Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.

Μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα διεξήχθη στην Λάρισα την Πέμτη 19 Ιανουαρίου 2017 το απόγευμα , που ήταν αφιερωμένη στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαρίσης και την ιστορία του.
Ο Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 148 ετών από τα εγκαίνια του αρχικού ομώνυμου Ιερού Ναού και τα 30 από τα εγκαίνια του νέου αντίστοιχα, οργάνωσαν στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας αυτήν την σπουδαία εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία του ναού και στα διασωθέντα κειμήλια του.
Ομιλητές ήταν ο ιατρός ερευνητής κ. Νίκος Παπαθεοδώρου με θέμα: «Ο ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου Λάρισας. Ιστορική διαδρομή», η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια και η αρχαιολόγος κ. Αγγελική Ασημακοπούλου με θέμα: «Η Συλλογή Εικόνων του ναού Αγίου Αθανασίου Λάρισας» και ο δάσκαλος-εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου κ. Κωνσταντίνος Σπανός με θέμα: «Πέντε έγγραφα από το αρχείο του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου».
Ο κ. Νίκος Παπαθεοδώρου με την τεκμηριωμένη αναδρομή στην ιστορία του Ναού φώτισε άγνωστες πλευρές της ευρύτερης τοπικής ιστορίας. Ξεχασμένα από τη λήθη του χρόνου πρόσωπα που έζησαν κατά το β΄μισό του 19ου αι.-αρχές 20ου αι. που πρωταγωνίστησαν στο κτίσιμο του ναού ξαναζωντάνεψαν. Απλοί άνθρωποι, επίτροποι, ενορίτες και γενικότερα Λαρισαίοι εκείνης της εποχής πέρασαν μπροστά από το κοινό και θ’θμισαν τη Λάρισα μιας άλλης εποχής.
Οι κ. Σταυρούλα Σδρόλια και Αγγελική Ασημακοπούλου «ιστόρησαν» με εξαιρετικό τρόπο εικόνες του ναού (διασώζονται πάνω από 80), οι οποίες αποτελούν έξοχα δείγματα συγκερασμού παράδοσης και ανανέωσης, αφού ενσωματώνουν επιρροές αφενός από τα σύγχρονα ρεύματα που έρχονται από την Αθήνα και αφετέρου από τη βυζαντινή ζωγραφική παράδοση της Μακεδονίας. Οι περισσότερες όμως από τις εικόνες χρήζουν συντήρησης μιας και έχουν υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου.
Τέλος, ο κ. Κώστας Σπανός φρόντισε να φέρει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες της καθημερινότητας του 19ου στη Λάρισα. Πρόσωπα της διπλανής πόρτας υπήρξαν οι πρωταγωνιστές της αξιόλογης εισήγησης του. Ο απλός Λαρισαίος, όπως προκύπτει από τη μελέτη των πέντε εγγράφων, προσφέρει με πίστη μέρος της περιουσίας του για την ίδρυση και λειτουργία του ναού, που θα αποτελούσε το κέντρο της λατρευτικής ζωής της συνοικίας και της κοινότητάς του.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος που ευχαρίστησε τον προϊστάμενο του ναού αρχιμ. Θεόφιλο Βασιλάκο και τους συνεφημερίους του π.Νικόλαο Κατσούλα και π. Αλέξανδρο Παγκράτη, καθώς και το Ενοριακή Επιτροπή τόσο για την εξαιρετική εκδήλωση που προετοίμασαν, όσο και για την προσπάθειά ανάδειξης των κειμηλίων του ναού. Τέτοιου είδους προσπάθειες, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε ενοριακό ναό με σκοπό την ανάδειξη της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Αθ. Παιδής, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γ. Λαδόπουλος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ιερείς της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και πλήθος κόσμου. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας του Α. Π. Θ. κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης.