Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Ο Εσπερινός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (ΦΩΤΟ).



Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλλιθέας πόλεως Καστοριάς τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των θεοστέπτων και ισαποστόλων Αγίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Νωρίτερα, στα προπύλαια του Ιερού Ναού, έγινε η υποδοχή τεμαχίου του Τιμίου Ξύλου και τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης, λαμπρύνοντας τον εορτασμό του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Ο ιστορικός της εποχής σημειώνει ότι, μεταξύ άλλων, ο Άγιος Κωνσταντίνος έχτισε Ναούς όπως, της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ειρήνης, των Αρχαγγέλων, της Αναστάσεως του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και άλλους πολλούς, όπως και η Αγία Ελένη. Ο Άγιος Κωνσταντίνος, επίσης, ήταν αυτός που θεσμοθέτησε πρώτος και καθιέρωσε με νόμο την αργία της Κυριακής, ως κατεξοχήν ημέρα προσευχής. Με εντολή του τιμώνται οι εορτές των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και οι υπόλοιπες εορτές των Αγίων.
Και συνέχισε λέγοντας, ποιος από εμάς ενδιαφέρεται σήμερα να χτίσουμε κάποιον Ναό; Εμείς, κι αυτούς που έχουμε, θέλουμε να τους κάνουμε μουσεία. Αλλά οι Ναοί είναι τόποι λατρείας. Προσφέρεται ο Θεός. Θυσιάζεται ο Χριστός. Έτσι έζησε το γένος μας. Μέσα στους Ναούς. Με αναμμένο το καντήλι. Και να γνωρίζετε ότι, το γένος μας το έσωσε η Εκκλησία. Η Εκκλησία έδωσε τη δυνατότητα στο λαό να κρατήσει την πίστη του, τη γλώσσα του, την παράδοσή του, την αγάπη για την Ελλάδα και την οικογένεια.
Και συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ ότι αυτό που σχεδιάζουν σήμερα για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, θα είναι ολέθριο για την Πατρίδα μας, γιατί έτσι δεν υπολογίζουμε τον Θεό, αλλά μόνο τον άνθρωπο, μόνο τον εαυτό μας. Τον Θεό τον θέλουμε μόνο για κάποιες δύσκολες στιγμές. Μετά τον ξεχνάμε, δεν τον χρειαζόμαστε!
Και κατέληξε σχολιάζοντας τις εορτές στις οποίες δίνουμε περισσότερο σημασία από την τιμή και τον εορτασμό της μνήμης των Αγίων και των Μαρτύρων της πίστεώς μας. Και είναι οι γιορτές του μήλου, του ψαριού, του κρασιού και άλλες πολλές, ξεχνώντας πως όλα αυτά είναι δημιουργήματα και ευλογίες του Θεού, και αν δεν θελήσει ο Θεός δεν θα τα έχουμε. Κι έτσι αφήνουμε στην άκρη τη λατρεία του αληθινού Θεού, την τιμή στους Αγίους μας, αδιαφορούμε για τον εκκλησιασμό και τη Θεία Κοινωνία και ενδιαφερόμαστε για ανούσια πράγματα και τιμούμε τα σύγχρονα είδωλα της εποχής μας.
Ευχήθηκε σε όλους να μας χαρίζει ο Κύριός μας, διά πρεσβειών των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, υγεία και να μας φωτίσει να κρατήσουμε ανόθευτη την παράδοση των προγόνων μας.
Στο τέλος του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Τιμίου Ξύλου και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης στους δρόμους της πόλεως.