Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η Υπάτη εόρτασε τους Αγίους της.

Η Σύναξη των τριών Αγίων της Υπάτης ήτοι του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, ιδρυτού της Εκκλησίας της Υπάτης, ο οποίος εμαρτύρησε στην Υπάτη, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών, ο οποίος σφαγιάσθηκε κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711 και του Αγίου Αθανασίου ιδρυτού του Μεγάλου Μετεώρου, ο οποίος γεννήθηκε στην Υπάτη, εορτάσθηκε με λαμπρότητα την Κυριακή 30 Αυγούστου στη Μαρτυρική πόλη της Υπάτης.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου Υπάτης,  ο οποίος υπήρξε παλαιά Καθέδρα της Μητροπόλεως Νέων Πατρών. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλε βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ευθυμίου Τσούμα.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην παραβολή των κακών γεωργών του Ευαγγελικού Αναγνώσματος τονίσας ότι απώτερος σκοπός της παραβολής ήταν να φανεί, ότι το εκλεκτό έθνος του Θεού, το οποίο εναγώνια ανέμενε τον Λυτρωτή, όχι μόνο δεν θα δεχόταν με αγάπη τον Σωτήρα του αλλά θα τον οδηγούσε στο θάνατο. Οι υιοί της βασιλείας έχασαν μέσα από τα χέρια τους τη σωτηρία, γιατί μέθυσαν με το κρασί της αλαζονείας και προκάλεσαν την μετάθεσή της σε άλλα έθνη που δεν είχαν μεν γευθεί ως τότε την εύνοια του Θεού, αλλά διέθεταν ταπείνωση και αυτογνωσία.
 Το πάθημα των κακών γεωργών μπορεί να συμβεί και σε μας, αν αφεθούμε στην μέθη του κόσμου και πλανηθούμε από το κρασί των ηδονών του. Αν δεν φανούμε άξιοί της μεγάλης δωρεάς του Θεού κι αν δεν κρατήσουμε ψηλά το φως του Ευαγγελίου.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε οι άγιοι της Υπάτης να πρεσβεύουν υπέρ πάντων και συνεχάρη τον Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Καραγιάννη, διότι πέραν της προτάσεως του για την καθιέρωση αυτής της εορτής, θεία εμπνεύση συνέγραψε την ακολουθία της εορτής της Συνάξεως των Αγίων της Υπάτης, που τελείται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή της Αποδόσεως της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Μετά τη θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στην οικεία του π. Δημητρίου, όπου ο σεβαστός εφημέριος παρουσίασε στον Σεβασμιώτατο τις υμνογραφικές του συλλογές για τις οποίες ο Σεβασμιώτατος για μία ακόμη φορά τον συνεχάρη και επαίνεσε για την προσφορά του στη διαφύλαξη των παραδόσεων.