Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ 2018.


ΜΗΝΥΜΑ  ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ  κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ  ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ 2018
Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα.
Πρωτοχρονιά 2018. Ένας καινούργιος χρόνος ανατέλλει, ένα νέο έτος ξεκινά, ένα δώρο ακριβό μας προσφέρεται, ο «νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου».
Αξίζει τούτη τη λαμπρή και γιορτινή ημέρα να εστιάσουμε σ’ αυτό το θαυμαστό και πολύτιμο δώρο, που μας επιφυλάσσει η αγάπη του Θεού, το νέο χρόνο.
Είναι αλήθεια, ότι συχνά παραβλέπουμε ή υποτιμούμε την αξία του, και άλλοτε το προσπερνάμε, χωρίς να χαιρόμαστε τις μοναδικές του λεπτομέρειες και τις υπέροχες προοπτικές του. Είναι συναρπαστικό, όμως, να το ανακαλύψουμε. Με την περιέργεια του μικρού παιδιού, που ξετυλίγει το δώρο του, ας επιχειρήσουμε να το προσεγγίσουμε, να το γνωρίσουμε, να συλλάβουμε την ομορφιά του, ξεκινώντας από ό,τι φαινομενικά μας εντυπωσιάζει – από το περιτύλιγμα – και προχωρώντας, εν συνεχεία, στη βαθύτερη αλήθειά του.
Πράγματι, ο χρόνος είναι δώρο, που ξεδιπλώνεται καθημερινά μπροστά μας, κατ’ αρχήν ως μία ποικιλία εικόνων και εναλλαγών. Είναι μέγεθος μετρητό, που όμως μυστικά και αθόρυβα τελεσιουργεί το θαύμα: ανοίγει στο φως τα πέταλα του μπουμπουκιού, μεταμορφώνει το σκουλήκι σε πεταλούδα, βλαστάνει το σπόρο από την υγρή γη, μεστώνει το στάχυ, ωριμάζει τον καρπό. Είναι παράμετρος αυτονόητα γνωστή και απροσμέτρητα άγνωστη, κρυμμένη επιμελώς πίσω από την όποια φυσική αλλαγή. Είναι πραγματικότητα άϋλη, που ρυθμίζει, ωστόσο, σταθερά την κίνηση και την πορεία των άστρων, χαρίζοντάς μας ανατολές γεμάτες φως, χρυσά μεσημέρια, μεγαλόπρεπα έναστρα βράδυα. Το κύλισμά του είναι η αιτία που διαμορφώνει τις εποχές, κινώντας άλλοτε τους ανέμους του χειμώνα, και φέρνοντας άλλοτε το πυρακτωμένο φως του καλοκαιριού. Πόσο, όμως, εκτιμούμε και απολαμβάνουμε αυτή την απερίγραπτη και διαρκώς ανακυκλούμενη ομορφιά του χρόνου, που καθημερινά μας χαρίζεται στις ποικίλες εναλλαγές της;
Αξίζει, όχι απλώς να βλέπουμε, αλλά να απολαμβάνουμε την ελκυστική ομορφιά αυτού του δώρου, να τη βιώνουμε στο κάθε λεπτό, να ρουφάμε άπληστα την κάθε στιγμή, να χαιρόμαστε στο έπακρο το χρόνο που μας προσφέρει η αγαθότητα του Θεού. Και παράλληλα να προχωρούμε και σε κάτι βαθύτερο. Να αναζητούμε την αληθινή, συχνά όμως αγνοημένη, αξία αυτού του δώρου, που συνιστά θησαυρό ανεκτίμητο.
Αν οι σοφοί της γης χαρακτήρισαν ως χρήμα τον χρόνο, η Εκκλησία μας τον θεωρεί εφαλτήριο, που μπορεί να μας απογειώσει προς την αγιότητα. Αρκεί ένας χτύπος στο ρολόι της ψυχής μας, για να μας εξασφαλίσει την μεταφυσική μας αφύπνιση. Δεν απαιτήθηκε, άλλωστε, παρά μόνο μία κίνηση μετάνοιας για να ξεκλειδωθεί από τον ληστή ο Παράδεισος. Κατά τους Πατέρες δε της Εκκλησίας, είναι αρκετή η διάρκεια μίας και μόνον ημέρας, από την ανατολή έως τη δύση της, ώστε να κατακτηθεί ο εξαγιασμός μας. Ιδού η πρόκληση της σημερινής γιορτής, να διαχειριστούμε με σύνεση την κάθε στιγμή, κάτι μικρό, που όμως έχει άπειρη αξία, να αξιοποιήσουμε το κάθε λεπτό, κάτι που φαίνεται λίγο, αλλά έχει διαστάσεις ασύλληπτες. Πως; «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν», προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, αξιοποιώντας  το χρόνο της ζωής μας ως αγάπη, ως ελευθερία, ως συμπόρευση με τον συνάνθρωπο. Συγχωρώντας, συμπονώντας και φροντίζοντας τον διπλανό μας, χωρίς επιφύλαξη, χωρίς υστεροβουλία, χωρίς αντάλλαγμα. Αντίθετα, σπαταλώντας τον καιρό μας στα πλαίσια της φυσικής αναγκαιότητας, και καλπάζοντας από μέριμνα σε μέριμνα, τον εκφυλίζουμε σε μία ανιαρή και αδυσώπητη καθημερινότητα.
Ως Χριστιανοί, είμαστε φορείς μίας βαρειάς ευθύνης, να αξιοποιούμε δυναμικά την επίγεια πορεία μας, εξασφαλίζοντας στην κάθε στιγμή μας την προοπτική της αιωνιότητας. Ο χρόνος της ζωής μας μάς δίδεται ως ευκαιρία να αποκτήσουμε την εμπειρία του Θεού μέσα μας, να ζήσουμε από τώρα τη χαρά της Βασιλείας Του.
Πρώτη του έτους σήμερα, και μας προσφέρεται ένα καινούργιο άνοιγμα στην ελπίδα, μία νότα αισιοδοξίας στην κουρασμένη και αποκαμωμένη κοινωνία μας, μία αφετηρία κοινού αγώνα για ένα ευτυχέστερο αύριο. Ας εμπιστευθούμε την ανθρώπινη ανεπάρκειά μας και τις όποιες αγωνίες μας στην παντοδύναμη πρόνοια του Θεού, ας αφήσουμε την ψυχή μας να γευτεί την πληρότητα των θείων δώρων Του και την πλησμονή της αγάπης Του. Και ας αναλάβουμε, με επίγνωση και ζήλο, την ευθύνη να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο δώρο Του, το χρόνο, κατά το θέλημά Του και προς δόξαν του Παναγίου Ονόματός Του.
Καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους!
Με όλη μου την πατρική αγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
 Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ