Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Η Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στον Αχινό και θεμελίωση του 87ο Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

Στην Πανηγυρίζουσα Ενορία της Αγίας Αικατερίνης Αχινού Στυλίδος μετέβη την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος, προκειμένου να τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, να ωμιλήσει αλλά και να θέσει το θεμέλιο λίθο του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου το οποίο θα ανεγερθεί δίπλα στον Ιερό Ναό.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, της αιμορροούσης γυναικός, και στα χαρίσματα της τιμωμένης Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνας, της Νύμφης του Χριστού λέγοντας χαρακτηριστικά:
            « Δύο γυναίκες μας διδάσκουν σήμερα την πίστη που πρέπει να έχουμε στον Χριστό, η αιμορροούσα  του Ιερού Ευαγγελίου και η τιμωμένη Αγία Αικατερίνα η Πάνσοφος. Δείτε πόση αξία δίνει ο Χριστός και η Εκκλησία προς το γυναικείο φύλο! Πρώτος ο Κύριος εδίδαξε την ισότητα των δύο φύλων. Δύο γυναίκες με πίστη και αγάπη προς τον Χριστό. Αυτή η πίστη κάνει θαύματα και ενώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Η Αγία Αικατερίνα έδωσε πλήρη αγάπη στον Χριστό και ο Κύριος την χαρίτωσε με το άρωμα της Θείας Χάριτος και τα  ιερά λείψανα της ευωδιάζουν και επιτελούν θαύματα. Σε αυτή την δύσκολη εποχή που διανύουμε, αυτή την πίστη και την αγάπη πρέπει και εμείς σήμερα να ακολουθήσουμε. Αισθανόμαστε όλοι εσωτερική αγαλλίαση και ηρεμία όταν προσερχόμαστε στην Εκκλησία, διότι εδώ υπάρχει ένας διαφορετικός κόσμος, ένας κόσμος που αγωνίζεται πνευματικά. Στην Αγία μας Εκκλησία βρίσκει κανείς όλες τις αξίες , τα ιδανικά και την Ελπίδα, διότι είμαστε χριστιανοί και έχουμε ενδυθεί τον Χριστό. Όλος ο κόσμος και αν χαλάσει εμείς έχουμε κιβωτό σωτηρίας την Εκκλησία. Σε όλους εύχομαι και ιδιαιτέρως στις γυναίκες, να έχετε πλουσία την ευλογία της Αγίας Αικατερίνας στη ζωή σας και οι ευσεβείς κυρίες να μιμείστε τις Αγίες γυναίκες στην Πίστη, στην Αγάπη και στην Φιλανθρωπία και να βοηθάτε το έργο της Ενορίας σας».
            Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο, εκ μέρους της Ενορίας και με έντονη συγκίνηση, προσεφώνησε ο Εφημέριος της Ενορίας Αιδεσ. Πρωτ. π.Ιωάννης Μέρμηγκας ο οποίος ανέφερε:
   «Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα.
   Πριν από δύο δεκαετίες, η φιλάνθρωπη Πρόνοια του εν Αγίοις αναπαυο­μέ­νου Θεού και η πατρική Του αγάπη όρισε Εσάς, ως τον Απόστολό Του στην κατά Φθία Αγιωτάτη και Ευσεβεστάτη Εκκλησία.
   Ο πιστός λαός της, ήδη από την ανακοίνωση της εκλογής Σας, πολλές ελπί­­δες εναπέθεσε στο σεπτό πρόσωπό Σας, για την αναγέννηση και τον επα­νευαγ­γελισμό τού ευλαβούς και ευφόρου αμπελώνα της Ρούμελης. Οι προσδο­­κίες του, με τη Χάρη του Ιησού Χριστού, τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτό­κου, πού σεμνύνεστε στον μέγιστο βαθμό, και των αγίων που Σας συνο­δεύ­ουν και Σας σκεπάζουν, επαληθεύονται στην κυριολεξία καθη­μερινώς. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν -εκτός πολλών άλλων- η φιλα­γιω­σύ­νη σας συγκέντρωσε και καθιέρωσε τον πάντιμο χορό των Φθιωτών Αγίων και έτσι, αποδίδεται συλλογικά, κατ΄ έτος, η πρέπουσα τιμή στους φίλους του Θεού, πού πέρασαν από την ιστορική γη της Φθιώτιδος.
   Παράλληλα, η φιλοπρόοδος, για την Εκκλησία, διάθεσή σας έσπευσε να δώσει εξαρχής το σήμα και το στίγμα για δημιουργία Πνευματικών Κέντρων, ως την κατεξοχήν ποιμαντική υποδομή, που απαιτείται στη σύγχρονη εποχή, παράλληλα, φυσικά, με την ύπαρξη των Ιερών Ναών. Όλα αυτά, βέβαια, τονίζοντας πάντα, και δί­νο­ντας το παράδειγμα εσείς ο ίδιος, της διαφανούς και διαυγούς δια­χεί­ρι­σης των υποθέσεων της Εκκλησίας και των οικονομικών των Ιδρυμάτων και των Ενοριών της.
   Παροιμιώδης, όμως, έχει αναδειχθεί και η αγάπη σας προς το ιερό ράσο. Ο σεβασμός Σας προς τις ιερές μοναστικές αδελφότητες, έχει χαρίσει την απαι­τούμενη λυτρωτική ελευθερία, ενώ συνεπής στο καθήκον Σας παρα­κο­λου­θείτε διακριτικά τα σχέδια και τις πρωτοβουλίες τους δίνοντας κατά περί­πτωση τις κατάλληλες συμβουλές.
   Η αδιάκριτη αγάπη Σας για όλους τους Ιερείς, περισσότερο ή λιγότερο πνευματικούς, θα έπρεπε να αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο αυτοελέγχου για όσους από εμάς είμαστε δύσκολοι και ανυπότακτοι.
   Η απλότητά Σας στην επικοινωνία σας με τους λαϊκούς, είναι ακόμη ένα χαρακτηριστικό της θεανθρωποκεντρικής ποιμαντικής ιδιοσυγκρασίας Σας. Δέχεσθε όλους ανεξαρτήτως, περπατάτε «ανά τας ρήμας και τας οδούς», με απλότητα και άνεση, απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου και έχετε για τον καθένα έναν καλό λόγο, ένα λόγο συμπάθειας και συμπαράστασης.
   Είναι, επίσης, γνωστό ότι και στο θέμα των εκκλησιαστικών υποδομών δεν έχετε επιτρέψει -όπως πάντοτε υπογραμμίζετε, με την συμπαράσταση του απλού λαού- να υστερεί η Ιερά Μητρόπολή μας. Γηροκομεία, Κέντρα Αγάπης, Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Υφαντικής, Χορών, Φροντιστήρια, Αμφιθέατρο εκδηλώσεων, Βιβλιοθήκη, Κειμηλιαρχείο, και Ραδιοφωνικός Σταθμός είναι λίγα μόνο από όσα έχει εξοπλισθεί το ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο της τοπικής μας Εκκλησίας.
   Εμπνεόμενοι, λοιπόν, από το παράδειγμά Σας και τα λόγια Σας, και η δική μας Ενορία, με τη συνδρομή της θείας Χάριτος και της προστάτιδάς μας Αγίας Αικατερίνης, αναλαμβάνει ένα δύσκολο αλλά και εμπνευσμένο έργο. Την δημιουργία ενός Πνευματικού Κέντρου, πολλαπλών χρήσεων και ωφελειών, το οποίο μετά από λίγο θα έχουμε την ευλογία να θέσετε με τα τίμια χέρια σας τον θεμέλιο λίθο.
Σεβασμιώτατε.
   Είθε να αξιώσει ο Θεός να υλοποιήσετε την πιο μεγάλη και εσώψυχη «φιλοδοξία» Σας. Φιλοδοξείτε Σεβασμιώτατε, έργο αγαθό: Την σωτηρία των ψυχών των ανθρώπων, που σας έχει εμπιστευθεί ο Κύριος και, όπως ο κάθε χριστιανός, την προσωπική Σας θέωση, ώστε όλο το ποίμνιό Σας, μαζί με τον Ποιμένα του, να εισέλθει στον Παράδεισο και στην Θεία Μακαριότητα, «ινα εν ώσι».
   Επιτρέψτε μας, μετά από τα λίγα και ισχνά λόγια μας Σεβασμιώτατε, να αναφωνήσουμε με φωνή δυνατή, σταθερή και ειλικρινή: Εις πολλά, έντιμα και υγιά έτη Δέσποτα. Ο Κύριος της Ειρήνης να Σας ενδυναμώνει και να Σας στηρίζει πάντοτε».
   Εκ μέρους της Ενορίας και εις ένδειξη τιμής, σεβασμού και ευγνωμοσύνης,  ένα μικρό κορίτσι προσέφερε στον Σεβασμιώτατο είκοσι λευκά τριαντάφυλλα.
   Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον π. Ιωάννη για τα πηγαία και καλά του λόγια, τον συνεχάρη για την πνευματική πρόοδο της Ενορίας  και ετόνισε ότι το μεγάλο έργο που επιτέλεσε τα είκοσι αυτά χρόνια και συνεχίζει να επιτελεί η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, οφείλεται στους καλούς Ιερείς, στους εντιμότατους άρχοντες και στον ευσεβή και φιλόχριστο λαό.
   Αμέσως μετά ακολούθησε η θεμελίωση του Πνευματικού Κέντρου, σε οικόπεδο πλησίον του Ιερού Ναού, δωρεά ευσεβούς οικογενείας του χωριού.
   Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος, κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Στυλίδος και πολλοί πιστοί από το χωρίο και από την ευρύτερη περιοχή.
   Ακολούθησε κέρασμα εκ μέρους της Ενορίας προς όλους τους εορταστές.