Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος



Η Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος θα ψαλεί σήμερα, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 και ώρα 6.30 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς.
Στην Ακολουθία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Ο Μέγας Κανών έχει εννέα Ωδές. Αποδεικνύεται ότι είναι «μέγας» στην απόλυτή του έννοια, γιατί, ενώ στους συνήθεις Κανόνες κάθε Ωδή έχει 2-3 Τροπάρια και στο σύνολο γύρω στα 30, ο Μέγας Κανών έχει πολύ περισσότερα σε κάθε Ωδή και στο σύνολο 250 Τροπάρια.

Σήμερα τα Τροπάρια του Μεγάλου Κανόνος είναι κατά 30 περισσότερα από τα αρχικά, επειδή μεταγενέστεροι υμνογράφοι προσέθεσαν τροπάρια για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, που είναι ποίημα Θεοδώρου και Ιωσήφ των Στουδιτών, αλλά και για τον ίδιο τον Άγιο Ανδρέα.
Κατά το Συναξάριο του Αγίου και της Ακολουθίας του Κανόνος «ο ποιητής πάσαν Παλαιάς και Νέας Διαθήκης ιστορίαν ερανισάμενος και αθροίσας, το παρόν ηρμόσατο μέλος… προτρέπεται γούν δια τούτου πάσαν ψυχήν, όσα μεν αγαθά της ιστορίας ζηλούν και μιμείσθαι προς δύναμιν, όσα δε των φαύλων αποφεύγειν και αεί προς Θεόν ανατρέχειν δια μετανοίας, δακρύων και εξομολογήσεως και της άλλης ευαρεστήσεως».