Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Προσκύνημα των Χαλκιδέων στην Τήνο.

00Μόλις έφτασαν,
το μεσημέρι του Σαββάτου
στην Τήνο, οι Χαλκιδείς,
κατευθύνθηκαν αμέσως
στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας,
όπου και προσκύνησαν
το θαυματουργό εικόνισμα
της Μεγαλόχαρης.


 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Απριλίου 2015, για τεσσαρακοστή ένατη (49η) συνεχή χρονιά, η καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς μας Μητροπόλεως με επικεφαλής το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στην ιερά νήσο Τήνο.

Το Σεβασμιώτατο συνόδευαν οι Αρχιμανδρίτες π. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του  Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, π. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντής του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα και ο Πρωτοδιάκονος Νεκτάριος Ευγενικός, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κ. Γεώργιος Μπουραντάς, ο τέως Βουλευτής και ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, η Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιδέων κ. Ελένη Πνευματικού-Μπακαρόζου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και 750 ευλαβείς προσκυνητές.
Μόλις έφτασαν, το μεσημέρι του Σαββάτου στην Τήνο, οι Χαλκιδείς, κατευθύνθηκαν αμέσως στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας, όπου και προσκύνησαν το θαυματουργό εικόνισμα της Μεγαλόχαρης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ολόκληρο το σώμα των προσκυνητών κατευθύνθηκαν στην Ι. Μονή Κεχροβουνίου (Οσίας Πελαγίας), όπου προσκύνησαν και την τιμία κάρα της Οσίας Πελαγίας. Εκεί, τον Σεβασμιώτατο και τη συνοδεία του, υποδέχθηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτοπρεσβ. Γεώργιος Φανερός και η Ηγουμένη μοναχή Ιουλιανή.
Εν συνεχεία, κατευθύνθηκαν άπαντες στο χωρίο Τριαντάρος, γενέτειρα του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου Πλειαθού, όπου στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων τελέσθηκε ο Εσπερινός, στον οποίο συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος. Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας και καλωσόρισε τον ίδιο και τους περί αυτόν Κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές.
Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσότομος αντιφωνώντας τον άγιο Σύρου, τον ευχαρίστησε για την κανονική ευλογία που παρέσχε για τη μετάβαση του ιδίου και των περί αυτόν προσκυνητών καθώς και για την τιμητική παρουσία του, παρά το βαρύ και δύσκολο πρόγραμμά του, αλλά και για την υποδοχή και φιλοξενία που επιφυλάσσουν πάντοτε οι Κληρικοί και ο Λαός της Τήνου σε όλους τους Χαλκιδείς, ενώ μνημόνευσε και όλους τους συντελεστές της Ιεράς αυτής Αποδημίας των Χαλκιδέων και επαίνεσε τους συνεχιστές και ανανεωτές αυτού.
Μετά την απόλυση του Εσπερινού, στην αυλή του Ι. Ναού, ενώπιον της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Γρηγορίου, τελέσθηκε επιμνημόσυνο τρισάγιο υπέρ της αναπαύσεώς του και κατόπιν στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, οι Χαλκιδείς απόλαυσαν την φιλοξενία του εφημερίου π. Αντωνίου και όλων των Τριανταριτών, ενώ παράλληλα   έγινε η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου, το οποίο επιμελήθηκαν καθηγητές και μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδος, υπό την καθοδήγηση της θεολόγου κ. Βασιλικής Κωνσταντινάκη.
Το πρωί της Κυριακής 26 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Τήνου. Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο έργο των Μυροφόρων και Κηδευτών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και υπέμνησε προς όλους τους ακροατές την εντολή της Εκκλησίας μας προς όλους, να ομοιάσουμε στις Μυροφόρες και αντί μύρου να προσφέρουμε υμνολογία-δοξολογία στο Δεσπότη Χριστό. Με αφορμή αυτή την εντολή ανέπτυξε το ζήτημα της σχέσης, της κατανόησης και καλλιέργειας των Ορθοδόξων με την υμνολογική προσευχή.
Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελληνίου Ιδρύματος παρέθεσε πρωινό στο Σεβασμιώτατο, τους συνοδούς του, στον Αντιδήμαρχο Χαλκιδέων κ. Γεώργιο Μπουραντά κ.λπ, στο οποίο παρέστη και καλωσόρισε και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς.
Επιστρέφοντας στη Χαλκίδα ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, επισκέφθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τον εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλό του, Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου, προς τον οποίον ευχήθηκε εγκαρδιότατα και πληροφορήθηκε τα του ιερού πολυιερατικού Συλλειτούργου, το οποίο ετελέσθη, εν πληθούση Εκκλησία, το πρωί της Κυριακής στον Ι. Ναό της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, με αφορμή την εορτή του π. Νικοδήμου και στη συνέχεια επισκέφθηκε την εορτάζουσα συνεργάτιδα της Ι. Μητροπόλεως κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, υπεύθυνη της Χορωδίας-Ορχήστρας των Νέων και Αρχηγό στις Κατασκηνώσεις, ευχόμενος τα δέοντα και παρακολουθώντας την σεμνή και ζεστή γιορτή, την οποία είχαν ετοιμάσει  προς τιμήν της οι συνεργάτες της στο νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, τα παιδιά που συμμετέχουν σ’ αυτό και οι γονείς τους.
(φωτογραφίες Αντρέα Ρούκο, Κωνσταντίνου Κωνσταντινάκη και Παρασκευής Σπυροπούλου)
1
111
1 1