Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Γ΄Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Σεβασμιώτατος στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου Συκεών.


Δελτίο τύπου
«Τη αυτή ημέρα Κυριακή τρίτη των Νηστειών,
την προσκύνησιν εορτάζομεν του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού
Την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, 19 Μαρτίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Συκεών.

Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, κάλεσε τους πιστούς να ιχνηλατήσουν στη σταυρική  πορεία του Χριστού, στο δρόμο της θυσίας . «Η σημερινή  Κυριακή, είπε ο Σεβασμιώτατος,  προβάλλει  τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, για να εμφυσήσει  θάρρος στους χριστιανούς να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα, για να τους εμπνεύσει τη θυσία, για να τους προετοιμάσει για την ….ανεκλάλητη χαρά της Ανάστασης».
Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν απότμημα από τον Τίμιο Σταυρό, το οποίο φυλάσσεται στο Σκευοφυλάκιο της Μητρόπολης..
Η ενορία έζησε τη χαρά της απονομής του οφικίου του πρωτοπρεσβυτέρου και πνευματικού στον π. Χρήστο Σκαρπέλο, ο οποίος επί 19 χρόνια διακονεί με απλότητα και αγάπη στον Ιερό Ναό.

Η σημασία της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως από τον π.Αλέξανδρο Σμέμαν  
Η προβολή του Σταυρού στη μέση της Σαρακοστής, μας υπενθυμίζει το σκοπό της βαθύτερης και εντατικότερης εκκλησιαστικής ζωής κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έτσι είναι ο κατάλληλος τόπος εδώ, για να σκεφτούμε το ρόλο του σταυρού, αυτού του σημαντικότατου και χαρακτηριστικότατου όλων των Χριστιανικών συμβόλων.
Το σύμβολο αυτό έχει δύο στενά αλληλένδετες σημασίες. Αφενός είναι ο σταυρός του Χριστού, αυτό το αποφασιστικό όργανο με το οποίο ολοκληρώθηκε η επίγεια ζωή και διακονία του Χριστού. Είναι η ιστορία ενός φοβερού και τρομακτικού μίσους ενάντια σ᾿ Αυτόν που ολόκληρη η διδασκαλία Του επικεντρώθηκε στην εντολή της αγάπης, και που ολόκληρο το κήρυγμά Του ήταν μία κλήση σε αυτοθυσία στο όνομα της αγάπης.
Και η δεύτερη σημασία του σταυρού.: μετά το σταυρό του Χριστού ακολουθεί ο δικός μας σταυρός, για τον οποίο ο Χριστός είπε, «ει τις θέλει οπίσω μου έρχεσθαι,… αράτω τον σταυρόν αυτού καθ᾿ ημέραν και ακολουθείτω μοί» (Λουκ. 9, 23). Αυτό σημαίνει πως η επιλογή που είχε να κάνει ο καθένας εκείνη τη νύχτα –ο Πιλάτος, οι στρατιώτες, οι αρχηγοί, το πλήθος κι ο καθένας μέσα στο πλήθος – είναι μία επιλογή που τίθεται συνεχώς και σε καθημερινή βάση μπροστά μας. Εξωτερικά, η επιλογή έχει να κάνει με κάτι φαινομενικά ασήμαντο για μας, η δευτερεύον. Για τη συνείδηση όμως τίποτε δεν είναι πρώτο η δεύτερο, αλλά το καθετί μετράται αν είναι αληθινό η ψεύτικο, καλό η κακό. Το να σηκώνεις λοιπόν το σταυρό σου καθημερινά δεν είναι απλώς το να αντέχεις τα φορτία και τις μέριμνες της ζωής, αλλά πάνω απ᾿ όλα το να ζείς αρμονικά με τη συνείδησή σου, το να ζείς μέσα στο φως της κρίσεως της συνειδήσεως.
π τ βιβλίο «ορτολόγιο- τήσιος κκλησιαστικς Κύκλος»
Εκ του Γραφείου Τύπου.