Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΤΕΛΕΣΗ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΚΥΡΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ.

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, Β΄ Κυριακή των Νηστειών και εορτή των Αγίων Γρηγορίου του Παλαμά και του Αγίου Παύλου επισκόπου Κορίνθου και αδελφού του Επισκόπου Αργολίδος Πέτρου , στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου,  τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνατίου και ακολούθως  το ιερό  μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού  Μητροπολίτου Αργολίδος κυρού  Ιακώβου Β', επί τη  συμπληρώσει τριών ετών από την εις Κύριον εκδημία του  αειμνήστου  Ιεράρχη. 
Μαζί με τον μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνάτιο συγχοροστάτησαν  ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος κι ο επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος. Κατά την ομιλία του ο μητροπολίτης Αρτης Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ζωή και το μεγάλο  έργο του Μακαριστού Ιακώβου , τόσο στην Άρτα όσο και στην Αργολίδα. Δύο νομοί που αγάπησε ο Μακαριστός Ιάκωβος και πρόσφερε όλο τον εαυτό του
. Βαθιά συγκινημένος ο μητροπολίτης Ιγνάτιος αναφέρθηκε και στους φιλικούς δεσμούς που είχαν οι δύο Ιεράρχες . Αναφέρθηκε και στον διάδοχο του μακαριστού Ιακώβου, νυν μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο με εγκάρδια λόγια αγάπης για το πρόσωπό του. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδος  Γιάννης Ανδριανός ,ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δ.Κωστούρος και πάρα πολύς κόσμος.

+Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Β΄ 1932-2013
Ο κατά κόσμο Δαμιανός Παχής γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής το 1932,όπου παρακολούθησε τα εγκύκλια και γυμνασιακά μαθήματα. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1959 και Πρεσβύτερος στις 19 Απριλίου 1960. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην Μητρόπολη Άρτας. Στις 18 Νοεμβρίου 1985 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος στην θέση που είχε μέχρι τότε ο προκάτοχός του μακαριστός Χρυσόστομος Δεληγιανόπουλος.
Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει για 28 χρόνια ένα Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο κα φιλάνθρωπο. Ιεροκήρυκας στην Άρτα, κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Από το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι από κει στους Μελισουργολύς και την Κυψέλη. Ακούραστος εργάτης της Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία Χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και ταπεινή ζωή τους. Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος. Ιερατικά συνέδρια, σχολές Αγιογραφίας και Ψαλτικής, φιλανθρωπίες , Ιεραποστολή ,ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε να απαριθμήσει κάποιος, μιας και ο Μητροπολίτης Ιάκωβος ήταν ταπεινός και σεμνός και δεν ήθελε τα όσα κάνει να τα δημοσιοποιεί, εξάλλου τόνιζε πως: ότι κάνει η δεξιά σου να μην το ξέρει η αριστερά σου . Προστατεύει τα Μοναστήρια και τους Ναοὺς και φτιάχνει μεγαλοπρεπή Ναό για τον προστάτη και πολιούχο της πόλεως Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο.
Έργο ζωής υπήρξε η συνεχής και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδή στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού. Προσπάθεια που τελικά πέτυχε και έτσι στις 19 Ιανουαρίου του 2008, πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του Αγίου Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο της Επισκοπής. Τελικά ο χρόνος τον Λύγισε και μετά από ένα ατύχημα που είχε η υγεία του κλονίστηκε ,αναγκάζεται βλέποντας πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα Αρχιερατικά του καθήκοντα δηλώνει παραίτηση στην Ιερά Σύνοδο ,τον Ιανουάριο του 2013
Κατόπιν μετά κι από αυτό η υγεία του επιβαρύνεται όλο και περισσότερο, στο τελευταίο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως Αργολίδος και φανερά εξασθενημένος, χαιρετά τους Ιερείς της Μητροπόλεως του λες και διαισθανόταν πως θα ήταν η τελευταία φορά που θα τους έβλεπε… Τους συμβουλεύει ,δεν διστάζει να ζητήσει δημοσίως συγνώμη αν πίκρανε ή στενοχώρησε κάποιο Ιερέα . Τελικά αποχωρεί από το συνέδριο με την ελπίδα και πίστη πως στον επισκοπικό θρόνο της Αργολίδος ,που τόσο πολύ αγάπησε και υπηρέτησε με όλη του τη δύναμη ,θα είναι ο επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος ,που τόσο πολύ αγάπησε. Μετά από αυτό ο Μητροπολίτης μεταφέρεται στην Αθήνα και στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα για εξετάσεις ,που τελικά δεν ολοκληρώνονται γιατί η υγεία του Επισκόπου κλονίζεται ακόμα πιο πολύ . Προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά στην καρδία του καθώς και στο αναπνευστικό του κάνει του θεράποντες ιατρούς του να τον διασωληνώσουν στην εντατική του νοσοκομείου. Κοντά του παράμεναν μόνο κάποιοι μοναχοί για να τον προσέχουν. Καθημερινά επισκέπτονταν το νοσοκομείο Αρχιερείς, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πολιτικοί ,απλός κόσμος. Το ενδιαφέρον για την υγεία του στην Αργολίδα από τον κόσμο ήταν μεγάλο.
 Εξεδήμησε προς Κύριον στις 26 Μαρτίου 2013 στις 7:15 το πρωί, ύστερα από νοσηλεία 15 ημερών στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Αλεξάνδρα στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών.

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, γύρω στις 7:45 π.μ., οι καμπάνες της Μητρόπολης Αργολίδος ήχησαν πένθιμα, όταν οι ενορίες ενημερώθηκαν για το τραγικό συμβάν. Ο Μακαριστός είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας για εξετάσεις. Εκεί όμως δημιουργήθηκαν επιπλοκές και η υγεία του κλονίστηκε από καρδιαγγειακή ανεπάρκεια η οποία επηρέασε και το αναπνευστικό του. Η σωρός του μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου για λαϊκό προσκύνημα. Επίσης την ίδια μέρα κηρύχτηκε τριήμερο πένθος στην Αργολίδα με τις σημαίες σε Ιερούς Ναούς και δημόσια κτήρια να είναι μεσίστιες. Η σωρός παρέμεινε εκεί μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης όπου με πομπή πήγε στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο όπου θα παραμείνει άλλο ένα βράδυ και την επομένη, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του, χοροστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Στην Ακολουθία ο Μακαριότατος ήταν περικυκλωμένος από τους Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Πτολεμαϊδος Προτέριο, Μουάνζας Ιερώνυμο, Μαντινείας Αλέξανδρος, Σταγών Σεραφείμ, Περιστερίου Χρυσόστομος, Άρτης Ιγνάτιος, Λαρίσης Ιγνάτιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Θεσσαλιώτιδος Κύριλλος, Ύδρας Εφραίμ, Σύρου Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Γλυφάδος Παύλος, Ζιχνών Ιερόθεος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Κυθήρων Σεραφείμ, Αιτωλίας Κοσμάς, Σισανίου Παύλος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Κορίνθου Διονύσιος, Τριφυλίας Χρυσόστομος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κηφισίας Κύριλλος, Νικοπόλεως Χρυσόστομος και οι Επίσκοποι Μαραθώνος Μελίτων και Επιδαύρου Καλλίνικος. Η σορός τάφηκε σε κρύπτη κάτω από το καθολικό της Ιεράς Μονής Ακαθίστου Ύμνου Νερών.

Η ίδια μέρα κηρύχτηκε τοπική αργία για την Αργολίδα. Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2013, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, τελέστηκε το εννιαήμερο μνημόσυνο στη μνήμη του χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου. Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, ίδιο Ναό, τελέστηκε το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του Μακαριστού παράλληλα μνημόσυνο τελέστηκε και στην Ιερά Μονή χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου Ψαρών και Οινουσσών. Εξάμηνο μνημόσυνο τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στο Ναύπλιο.
STUDIO B&G