Δεν είναι μελαγχολική περίοδος, αλλά είναι περίοδος που έχει το στοιχείο της χαράς. Γιατί μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό, πιο κοντά στον συνάνθρωπο, αλλά και πιο κοντά στον ίδιο μας, τον άγνωστο εαυτό.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τρίτη 21 Μαρτίου. Στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ρηγίνος Σταματίου, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, ο οποίος και μίλησε στους πιστούς.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017», που διοργανώνει ο Ναός για 19η συνεχή χρονιά.
Καθ’ όλη την διάρκεια της αγρυπνίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Μιλώντας για την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, ο π. Ρηγίνος την χαρακτήρισε ως μία κατεξοχήν πνευματική περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, όπου τόσο η κατανυκτική υμνογραφία, όσο και οι αυξημένες λατρευτικές ακολουθίες, σε συνδυασμό με τη νηστεία, μας βοηθούν για μεγαλύτερη συγκέντρωση του μυαλού στην κατάκτηση του κύριου σκοπού της ζωής μας, την αιώνια ζωή.
Το όλο κλίμα αυτής της περιόδου, συνέχισε, προσφέρεται για περισσότερη ενδοσκόπηση. Έναν λεπτομερέστατο αυτοέλεγχο,  με μοναδική επιδίωξη την βαθιά μετάνοια μας για τα πεπραγμένα και τις ελλείψεις του βίου μας.
Είναι αλήθεια βέβαια, πως  οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, αλλά και δεν συντονίζονται με το πνεύμα αυτής της περιόδου, για να γευτούν τους πνευματικούς καρπούς της.
Δυστυχώς, η ζωή και οι επιλογές μας, έχουν πάψει προ πολλού να καθορίζονται, να εμπνέονται και να καθοδηγούνται από την ζωή της Εκκλησίας.
Όπως μάλιστα σημείωσε:
«Μπορεί λοιπόν σήμερα κάποιος να εφαρμόζει μια αυστηρότατη δίαιτα χάριν της ομορφιάς του σώματος ή της υγείας, της ευεξίας και μακροζωίας, να αρνείται όμως να τηρήσει τη νηστεία της Εκκλησίας μας, χάριν της πνευματικής ωφέλειας.
Μπορεί να κάθεται με τις ώρες στην τηλεόραση, ενώ αρνείται να πάει στην Εκκλησία να συναντήσει κάποιον πνευματικό για να δεχθεί την άφεση των αμαρτιών στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως.
Προτιμά να παραμιλά μόνος του, παρά να προσεύχεται. Αρνείται πεισματικά να δώσει, να προσφέρει ή να μοιραστεί κάτι, ενώ διεκδικεί διαρκώς να πάρει ότι θεωρεί ότι του ανήκει.
Τρομάζει μπροστά στον έλεγχο της συνειδήσεως και στα αναπάντητα ερωτήματα που σφυροκοπούν την ύπαρξη του.»
Η κατανυκτική περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, βοηθά πολύ τις ψυχές στην σωστή κατεύθυνση της ζωής. Βοηθά στον εντοπισμό των παθών, των ελλείψεων και των ελαττωμάτων μας.
Φωτίζει, εσωτερικώς, πληγές και αποκαλύπτει πνευματικά προβλήματα. Λειτουργεί διαρκώς σαν συνεχής πρόσκληση για προσωπική μεταμόρφωση. Το πνεύμα της, είναι πνεύμα βαθιάς, επίπονης και αγωνιστικής αναζήτησης.
Και ο π. Ρηγίνος ολοκλήρωσε τον λόγο του, σημειώνοντας:
«Είναι πορεία η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όχι μόνο μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, αλλά και μιας θεραπευτικής περιόδου. Δεν προσβλέπει στην τήρηση κάποιων εξωτερικών κανόνων, αλλά στην απόκτηση ταπεινού φρονήματος, αυτογνωσίας και μετάνοιας.
Γι’ αυτό και δεν είναι μελαγχολική περίοδος, αλλά είναι περίοδος που έχει το στοιχείο της χαράς. Γιατί μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό, πιο κοντά στον συνάνθρωπο, αλλά και πιο κοντά στον ίδιο μας, τον άγνωστο εαυτό.»
Την ομιλία του π. Ρηγίνου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.