Εξαιρετική ομολογουμένως επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε για μία ακόμη φορά το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, για την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την 196η Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Η ξεχωριστή αυτή Θρησκευτική και Επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου ε.έ., το βράδυ στο  Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Πύργο.
 
Την εκδήλωση άνοιξε ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά και τα εξής: Η Ενοριακή αυτή εκδήλωση είναι ένα αντίδωρο τιμής και ευγνωμοσύνης στην προσφορά της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας της Θυσίας και της Αναστάσεως, του Πάθους και της Λυτρώσεως και των αγίων Κληρικών μας, κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, με τον αναρίθμητο κατάλογο Πατριαρχών και Επισκόπων αλλά και των απλών Κληρικών μας με τα ματωμένα ράσα, οι οποίοι μαζί με τους Ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της Πατρίδος είχαν καρδιά ευρύχωρη, με αξίες, ιδανικά, αγάπη για τον Τόπο και Πίστη στο Θεό και ήταν ελεύθεροι έως θανάτου, θυσιαζόμενοι για του «Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία». Οι Επετειακές αυτές εορτές αναπτερώνουν το Θρησκευτικό αλλά και το Εθνικό μας συναίσθημα, ενώ είναι χρέος και καθήκον να τιμούμε την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, διότι είναι ημέρα ανώτερων και ευγενών συμβολισμών, είναι ημέρα Ψυχικής και Εθνικής ελευθερίας, ημέρα που γιορτάζει η Παναγιά γιορτάζει και η Πατρίδα. Είναι ώρα πλέον να ορθώσουμε το ανάστημα και να αντιταχθούμε στη φθορά των αξιών που όλο και πιο απειλητικά απλώνεται γύρω μας και μάλιστα τώρα που ευρισκόμεθα σε καιρούς και τόπους αντιηρωϊκούς, τώρα που η Ελλάδα βιώνει μία κρίση, η οποία εκτός από οικονομική είναι πνευματική, ηθική, πολιτισμική αλλά και ιστορική. Επίσης πρέπει να αγωνιζόμαστε σθεναρά ενάντια σε όλες τις τάσεις αποδομισμού της ένδοξης και λαμπρής Ιστορίας μας, ιδιαίτερα στην σημερινή κρίσιμη εποχή για την ένδοξη πατρίδα μας. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να γυρίσουμε στις ρίζες μας. Στην Ορθοδοξία μας, στην Αγία μας Εκκλησία, στην αγάπη μας προς την Πατρίδα, χωρίς να παύσουμε στιγμή βέβαια  να ενδιαφερώμεθα  και για τα Εθνικά μας θέματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να κρατήσουμε ανόθευτη την Ορθόδοξη πίστη και την Εθνική μας ταυτότητα ως έθνος, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας.
 
Κεντρικός ομιλητής στην λαμπρή αυτή εκδήλωση ήταν ο έγκριτος Δικηγόρος Θεσσαλονίκης και εκ Πύργου καταγόμενος κ. Γεώργιος Κούβελας, οποίος ανέπτυξε με μεστότητα νοημάτων, γλαφυρότητα, ποιητική αφήγηση, άλλα και τον ένθερμο πατριωτισμό που τον διακρίνει το θέμα: «Η Νίκη στα 1821 ανήκει αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας», τονίζοντας μεταξύ πολλών άλλων ότι: «Για να φθάσουμε σε αυτή την τρανή διπλή Γιορτή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, δεν έδωσε μόνο την Έμπνευση, την Ηγεσία και την Ευλογία της, αλλά έγινε κυριολεκτικά ολοκαύτωμα! Κορυφαίοι στην Θυσία  αυτή ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ στην Ελλάδα και ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός στην Κύπρο, ενώ ο αγώνας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ενάντια στον Τύραννο άρχισε στα 1453 και κράτησε 400 ολόκληρα χρόνια! Πρώτος που έκανε συνεχή επαναστατικά κινήματα κατά της Τουρκιάς ήταν ο Επίσκοπος Τρίκκης Διονύσιος. Ο Γάλλος Πρεσβευτής και Λόγιος Ιστορικός Πουκεβίλ μένει κατάπληκτος από τις Θυσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και γράφει: Η Ορθόδοξη Εκκλησία έδωσε στον Αγώνα 11 Πατριάρχες, 100 Αρχιερείς, και 6.000 Κληρικούς. Καταλήγοντας την θαυμάσια και από στήθους αυτή ομιλία του, η οποία αναπτέρωσε και αναζωογόνησε το Ελληνορθόδοξο φρόνημα των παρισταμένων κατά κοινή ομολογία,  σημείωσε ότι οι Έλληνες δημιούργησαν το 1821 και όχι το 1821 τους Έλληνες! Και η Νίκη στα 1821 οφείλεται αποκλειστικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία! Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι Αρνητές, Εκδημενιστές και Ανθέλληνες!».
 
Τον εκλεκτό ομιλητή παρουσίασε στο πυκνό ακροατήριο το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Τσαμπούκας, ενώ εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος π. Νικόλαος Κατσηδήμας, του προσέφερε  αντίγραφο της Ιερής Εικόνας του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, καθώς επίσης το δίτομο έργο «Η Ιστορία της Γαστούνης», του μακαριστού Προέδρου της Ένωσης Πελοποννησιακών Σπουδών κ. Τάσου Γριτσόπουλου και το βιβλίο του τέως Δημάρχου Γαστούνης κ. Κώστα Λούρμπα «Μικρασιάτες της Γαστούνης».
 
Η Παραδοσιακή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού, υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Αναγνωστοπούλου, καθώς επίσης και η Ευρωπαϊκή Χορωδία  του παραπάνω Σχολείου, υπό την διεύθυνση της κ. Ρωξάνης Δρακοπούλου με την συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων, παρουσίασαν επίκαιρα τραγούδια καταχειροκροτούμενοι.
 
Την όμορφη αυτή Επετειακή εκδήλωση έκλεισε με την σύντομη και μεστή πατρική προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός,  προτρέποντας τους παρισταμένους  να ενθυμούνται στην καθημερινότητά τους,  τους Ήρωες του 1821 συγχαίροντας παράλληλα τον εκλεκτό ομιλητή για την θαυμάσια αυτή ομιλία του!
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ πολλών άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Ιερείς της πόλης του Πύργου και της ευρύτερης περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης επί  κ. Χαράλαμπος Αριστειδόπουλος, ο τέως Δήμαρχος Γαστούνης κ. Κώστας Λούρμπας, ο Αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας,  και κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος,  ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου (Αρχιλοχίας) κ. Θεόδωρος Βαρώτσος και  ο Διοικητής του Κ.Ε.Α.Τ.  Ταξρχος (Ι) κ. Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας κ. Ευάγγελος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν.) Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Υπαλλήλων κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος της Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως Πύργου «Ο Μέγας Βασίλειος» κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Ενώσεως Πύργου κ. Γεώργιος Χέλης, ο  Πρόεδρος της Εθνικής Δράσης Πύργου κ. Νίκος  Ζέζας,  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  Α.Μ.Ε.Α. «ΗΛΙΣ» κ. Ιωάννης Παπαδάτος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ Πύργου κ. Τζένη Τσεπενέκα,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου και Περιχώρων κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πύργος Όλοι Μαζί», η Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου κ. Κωνσταντίνα Παννέτα, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη, οι εκδότες των τοπικών εφημερίδων «Παρατηρητής» κ. Γιάννης Νικολόπουλος και «Αυγής» κ. Ανδρέας Καπογιάννης και πλήθος κόσμου.