Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Β’ Χαιρετισμοί στους Κυνοπιάστες.

 
Panagia_h_Brefokratousa_01.jpg
 
Το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαρτίου 2016 τελέστηκε στον Ι.Ν. της Υ.Θ. Ελεούσας στους Κυνοπιάστες,  η Ακολουθία του Εσπερινού και η Β’ Στάση των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος ανέφερε ότι σήμερα πανηγυρίζει σύμπασα η κτίση με το μήνυμα της σωτηρίας που κομίζει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Κυρία Θεοτόκο, διότι απηλλάγη από το θάνατο και τη φθορά. Η Παναγία μας συνεργάζεται με το Θεό για όλη τη δημιουργία και απαλλάσσει τον άνθρωπο από την κατάρα της πτώσεως. Ακόμη όμως και την εποχή προ της  ελεύσεως του Λόγου εις τον κόσμο, οι λεγόμενοι μονοθεϊζοντες Φιλόσοφοι έβλεπαν πως μέσα σε αυτό το πνευματικό σκοτάδι, θα ερχόταν κάποιος για να σηκώσει αυτό το βάρος της ανθρωπότητας. Γι’αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρουν ότι αυτοί οι Φιλόσοφοι περιείχαν το λεγόμενο σπερματικό λόγο για την έλευση του Χριστού. Ήρθε λοιπόν και πραγματοποιήθηκε η αιώνια βουλή του Θεού και έδωσε χαρά στον κόσμο. Αυτό λοιπόν είναι και το νόημα των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Εμείς οι χοϊκοί μιμούμενοι τον Αρχάγγελο Γαβριήλ απευθυνόμαστε προς την Παναγία μας λέγοντάς Της το Χαίρε. Την ικετεύουμε να γίνει ίλεως και να δέεται στον Κύριό μας για το φωτισμό μας, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια του Θεού στις καρδιές μας και να βιώσουμε εσωτερικά την Άκτιστη Χάρη του Θεού, το Άγιο Πνεύμα δηλαδή που επισκιάζει τη ζωή του κάθε ανθρώπου.
Ακολούθως ο κ. Νεκτάριος έκανε αναδρομή στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο περιούσιος λαός του Θεού ζούσε σκλαβωμένος υπό τον Φαραώ. Αυτή η υποδούλωση του Ισραήλ φανερώνει τη δική μας πνευματική υποδούλωση στην αμαρτία. Ο Θεός κατεργάζεται την ελευθερία αυτού του λαού, ώστε να επιστρέψει στη Γη της Επαγγελίας. Έτσι ακριβώς κατεργάζεται και  ο Χριστός τη δική μας πνευματική ελευθερία, αποδεσμεύοντάς μας από την αμαρτία, τη φθορά και το Θάνατο και παρέχοντάς μας τη ζωή της Αναστασέως και της αιωνιότητας. Ο Ιερός Υμνοδός παρομοιάζει την Παναγία μας ως θάλασσα που κατενίκησε το Φαραώ. Εμείς είμαστε υπόδουλοι στον πειρασμό. ‘Ερχεται   όμως η Θεοτόκος και δέχεται το μήνυμα του Ευαγγελισμού, προσφέροντας τον Ιησού Χριστό, όπου στο Πρόσωπό Του συντελείται η υπέρβαση, η Θεϊκή και ανθρώπινη φύση Του ενώνονται και μας απαλλάσσει από την καταδίκη. Τότε χάνει την ισχύ του ο πειρασμός, από τη νοητή θάλασσα, την Παναγία μας, που μας δίδει ξανά τη δυνατότητα να βρούμε την ελευθερία, διαμέσου της αγάπης και της χαράς. Η Παναγία μας ακόμη γίνεται η πέτρα από την οποία ρέει άφθονο νερό, για να ξεδιψάσει ο πιστός λαός. Σε Εκείνη στρεφόμαστε για να δώσει απαντήσεις στα προβλήματά μας και να συμπαρασταθεί στις ποικίλες δυσκολίες της ζωής μας.
Κλείνοντας ο κ. Νεκτάριος υπογράμμισε ότι μπορεί κάποιοι να διακατέχονται από διάφορες αντίθεες ιδεοληψίες και να τις υπερασπίζονται με σθένος, κάνοντάς τες και νόμους του κράτους ενίοτε, δεν μπορούν όμως αυτό το λαό που έχει ζυμωθεί με Χριστό και Ελλάδα να τον εμπαίζουν. Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη πουθενά αλλού, παρά μόνο στον Αληθινό Θεό τον Κύριό μας και στην Παναγία μας.