Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Αρχιεπίσκοπος: Το Πάσχα ας γίνει μία έξοδος από το φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και την αγαπητική δημιουργικότητα.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, λέγοντας πως «το φετινό Πάσχα ας γίνει έξοδος από το φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και την αγαπητική δημιουργικότητα, από την υποκρισία, στην αλήθεια».

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου και συγχοροστάτησαν οι Επίσκοποι Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος. Παρέστησαν η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, πολιτικοί, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Ερυθρού Σταυρού, κληρικοί και εκατοντάδες πιστοί.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου και μετά την δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «Λιτανεύουμε απόψε το Σεπτό σώμα του Χριστού μας μέσα στην πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδος, ανιχνεύοντας και βιώνοντας τους τρόπους που η αμαρτία κάθε εποχής μετατρέπει το θάνατο σε κυρίαρχο της ζωής».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και στα προβλήματα της εποχής υπογραμμίζοντας πως «είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η απελπισία και η απόγνωση έγιναν οι κυρίαρχες γεύσεις της καθημερινότητάς μας. Η αγαπημένη μας πατρίδα δοκιμάζεται παντοιοτρόπως. Γύρω μας μαίνονται πόλεμοι και καταστροφές. Τα νησιωτικά μας παραλία έγιναν υγροί τάφοι ψυχών κατατρεγμένων από τον πόλεμο και την δυστυχία. Η χώρα μας κατακλύστηκε από πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν την εξαθλίωση και τα αδιέξοδα που συνεπάγονται οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητας των ισχυρών της γης. Και ο λαός μας, ζώντας ο ίδιος τις δικές του δοκιμασίες, τις δικές του δυσκολίες, την ολοένα και πιο επώδυνη οικονομική κρίση, την ανεργία, την συνεχή μετανάστευση των παιδιών μας, την αβεβαιότητα για το αύριο, την αίσθηση ότι κάποιοι κλέβουν υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, δείχνει έμπρακτα το μεγαλείο της ψυχής του και την ανωτερότητα της πολιτικής του καταγωγής. Υπομένει αγωνιζόμενος. Δίνει με αξιοπρέπεια τις μάχες του, προβάλλοντας μεγαλόπρεπα την ψυχική και υλική του γενναιοδωρία, μοιραζόμενος το υστέρημά του και πολεμώντας να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια του».

Κάλεσε τους πιστούς να είναι αισιόδοξοι επισημαίνοντας πως «απόψε θα ακούσουμε και θα πούμε πολλές φορές την ευχή καλό Πάσχα. Πάσχα Είναι μία παλαιοδιαθηκική λέξη που σημαίνει έξοδος, διάβαση, πέρασμα. Το πέρασμα δηλαδή του ισραηλιτικού λαού από την Αιγύπτου προς τη γη της Χαναάν. Με άλλα λόγια από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από το σκοτάδι στο φως, από το ψέμα στην αλήθεια, από τον θάνατο στη ζωή. Ας γίνει με την λαμπροφόρο ανάσταση του Χριστού μας, το φετινό Πάσχα για όλους μας, μία έξοδος από το φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και την αγαπητική δημιουργικότητα, από την υποκρισία στην αλήθεια, από τον ατομισμό στην κοινωνία της αγάπης, από το «εγώ» στο «εμείς», από τις ποικίλες φανερώσεις του θανάτου στην εμπειρία της αναστημένης ζωής».