Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

"Η Δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος" Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος.

Την Τετάρτη 29 Απριλίου (2015) στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού & Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Αστρονομίας με θέμα: «Η Δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος» σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος Καθηγητής Αστρονομίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Αυγολούπης. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δωρόθεος Αγγέλης, Δρ. Φυσικής Περιβάλλοντος και εντεταλμένος Λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο Ήλιος μας προήλθε από την έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς αστέρα, του πρωτοήλιου, πριν 5 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται πλέον στο μισό της ηλικίας του.
Οι πλανήτες προήλθαν κι αυτοί από το ίδιο υλικό, περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, αλλά η ζωή αναπτύχθηκε μόνο στο δικό μας Πλανήτη Γη. Στα όρια του ηλιακού μας συστήματος κινούνται οι παγωμένοι βράχοι, οι κομήτες, που έφεραν το νερό στη Γη, πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Ο γαλαξίας όμως πλανήτης δέχεται και ειρηνικό βομβαρδισμό από μικρούς ή μεγαλύτερους αστεροειδείς και τα πεφταστέρια.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης και σε εμπειρίες αστροναυτών καθώς και στη συμβολή Ελλήνων επιστημόνων στην πρώτη γραμμή της διαστημικής έρευνας.
Μία μικρή έκπληξη απόλαυσαν και οι μικροί ακροατές, που είδαν σε σκίτσα και άκουσαν σε δεκαπεντασύλλαβο ποιητικό λόγο ένα άτομο ασβεστίου να διηγείται την ιστορία του Σύμπαντος από το εκλαϊκευμένο παραμύθι του Καθηγητή: «ο γιος της αστερόσκονης».
Ο Καθηγητής κατέληξε ότι σήμερα φθάσαμε με την επιστήμη να δούμε το Σύμπαν με τη βοήθεια του φωτός στη νηπιακή ηλικία των 380.000 χρόνων μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, που οδήγησε στη γέννηση του.


















Πρόκληση για την επιστήμη του 21ου αιώνος αποτελεί η έρευνα για το πως εξελίχθηκε η Δημιουργία από την αρχή έως το 10-43 δευτερόλεπτα. Σ’ αυτή τη στιγμή αγγίζουμε το ίχνος του Δημιουργού και αυτόν τον σκοπό έχουν και τα πειράματα στο CERN της Ελβετίας.
Η επιστήμη ασχολείται με τα φαινόμενα και πως λειτουργεί ο Κόσμος και η πίστη απαντά στα ερωτήματα ποιος και γιατί έφτιαξε το Σύμπαν.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας κ. Σπυρίδων Πιλιτζίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, Εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Στερεάς, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Συλλόγου Αστρονομίας, του Αστεροσχολείου Υπάτης, ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης με καθηγητές και μαθητές του Σχολείου και άλλοι Καθηγητές Β/θμιας και Α΄/ θμιας Εκπαίδευσης.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος εκδήλωσε την ευχαρίστησή του και συνεχάρη τον κ. ομιλητή, τους επιστήμονες που παρευρέθησαν και ετόνισε το ζωηρό ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τέτοια επιστημονικά θέματα, που αφορούν ουσιαστικά ερωτήματα για την θέση και την προοπτική του Ανθρώπου στη Δημιουργία.   

Στον απόηχο της κεντρικής παρουσίασης του καθηγητή και επειδή εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για τη αρχή και το τέλος του σύμπαντος και για το πώς συναντιέται η πίστη με την επιστήμη στο θέμα της δημιουργίας, ακολούθησαν την επόμενη ημέρα και οι εξής δραστηριότητες:
α. Τηλεοπτική συνέντευξη του καθηγητή κου Αυγολούπη, η οποία θα προβληθεί προσεχώς στην τηλεοπτική εκπομπή «Η ώρα της Εκκλησίας» στον Τηλεοπτικό Σταθμό «STAR Κεντρικής Ελλάδας».
β. Συνάντηση και συζήτηση του κ. Καθηγητή με τους μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου - Λυκείου Λαμίας.
γ. Επίσκεψη και συνεργασία του καθηγητή με τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου αστρονομίας του αστεροσχολείου Υπάτης και του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Σπυρίδωνος Πιλιτζίδη για την διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό και την καλύτερη οργάνωση και προβολή του Συλλόγου και της περιοχής.
δ. Διάλεξη και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αστροφυσικής και κοσμολογίας μεταξύ του καθηγητή  και των φοιτητών του διατμηματικού μεταπτυχιακού του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λαμία.
Σημειώνουμε πως η κεντρική ομιλία μεταδόθηκε από το τοπικό πρόγραμμα του ραδιοφωνικού  σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την Δευτέρα 4 Μάιου στη 1.30μ.μ., θα μεταδοθεί στην εκπομπή: «Η δημιουργία» συνέντευξή του Καθηγητή με θέμα το βέλος και τη μέτρηση του χρόνου.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες η τοπική μας Εκκλησία επιδιώκει να διαδώσει στο ευρύ κοινό με παραστατικό τρόπο τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις της αστροφυσικής και της κοσμολογίας που δίνουν αφορμή για γόνιμο προβληματισμό  και χώρο για την ανάπτυξη των σχέσεων της πίστης και της επιστήμης αφού και οι δύο αφορούν οντολογικές αναζητήσεις του ανθρώπου.  
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως