Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 
            Στο Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος έγινε ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας. Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος, ο οποίος ζήτησε από τους πιστούς να πορευτούν με απόφαση για πνευματικό αγώνα στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, να ακολουθήσουν το Χριστό με όλες τους τις δυνάμεις, σε μία εποχή αποφυγής της πνευματικής εγρήγορσης, ώστε όλος ο κόπος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής να βρει καταξίωση παρά Θεού. 

Ομιλητής με θέμα «Ο μεγαλύτερος αγώνας βρίσκεται μπροστά μας» ήταν ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο ομιλητής, αφορμώμενος από τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τον οποίο συνέγραψε ο άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, τόνισε ότι στη ζωή μας υπάρχουν δύο τρόποι πορείας, ο ένας είναι ο ανθρωποκεντρικός και ο άλλος ο Θεανθρωποκεντρικός. Ο πρώτος ξεκινά από το γεγονός να έχει ο άνθρωπος ως κέντρο της ζωής τον εαυτό του και να πορεύεται με κριτήριο αυτόν. Έτσι είναι επιρρεπής στις πτωτικές καταστάσεις της φιληδονίας, της φιλαυτίας, της φιλοδοξίας, όπως η αγία Μαρία πριν την μετάνοιά της. Ο δεύτερος έγκειται στην κοινωνία του ανθρώπου με τον Χριστό και την ένταξή μας στη ζωή της Εκκλησίας. Τότε η φιληδονία θεραπεύεται δια της εγκρατείας. Η φιλαυτία δια της κενώσεως και της αγάπης. Η φιλοδοξία δια της ταπεινώσεως και του φωτισμού από τον Θεό και της διακονίας του πλησίον. Στον Θεανθρωποκεντρικό τρόπο κέντρο της ζωής μας είναι ο Χριστός. Αυτός ενισχύει την δική μας αδυναμία και ολιγοπιστία.
Ο ομιλητής επεσήμανε έναν ωραίο λόγο που άκουσε ο  Αββάς Ζωσιμάς, ο γέροντας της αγίας Μαρίας, ότι «μεγαλύτερος είναι ο αγώνας που βρίσκεται μπροστά μας». Δεν είναι θέμα μόνο δυσκολίας ή φόβου έναντι του κόπου. Είναι ότι η ζωή είναι συνέχεια και ο αγώνας τελειούται μόνο μέσα από την κοινωνία με τον Χριστό, αλλά και στο τέλος της πορείας μας στον κόσμο αυτό. Τέλος, επεσήμανε το ερώτημα που έθεσε ο Χριστός στους ανθρώπους: «τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι;» και πρότεινε ο καθένας μέσα από την ζωή του να θέσει αυτό το ερώτημα στον εαυτό του, ιδίως κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος, για να πορευτεί μαζί με τον Χριστό και όχι επιφανειακά. 
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή και τους πιστούς που συμμετείχαν ανελλιπώς σε όλους τους κατανυκτικούς Εσπερινούς, ευχήθηκε η Μεγάλη Εβδομάδα να αποβεί καρποφόρος πνευματικά στον τρόπο της Εκκλησίας.