Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία.

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου,  ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η 4η στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία,  στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

              Στις ιερές ακολουθίες προέστη, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, ο συντοπίτης μας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, βοηθός Επίσκοπος του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου και καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
            Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Ποιμενάρχης μας προς τιμήν της μεγάλης Εορτής,  εχειροθέτησε αναγνώστη τον ευλαβέστατο κ. Νικόλαο Καζαντζή, φοιτητή του Τ.Ε.Ι Λαμίας, ο οποίος διακονεί μετά ζήλου το ιερό βήμα και το αναλόγιο της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Λαμίας και παιδικός του πόθος είναι η ιεροσύνη.
            Μετά την χειροθεσία ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νέο αναγνώστη της Ιεράς Μητροπόλεως μας να είναι άξιος και με την ευλογία του Θεού να συνεχίσει μετά φόβου και αγάπης να διακονεί στην Ενορία του και ο Θεός να τον φωτίζει, ώστε ο παιδικός του πόθος να πραγματοποιηθεί.
            Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον  Θεοφιλέστατο κ. Κύριλλο και τον ευχαρίστησε για την ευγενική αποδοχή της αδελφικής  προσκλήσεως του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
            «Θεοφιλέστατε, πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά διότι εγκαταλείψατε το βεβαρημένο πρόγραμμά σας εις το Πανεπιστήμιο και εις τα διορθόδοξα θέματα και ήλθατε εις την ιδιαιτέρα σας πατρίδα δεχόμενος την αδελφική πρόσκλησή μου και χοροστατείτε εις το Μεγάλο Εσπερινό της Εορτής της Καθέδρας της Λαμίας.
            Δεν σας θεωρώ φιλοξενούμενο αλλά ημέτερο. Ο Άγιος Αβύδου αδελφοί μου , δεν είναι ένας συνηθισμένος θεολόγος και Επίσκοπος, αλλά είναι ένας δόκιμος Θεολόγος - Δογματολόγος, ο οποίος δίδει την μαρτυρία της πίστεως όπου χρειαστεί και είναι ένας σοβαρός Επίσκοπος που έχει πλήρη επίγνωση της αποστολής του και του ρόλου του.
             Οσάκις έρχεσθε εδώ μας δίδετε ιδιαίτερη χαρά και ωφελούμαστε ιδιαίτερα αντλώντας πολλά διδακτικά και ωφέλιμα από την δεξαμενή των γνώσεων σας και του λόγου σας. Παρακαλώ να απευθύνετε τον θείο λόγο εις τους ευσεβείς πιστούς».
            Ο Θεοφιλέστατος λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά:
            « Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες Σεβασμιώτατε για την τιμητική πρόσκλησή σας και να σας διαβεβαιώσω, ότι όποτε βρίσκομαι στη Λαμία, αισθάνομαι χαρά και τιμή. Περισσότερο όμως σας ευχαριστώ για το έργο το οποίο προσφέρετε επί σειρά ετών,  στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, με τόση πίστη, με τόση αυτοθυσία, με τόση επιμονή. με τόσο ήθος και μάλιστα αταλάντευτα και σταθερά.
            Το να είναι κανείς κληρικός και μάλιστα επίσκοπος τη σημερινή ημέρα, δεν είναι κάτι το εύκολο και μάλιστα μέσα στη σύγχρονη συγκυρία. Ευχαριστούμε λοιπόν τον Θεό, διότι σας έχουμε σ' αυτό εδώ τον τόπο και ευχόμαστε να μακρύνει την παρουσία σας για πολλά ακόμη έτη».
            Στην συνέχεια ο Θεοφιλέστατος απήυθηνε  θαυμάσιο, μεστό  λόγο και  με ιδιαίτερη θεολογική δεινότητα αναφέρθηκε στο υπερύμνητο και υπερευλογημένο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
            Χρησιμοποιώντας αγιογραφικά χωρία και λόγους πατέρων, όπως του  Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του Αγίου Νικολάου του Καβάσιλα, του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου κ.α., ανέλυσε το κάλλος το άρρητο που πηγάζει το πρόσωπο της Παναγίας, η οποία είναι η αιτία της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους.
            «Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι εκείνη που πρεσβεύει και μεσιτεύει στον Κύριο  για το ανθρώπινο γένος.
            Το πρόσωπο της Παναγίας είναι πρόσωπο με κάλλος απύθμενο, γλυκύτητα, παρθενία, αρετή. Χαρίσματα, τα οποία η Εκκλησία μας, μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου τα προβάλλει ως πρότυπα. Ο κόσμος σήμερα όμως δεν εννοεί να τα καταλάβει και γι΄ αυτό κυριαρχεί η αμαρτία. Το να ζει κανείς χριστιανική ζωή είναι ένας τρόπος και η Αγία μας Εκκλησία με τις ακολουθίες των χαιρετισμών, μας υπενθυμίζει το πρόσωπο της Παναγίας μας ως πρότυπο.
            Σ΄ αυτήν πρέπει να εναποθέσουμε τις αδυναμίες και τα πάθη μας, διότι απ' αυτήν πηγάζει η αληθινή ελπίδα».