΜΙΧΑΗΛ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑΚΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.

Με κάθε λαμπρότητα υποδέχθηκε η Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος και ο Ενοριακός  Ιερός ναός Υπαπαντής του Χριστού Λευκακίων την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 αντίγραφο  της Ιερής Εικόνος του Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου Λέσβου. 

Η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη   θα τοποθετηθεί στον Ιερό ναό της Υπαπαντής μόνιμα, όπου κάθε Δευτέρα και ώρα 6 απογευματινή θα τελείτε  Ιερά παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Μετά την υποδοχή της Ιερής Εικόνος από κλήρο και πιστούς τελέσθηκε  εορταστικός εσπερινός και Ιερή παράκληση του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ο εφημέριος του ναού  Ιερομόναχος π. Μιχαήλ Καλαμαράς ευχαρίστησε από καρδιάς του δωρητές της εικόνας και του ευχήθηκε ότι καλύτερο γι αυτούς και την οικογένεια τους και να τους φωτίζει πάντα ο Ταξιάρχης Μιχαήλ. Την Ιερά εικόνα θα την γιορτάζει πανυγηρικά ο Ναός δύο φορές το χρόνο, των Ταξιαρχών τον Νοέμβριο και στην εορτή των Μυροφόρων μετά το Πάσχα.
Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.
 Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.
 Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.
Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.
Η εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Μυροφόρων, δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση, με μεγάλο θρησκευτικό και εμπορικό πανηγύρι συνοδευόμενο με ταυροθυσία και κατόπιν παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού «κισκέκ», που διανέμεται εθιμοτυπικά στους προσκυνητές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να έρχονται στον Άγιο με τα πόδια την παραμονή της γιορτής από χιλιόμετρα μακριά αλλά και καβαλάρηδες με τα άλογά τους στολισμένα για να τιμήσουν τον Ταξιάρχη.
 
STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ