Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος: Κάποτε δεν είχαμε πατρίδα, είχαμε Έλληνες. Σήμερα έχουμε πατρίδα, αλλά δεν έχουμε Έλληνες!

dscn4230 
Ας κάνει ο καθένας μας αυτήν την ερώτηση στον εαυτό του: γιατί πολεμήσαμε, γιατί αγωνιστήκαμε, γιατί ζήσαμε; Κι εκεί θα καταλάβουμε πόσο κενοί, άδειοι, φτωχοί είμαστε.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στους άγνωστους  αγωνιστές και τους ηρωικούς μάρτυρες του έπους του 1940, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28η Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Οι Ελληνικές πολιτείες της Μικράς Ασίας, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»



Οι Έλληνες είχαν το πείσμα και την περιέργεια, να φύγουν από τα στενά όρια της ορεινής Ελλάδας και είχαν πάντα το βλέμμα τους προς την θάλασσα.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Ένα εικονικό οδοιπορικό στις πανάρχαιες ελληνικές πολιτείες του Μικρασιατικού χώρου, παρουσιάστηκε στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στο μάζεμα των ελιών της Μονής του Οσίου Λουκά.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος βρέθηκε στον ελαιώνα της Μονής του Οσίου Λουκά, όπως κάνει άλλωστε 36 χρόνια τώρα, για το καθιερωμένο μάζεμα των ελιών, μαζί με κληρικούς και εθελοντές της Μητροπόλεώς μας.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ



ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΗΣ 150ΕΤΗΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗΣ ΕΘΕΛΟΘΥΣΙΑΣ
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016
Ιερά Μονή Αρκαδίου
Την Κυριακή 30ή Οκτωβρίου 2016 άνοιξε τις πύλες της η νέα Πινακοθήκη της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου. Η εκδήλωση αυτή, που συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, την Ιερά Μονή Αρκαδίου και τον Δήμο Ρεθύμνης στα πλαίσια της 150ετηρίδος της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο, με την ευκαιρία της αδελφοποίησης των Πολιτιστικών Συλλόγων Άδελε-Αγίας Παρασκευής Δήμου Ρεθύμνης και Μέρωνα Δήμου Αμαρίου.

Το κασκόλ και τα γάντια.


a1a6f5b23cf60450d5dd939b9325cef0_m
Tου Στέφανου Γ. Δορμπαράκη 
Μέσα καλοκαιριού και οι ακτίνες του ήλιου έκαναν και πάλι πολύ αισθητή την παρουσία τους μέσα στον ζεστό μαντρότοιχο του μοναστηριού. Οι παλιότεροι μοναχοί όταν πρωτοήρθαν δεν πρόβλεψαν καθόλου την υψηλή θερμοκρασία που αναπτυσσόταν μέσα στο χώρο αυτόν.

Η δικαιοσύνη του ουρανού.

cf87cf81ceb9cf83cf84cf8ccf82-cf80ceb1cebdceb1ceb3ceafceb1-cf80cf81cf8cceb4cf81cebfcebccebfcf82 
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Οι άνθρωποι συχνά συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους και παραπονιόμαστε ότι δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη ζωή, ιδίως όταν είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Κρίνουμε την πορεία μας με βάση τα υλικά αγαθά, τις επιτυχίες ας, την αποδοχή από τους συνανθρώπους μας, τις σχέσεις μας, τις μικρότερες ή τις μεγαλύτερες απολαύσεις μας, τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στο καταναλωτικό πρότυπο ζωής, το οποίο ταυτίζουμε με την ευτυχία.

Kι έτσι καθαρά ύψωνε τα χέρια σου σε προσευχή.


kathara-proseyxi 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Πριν υψώσουμε, λοιπόν, ικετευτικά τα χέρια μας στον ουρανό, ας βάλουμε αρχή μετάνοιας.
Άλλωστε, επειδή με τα χέρια εκτελούμε πολλές πονηρές πράξεις, γι’ αυτό ακριβώς έχει καθιερωθεί να τα υψώνουμε, όταν προσευχόμαστε, ώστε η υπηρεσία που προσφέρουν για την προσευχή, να τα εμποδίζει από την κακία και να τ’ απομακρύνει από την αμαρτία.
Έτσι θα θυμάσαι, δηλαδή, όταν πρόκειται ν’ αρπάξεις κάτι ή να χτυπήσεις κάποιον, ότι αυτά τα χέρια θα τα υψώσεις στο Θεό ως συνηγόρους σου και ότι μ’ αυτά θα Του προσφέρεις την πνευματική θυσία της προσευχής.

Πανήγυρις Ενορίας Αγίου Δημητρίου Τσεραμιού 2016.

dsc08545

29/10/2016
Με ιδιαίτερη τιμή, λαμπρότητα και ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια εόρτασε και πανηγύρισε και εφέτος τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, κατά το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2016, η Ενορία του Τσεραμιού.

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΒΕΛΟΥ.


DSC07058
Την Θ. Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του δεκαοκτάχρονου Γεωργίου Κουτσομίχου του Κων/νου τέλεσε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χθες, Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, στον κατάμεστο Ι. Ναό Αγίας Μαρίνης Βέλου.

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ 3/ΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΝΩΠΟΥ ΚΥΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.


105 3493
Το Σάββατο, 29η-10-2016, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου ιερουργούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και πλαισιουμένου υπό του Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αγαπίου Δρίτσα, Καθηγουμένου της ως άνω Ι. Μονής και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεώς μας, και των συνοδών του Κληρικών τελέσθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο με την ευκαιρία της συμπληρώσεως τριών (3) ετών από της εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού Επισκόπου Κανώπου (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κυρού Σπυρίδωνος (κατά κόσμον Ιωάννου Μηλιώτη), μεγάλου Ευεργέτου της Αποστολικής Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

ΝΕΑ ΜΟΝΑΧΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ.


Το απόγευμα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων Αιδηψού, όπου έγινε δεκτός με αισθήματα ιδιαίτερου σεβασμού από την γυναικεία Αδελφότητα της Ι. Μονής, υπό την Γερόντισσα Χρυσοστόμη, τους Ιερείς της περιφερείας, τον πνευματικό της Ι. Μονής ιερομ. Αντίπα Αγιορείτη, μοναχές από την Ιερά Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ροβιών και μεγάλο πλήθος των πιστών της Αιδηψού και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ευβοίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.



Ευχαρίστως ανακοινώνεται ότι, με αφορμή τον πανηγυρικό Εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, κατά την οποία εορτάζει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτοης Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, θα λάβουν χώρα οι ως κάτωθι Ιερές Ακολουθίες και Συνάξεις στον Μητροπολιτικο Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος:

ΕΓΚΑΙΝΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.


Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη, το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, τέλεσε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, την Ακολουθία των Εγκαινίων σε ένα Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Αγίου Γεωργίου, του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και του Ευγνώμονος Ληστού Αγίου Δυσμά, το οποίο ευρίσκεται κάτω από τον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού, εντός του Πνευματικού Κέντρου.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ ΙΣΤΙΑΙΑΣ – ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΟΦΦΙΚΙΟΥΧΟΥ ΚΛΗΡΙΚΟΥ.


Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ενορίας της Αγίας Παρασκευής στην Καστανιώτισσα της Βορείου Ευβοίας, όπου χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Αρχιμ. Μεθοδίου Φουντούλη, του Πρεσβ. Γεωργίου Κυριακάκη, εφημερίου της Ενορίας και του Διακ. Νεκταρίου Ευγενικού.

Πανηγύρεις Αγίων Αναργύρων

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2016


Την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ασιατών, τιμά η Εκκλησία μας την Τρίτη 1/11.

Επίκεντρο του εορτασμού στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή, στις 6.00 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου, ο οποίος θα ομιλήσει. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΣ «ΜΑΞΙΜΙΑΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Τήν Κυριακή 30 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. πραγματοποιήθηκε στήν κατάμεστη αἴθουσα «Ἀρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» τῆς Ζωσιμαίας Παιδαγωγικῆς Ἀκαδημίας ἡ τελετή παρουσιάσεως τοῦ «Μαξιμιανοῦ Ταμείου», ἔργου πού ἐκπόνησε ὁ Ὁσιολογιώτατος ἱερομόναχος Βενέδικτος, ἀπό τή Νέα Σκήτη τῆς Ἁγιορείτικης Μονῆς τοῦ ἁγίου Παύλου καί πρόκειται γιά εὑρετήριο ἐννοιῶν καί θεμάτων στά ἔργα τοῦ ἁγίου Μαξίμου τοῦ Ὁμολογητοῦ τοῦ διαπρεπέστερου θεολόγου τοῦ ἕβδομου (Ζ΄) αἰῶνα.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.

Εορτάζει την Τρίτη 1η Νοεμβρίου το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο Ναύπλιο,που βρίσκεται στο λόφο της Ακροναυπλίας,κάτω από το μαγευτικό φρούριο της πόλης,το Παλαμήδη.

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΓΙΟΥ.

                            
             Γίνεται γνωστό, ότι την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, στις 8:30 το βράδυ και στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επ΄ ευκαιρία της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Την 1ην του μηνός Νοεμβρίου, Ἅγιοι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανός οἱ Ἀνάργυροι καὶ Θαυματουργοί.

Οἱ Ἅγιοι αὐτοὶ κατάγονταν ἀπὸ τὴν Ἀσία. Οἱ γονεῖς τους ἦταν ἄριστο πρότυπο χριστιανῶν συζύγων. Ὅταν ἡ μητέρα τους Θεοδότη ἔμεινε χήρα, ἀφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στὴν χριστιανικὴ ἀνατροφὴ τῶν δύο παιδιῶν της, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ.

Την 1ην του μηνός Νοεμβρίου, Ἁγίες Κυριαίνα καὶ Ἰουλιανὴ οἱ Μάρτυρες.

Οἱ Ἁγίες Κυριαίνα καὶ Ἰουλιανὴ ἔζησαν τὴν ἐποχὴ τοῦ αὐτοκράτορα Μαξιμιανοῦ.
Ἡ Κυριαίνα, καταγόταν ἀπὸ τὴν Ταρσὸ τῆς Κιλικίας, ἡ δὲ Ἰουλιανὴ ἀπὸ τὴν πόλη Ρῶσο. Καὶ οἱ δυὸ εἶχαν ἀφοσιωθεῖ σὲ φιλανθρωπικὰ ἔργα χριστιανικῆς φιλαδελφίας. Φρόντιζαν ὀρφανά, παρεῖχαν τὴν βοήθειά τους ἀφιλοκερδῶς σὲ ὅποιον εἶχε τὴν ἀνάγκη τους.

Την 1ην του μηνός Νοεμβρίου, Ἅγιοι Ἰωάννης καὶ Ἰάκωβος οἱ Ἱερομάρτυρες.

Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ἦταν Ἐπίσκοπος καὶ ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος Πρεσβύτερος.
Οἱ Ἱερομάρτυρες αὐτοὶ ἔζησαν στὰ χρόνια τοῦ βασιλιὰ τῶν Περσῶν Σαβωρίου (332) καὶ δίδασκαν στοὺς εὐσεβεῖς τὸν λόγο τῆς ἀληθινῆς πίστης καὶ πολλοὺς κατόρθωναν νὰ προσελκύουν σ’ αὐτήν.
Ὁπότε συνελήφθηκαν ἀπὸ τὸν Σαβώριο καὶ ἀφοῦ πρῶτα ὑποβλήθηκαν σὲ σκληρὰ βασανιστήρια, στὸ τέλος τοὺς ἀποκεφάλισαν καὶ ἔτσι πῆραν τὸ ἀμάραντο στεφάνι τοῦ μαρτυρίου.

Την 1ην του μηνός Νοεμβρίου, Ὅσιος Δαβὶδ ὁ ἐν Εὐβοίᾳ.

Καταγόταν ἀπὸ τὸ χωριὸ Γαρδινίτζα, ποὺ βρισκόταν κοντὰ στὸ Ταλάντιο, τόπος παραθαλάσσιος ἀπέναντι ἀπὸ τὴν Εὔβοια.
Ἔζησε ὅταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ἦταν ὁ Ἱερεμίας, περὶ τὸ 1519. Τὸν πατέρα του ἔλεγαν Χριστόδουλο καὶ ἦταν ἱερέας, τὴν δὲ μητέρα του Θεοδώρα. Ὁ Ὅσιος Δαβὶδ εἶχε ἄλλον ἕναν ἀδελφὸ καὶ δυὸ ἀδελφές.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2016» Πάμε ξανά στα θαύματα (video).



«Πάμε ξανά στα θαύματα»
Μία μουσική ποράσταση με γνωστά και λιγότερο γνωστά τραγούδια αγαπημένων συνθετών που συνδυάζουν το παλιό και το νέο σε τέλεια αναλογία.
Με τη Σταυρούλα Μέντη στο βιολί, τον Πρόδρομο Μαυρίδη στο τραγούδι και τον Άγγελο Αγκυναρόπουλο στην Κιθάρα.
Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου 2016 στο πλαίσιο του προγράματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ι. Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ο π. Λίβυος στον Άγιο Δημήτριο Πειραιώς (video).



Η ομιλία που πραγματοποίησε ο π. Χαράλαμπος-Λίβυος Παπαδόπουλος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς στοα πλαίσιο των εκδηλώσεων «Δημήτρια 2016» τον Οκτώβριο του 2016.

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου - Πολυδενδρίου.


Εις τον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της κωμοπόλεως του Πολυδενδρίου, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, το πρωί της Κυριακής 30 Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, παρέστη συπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ.κ. Μελέτιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας).

Η εορτή της φωτοφόρου νεφέλης και σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.

Image00001
 Με ιδιαίτερη ευλάβεια εορτάστηκε εφέτος η φωτοφόρος νεφέλη και σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά μας Μητρόπολη.
 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 τελέστηκε ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου

Ο Σεβασμιώτατος στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

Στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας μετέβη σήμερα  Σάββατο 29 Οκτωβρίου,  το απόγευμα,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προκειμένου να ευλογήσει τους γάμους του κ. Αντωνίου Αρτέμη, ο οποίος κατάγεται από την Σύρο και της κ. Δέσποινας Κολοβού, κόρης του εξαιρετικού συνεργάτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, μέλους του Μητροπολιτικού Συμβουλίου  και τ. Διευθυντού της Δ.Ο.Υ. Λαμίας κ. Κωνσταντίνου Κολοβού.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ 
ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ.


Πλήθη πιστών χριστιανών συμπροσευχήθηκαν την  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016, ανήμερα της εθνικής μας εορτής το βράδυ, στην Ιερά και Κατανυκτική Αγρυπνία, που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, επί τη ιερά μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας. Στην Ιερά Αγρυπνία χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ.Ιγνάτιος, ο οποίος αναφέρθηκε με ιερά συγκίνηση στο πρόσωπο της μεγάλης Αγίας, που ανεδείχθη της Ρώμης το σεμνότατο βλάστημα και οσιόαθλος και καλλιπάρθενος νύμφη του Χριστού, που θαυματουργεί και θεραπεύει διαρκώς τα ψυχικά και σωματικά τραύματα των ανθρώπων, ενώ έκανε μνεία των αγώνων της και της θερμής πίστεώς της στον Σωτήρα Χριστό, τον οποίο μόνο επίστευε, λάτρευε και εκήρυτε ως αληθινό Θεό χωρίς ποτέ να υποχωρήσει σε απειλές ή διωγμούς.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ Ι.ΝΑΟ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ.

Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου τελέσθηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ενώ συλλειτούργησαν όλοι οι ιερείς της πόλεως. Παρέστησαν επίσης όλοι οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των φορέων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ.


Ο Άγιος Παΐσιος είναι και πάλι εδώ μαζί μας.

Ο Άγιος Παΐσιος είναι και πάλι εδώ μαζί μας



Δέος, θαυμασμό, ευαρέσκεια και δόξα πρέπει να αποδώσουμε στον Θεό ημών Κύριο Ιησού Χριστό και στον αγαπημένο μας Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Δεν ενδιαφέρονται μόνον για την σωτηρία των ψυχών ημών ως εν διαρκή μετανοία παροτρύνοντες ημάς να ευρισκόμεθα αλλά και πολύ ουσιαστικές λεπτομέρειες μας διδάσκουν για να παρευρεθούμε στην μεγάλη χαρά του καλέσματος στην Αγια-Σοφιά.

ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΤΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ.

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους   δισαρχιερατική θεια λειτουργία ,χοροστατούντος του νέου  Μητροπολίτη Άρτης Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

Την 31ην του μηνός Οκτωβρίου, Ἅγιοι Στάχυς, Ἀπελλῆς, Ἀμπλίας, Οὐρβανός, καὶ Νάρκισσος οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν 70.

Καὶ οἱ πέντε ἄνηκαν στοὺς ἑβδομήκοντα Ἀποστόλους τοῦ Κυρίου. Καὶ ὅλοι τους ὑπῆρξαν «Χριστοῦ εὐωδία τῷ Θεῷ ἐν τοὶς σωζομένοις». Δηλαδὴ εὐωδία Χριστοῦ, εὐχάριστη στὸ Θεό, καὶ εὐωδία μεταξὺ τῶν σῳζόμενων ποὺ ἄκουγαν ἀπ’ αὐτοὺς τὸ σωτήριο μήνυμα τοῦ Εὐαγγελίου.

Την 31ην του μηνός Οκτωβρίου, Ἅγιος Ἀριστόβουλος ὁ Ἀπόστολος.

Στὴν ἱστορικὴ διαδρομὴ τῶν αἰώνων πολλοὶ παρουσιάσθηκαν ὡς πηγὲς γνώσεως καὶ ἀναμορφωτὲς τῆς ἀνθρωπότητας. Μερικοὶ ἀπὸ αὐτοὺς κάτι πρόσφεραν φυσικά. Ψίχουλα βέβαια καὶ αὐτὰ ἀνακατεμένα μ’ ἕνα σωρὸ ἀπὸ πλάνες καὶ ἀνακρίβειες. Οἱ ἄλλοι, οἱ περισσότεροι, πρόσφεραν μόνο τὸ ψέμα καὶ τὴν πλάνη καὶ τὶς δεισιδαιμονίες, ποὺ βύθιζαν σὲ πιὸ βαθὺ σκοτάδι τοὺς ἀνθρώπους.

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκης: Τιμάμε την Παναγία, αλλά δεν την υποτιμάμε ούτε την υπερτιμάμε.


screen-shot-2016-10-28-at-02-11-59 
Ευδόκησε ο Θεός σε ένα πρόσωπο να κατοικήσει ολόκληρος. Ευδόκησε ο Θεός να θαυμάσει το κάλλος ενός ανθρώπου, την αγιότητα της Παρθένου.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Ιερά αγρυπνία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, μίλησε προς τους πιστούς που συμμετείχαν, ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Αεράκης.

Εικόνα της Πορταϊτισσας ''Ενθρονίστηκε'' στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.

Άγιος Δημήτριος | Αθανάσιος Θανόπουλος

Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 29 Οκτωβρίου ο Αναστάσιμος πανηγυρικός Εσπερινός, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Ομωνύμου Δήμου Αττικής.
Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ναθαναήλ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Ματθαίο Χάλαρη και τους συνεφημερίους.
Κατά τη διάρκεια του εσπερινού οι Ιερείς του Ναού τοποθέτησαν αντίγραφο της Παναγίας της Πορταϊτισσας στο μέσω του Ιερού, προς προσκύνηση και ευλογία των πιστών.

η συνέχεια Εδώ

«ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΥΡΙΟ...» (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ).

Διηγείται ο Πατήρ Ιάκωβος Τσαλίκης.

Κάποτε μια χριστιανή εξομολογήθηκε σε αυτόν στο παρεκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπους.
Μετά την εξομολόγηση, ενώ παρέμειναν οι δικοί της, για να πάρουν σειρά, εκείνη κατέβηκε στον κεντρικό Ναό και μπήκε μέσα να προσκυνήσει. Ο Ναός ήταν άδειος. Άναψε ένα κεράκι και άρχισε να προσκυνάει τις εικόνες. Και τότε είδε,
για μια στιγμή την Ωραία Πύλη ανοικτή και πάνω στην Αγία Τράπεζα να κάθεται ένας ωραίος ξανθός νέος.
Μόλις τον είδε, του έβαλε τις φωνές:

To Ευαγγέλιο της Κυριακής κατά Λουκάν (ιστ´ 19-31).



Εἶπεν ὁ Κύριος· ῎Ανθρωπος τις ἦν πλούσιος, καὶ ἐνεδιδύσκετο πορφύραν καὶ βύσσον εὐφραινόμενος καθ᾿ ἡμέραν λαμπρῶς. Πτωχὸς δέ τις ἦν ὀνόματι Λάζαρος, ὃς ἐβέβλητο πρὸς τὸν πυλῶνα αὐτοῦ ἡλκωμένος καὶ ἐπιθυμῶν χορτασθῆναι ἀπὸ τῶν ψιχίων τῶν πιπτόντων ἀπὸ τῆς τραπέζης τοῦ πλουσίου· ἀλλὰ καὶ οἱ κύνες ἐρχόμενοι ἀπέλειχον τὰ ἕλκη αὐτοῦ.

Ο Απόστολος της Κυριακής 30 Οκτωβρίου 2016.


1133 
(Β´ Κορ. ια´ 31 – ιβ´ 9)
Αδελφοί, ὁ Θεὸς καὶ πατὴρ τοῦ Κυρίου ἡμῶν ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ οἶδεν, ὁ ὢν εὐλογητὸς εἰς τοὺς αἰῶνας, ὅτι οὐ ψεύδομαι. ᾿Εν Δαμασκῷ ὁ ἐθνάρχης ᾿Αρέτα τοῦ βασιλέως ἐφρούρει τὴν Δαμασκηνῶν πόλιν πιάσαι με θέλων, καὶ διὰ θυρίδος ἐν σαργάνῃ ἐχαλάσθην διὰ τοῦ τείχους καὶ ἐξέφυγον τὰς χεῖρας αὐτοῦ. Καυχᾶσθαι δὴ οὐ συμφέρει μοι· ἐλεύσομαι γὰρ εἰς ὀπτασίας καὶ ἀποκαλύψεις Κυρίου.

Αρχιμ. Σπυρίδων Πέτρου: Η αίρεση είναι πιο φοβερή και καταστροφική και από την ίδια την αμαρτία.


petrou
Ο Χριστός πριν από κάθε θαύμα, ζητούσε την πίστη. Το έθετε αυτό ως αυστηρή και απαραίτητη προϋπόθεση. Γι᾽ αυτό και ας είμαστε βέβαιοι ότι θα το ζητήσει για το μεγαλύτερο θαύμα όλων των εποχών, που είναι η είσοδος του καθενός μας στην Βασιλεία των Ουρανών.

Απόστολος Παύλος – Πορεία από τη Δαμασκό μέχρι την Ακρόπολη (video -Animation).


π. Βαρνάβας Γιάγκου 28.10.2016 – θυσιαστικότητα (video).


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2016»: Αρχοντία Παπαδοπούλου (video).



Στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», η ιστορικός Αρχοντία Παπαδοπούλου παρουσίασε το θέμα: «Περιδιαβαίνοντας τις πόλεις της Μικράς Ασίας». Προβλήιθηκε ακόμη και το ντικυμαντέρ του Αντώνη Παπαδόπουλου «Μελί το ελληνοχώρι»., την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016.

Σημείο της παρουσίας του Θεού.


0oros
π. λίβυος
Πριν μερικά χρόνια βρισκόμουν στον Αγιον Όρος και συγκεκριμένα στην μονή Οσίου Γρηγορίου. Την νύχτα ένιωσα μια θλίψη. Σύνηθες για τον ψυχισμό μου, που ωστόσο όμως ήταν πολύ έντονη σε σημείο να στραγγίζει μια μια τις ανάσες ψυχραιμίας μου. Φοβήθηκα πετάχτηκα όρθιος από το κρεβάτι και βγήκα στην αυλή της μονής. Καθώς περιφερόμουν, είδα φίλο ενάρετο ιερομόναχο ο οποίος περνούσε από την αυλή με προορισμό το κελί του. Ήταν ώρα ξεκούρασης.
«Τι κάνεις εδώ» μου λέει τέτοια ώρα;

…Παππού και μετά τι έγινε;


14595783_10154586064145279_6814874791267655491_n
Μητροπολίτου Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνου
Είναι παράξενο τι θυμάται κανείς! Μικρό παιδί ήμουνα. Τα καλοκαίρια πηγαίναμε στο χωριό εκεί στα ορεινά της Ηπείρου. Για ένα παιδί το χωριό είναι παράδεισος! Να τρέχεις στο βουνό με άγνοια κινδύνου. Να μαζέψεις ρίγανη με τη γιαγιά! Να ταΐσεις τις κότες και τα πρόβατα. Να παίξεις με το γαϊδουράκι. Να μαζέψεις, ντομάτες, μελιτζάνες και αγγουράκια από τον κήπο! Και όταν κουραζόμουν έπεφτα στην αγκαλιά του παππού μου και του ζητούσα να μου πει ιστορίες… Ιστορίες για τα δέντρα που φύτευε στο χωράφι. Ιστορίες για το πως έγινε ιερέας! Ιστορίες από τα παλιά! “Τότε που ήσουν νέος παππού, όχι παραμύθια”, του έλεγα επίμονα!

«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2016»: Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος (video).



Στο Ενοριακό Αρχονταρίκι του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», o Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος ανέπτυξε το θέμα: «1940-1944: Η μνήμη η ιστορική που αντιστέκεται σε καιρούς λήθης»  την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016.

Εορτή Αγίου Δημητρίου.


Την 26η Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου χωριού του Δήμου Ορχομενού.

Εγκαίνια Έκθεσης «Σελίδες δόξης και Τιμής» στην Ι.Μ. Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

H Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας διοργανώνει Έκθεση αυθεντικού τύπου και ντοκουμέντων της περιόδου του 1940 με τίτλο «Σελίδες δόξης και Τιμής», σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων «Γεώργιος Λεβιθόπουλος» και το Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Η Εορτή της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελευθερούπολη.

Ιεροπρεπώς η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με επίκεντρο την πόλη της Ελευθερούπολης όπου έλαβαν χώρα οι επετειακές εκδηλώσεις.
Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου μετά των Ιερέων και Διακόνων της πόλεως.
Εν συνεχεία τελέσθηκε η Δοξολογία δια το Έπος του

Λαμπρά εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στην Καστοριά (ΦΩΤΟ).

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Αγία Σκέπη και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Καστοριά.
Στη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς και τους Διακόνους.

«Κα πάλι ΟΧΙ θα πούμε…»

Μήνυμα ομοψυχίας αλλά και αφοσίωσης στις διαχρονικές αξίες του Γένους έδωσαν οι ακρίτες του Βορείου Έβρου με αφορμή την διπλή, εθνική και θρησκευτική, εορτή της  28ης Οκτωβρίου. Επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν το Διδυμότειχο, όπου πανηγυρίζει ο περικαλλής Ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας, το κωδωνοστάσιο του οποίου στολίζει ελληνική σημαία, επιφάνειας 90 m². Ο Ναός αυτός αποτελεί σύμβολο με μήνυμα προς όλους τους εντεύθεν και εκείθεν· ότι στον τόπο αυτό υπάρχει Χριστός και Ελλάδα, που συμπορεύονται αιώνες.

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΓΓΕΛΗ, ΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΩΝΥΜΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ.




27 και 28 Οκτωβρίου 2016

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ιδιαίτερα η πόλη της Ρεθύμνης, εόρτασαν και εφέτος την Μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, στον περικαλλή Ιερό Ναό τους, ο οποίος βρίσκεται στο χώρο της μαρτυρικής τους τελειώσεως, όπου και φυλάσσονται ως περίπυστο θησαύρισμα και καύχημα της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων οι Τίμιες Κάρες τους.

Την 30ην του μηνός Οκτωβρίου, Ἅγιος Κλεόπας ὁ Ἀπόστολος ἐκ τῶν 70.


Ὁ Κλεόπας ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς 70 μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Γι’ αὐτὸν διαβάζουμε στὸ κατὰ Λουκᾶν Εὐαγγέλιον κδ’ 18 – 27:

18 ποκριθες δ ες, νομα Κλεπας, επε πρς ατν· σ μνος παροικες ν ερουσαλμ κα οκ γνως τ γενμενα ν ατ ν τας μραις ταταις;
19 Κα επεν ατος· ποα; ο δ επον ατ· τ περ ησο το Ναζωραου, ς γνετο νρ προφτης δυνατς ν ργ κα λγ ναντον το Θεο κα παντς το λαο,