Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Νέος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης




Δευτέρα, 30 Ιούνιος 2014 14:43
Ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βολιώτης ανέλαβε, με εντολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Διαβάστε το βιογραφικό του.
Ο π. Συμεών Βολιώτης είναι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το οποίο έλαβε διαδοχικά το πτυχίο του Τμήματος Νομικής, το πτυχίο του Τμήματος Θεολογίας και δίπλωμα μεταπτυχιακής ειδίκευσης από τον Τομέα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. στο γνωστικό αντικείμενο «εκκλησιαστικό δίκαιο».
Με το πέρας των σπουδών του εκάρη αμέσως μοναχός και εισήλθε στον ιερό κλήρο της Εκκλησίας μας.

Αναχώρησε η Αγία Ζώνη από τη Βέροια. Προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο.

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου το πρωί, εορτή των αγίων Αποστόλων, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον όρθρο και στη συνέχεια λειτούργησε στον μητροπολιτικό ιερό ναό των αγίων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας, συλλειτουργούντος και του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Εντινετσκ κ. Νικοδήμου (Εκκλησία της Μολδαβίας).

Ολοκληρώθηκαν τα Κ΄ Παύλεια με τον διορθόδοξο Εσπερινό στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια.


Την Κυριακή 29 Ιουνίου το απόγευμα τελέστηκε στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου στη Βέροια ο καθιερωμένος διορθόδοξος υπαίθριος εσπερινός, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και συγχοροτατούντων των αρχιερέων - εκπροσώπων των πρεσβυγενών και νεοτέρων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Προηγήθηκε λιτανεία της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου και του ιερού Λειψάνου και της Εικόνος του Αποστόλου Παύλου από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό. Στην λαμπρή τελετή, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής μας Εκκλησίας και τελείωσαν τα Κ΄ Παύλεια, παρέστησαν οι τοπικές αρχές και ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πιστών.

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος (ΦΩΤΟ).



Του Αιμίλιου Πολυγένη
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.
Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
η συνέχεια Εδώ  
 

Πενήντα χρόνια μετά τήν κοίμησή του, ἡ Πάτρα ἀσπάσθηκε τά Λείψανα τοῦ ἡγιασμένου «Παπούλη» της, τοῦ π. Γερβασίου (Παρασκευοπούλου), τοῦ διδασκάλου καί πνευματικοῦ της ὁδηγοῦ. Τοῦ λαμπροῦ κληρικοῦ μέ τό ἀδαμάντινο ἦθος, τοῦ ἐναρέτου,

τοῦ ἀκαμάτου καί ἀσυμβιβάστου ἱεροκήρυκος, τοῦ παπᾶ τῆς φτωχολογιᾶς, τοῦ προστάτου τῶν προσφύγων, τοῦ ἱδρυτοῦ τῶν Κατηχητικῶν Σχολείων στήν Ἑλλάδα.

Η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών στον Άγιο Δημήτριο Νέου Φαλήρου.

Με τη δέουσα λαμπρότητα κατά την εκκλησιαστική τάξη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ τέλεσε την Αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία των Αποστολικών Διαταγών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, σήμερα Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 ημέρα μνήμης και τιμής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Η Εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας.

Η Εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ι. Μ. Γλυφάδας, Ε. Β. Β. και Β., καθώς πανηγυρίζουν δύο Ενοριακοί Ναοί της Μητροπόλεως (ο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου-Αγίου Παύλου Άνω Γλυφάδας και ο Ι. Ν. των Αγίων Αποστόλων Διλόφου Βάρης) και άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Παύλος. 

Ο Σεβασμιώτατος, για τρίτη συνεχόμενη φορά, σωματικά δεν είναι κοντά μας, καθώς βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, όπου λειτούργησε στο Καθολικό της Μονής.

Εορτή των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Πίτσι Φθιώτιδος.


Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στο χωριό Πίτσι της δυτικής Φθιώτιδος χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος την Δευτέρα 30 Ιουνίου.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερθείς εις τους Αγίου Αποστόλους ετόνισε την αξία της θυσίας, η οποία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της χριστιανικής ζωής και εκάλεσε τους πιστούς να μη δειλιάζουν, να φέρουν επαξίως το όνομα του χριστιανού και να δίδουν την ομολογία της πίστεως χωρίς ακρότητες και φανατισμούς αλλά με πειθαρχία στην Εκκλησία.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η Αποστολική ενότητα πρότυπο για την Εκκλησία». Τιμήθηκε η Σύναξη των Αγίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Δημητριάδος.

Δευτέρα, 30 Ιουνίου, 2014


Σε κλίμα κατάνυξης τιμήθηκε η Σύναξη των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην Τοπική μας Εκκλησία. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Αγριάς, παρουσία πλήθους πιστών.
Στο κήρυγμά του τόνισε τη σημασία της ενότητας μέσα στην Εκκλησία, την οποία οι Απόστολοι διαφύλαξαν και στερέωσαν με τρόπο Συνοδικό, κατά την 1η Αποστολική Σύνοδο το 49 μ.Χ.

«ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤON ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΩΣ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ » ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.


Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το  Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ» Ναυπλίου,
σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνει
την Τρίτη 8 Ιουλίου 2014 και ώρα 9:00 μ.μ.
στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με ομιλητή τον Ιατρό Νευροχειρούργο Δρ Μάρκο Καρβέλα, επιστημονικό συνεργάτη του  Πανεπιστημίου Αθηνών με εκπαιδευτικά και συγγραφικά καθήκοντα, με θέμα:
«ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤON ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΩΣ ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ».

Την 1ην του μηνός Ιουλίου, Άγιοι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανὸς οἱ Ἀνάργυροι.

Οἱ Ἅγιοι Ἀνάργυροι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανός, οἱ ὁποῖοι ἔζησαν τὴν ἐποχὴ ποὺ αὐτοκράτορας τῶν Ρωμαίων ἦταν ὁ Κάρυνος, ἦταν γιατροὶ στὸ ἐπάγγελμα καὶ παρεῖχαν ἰάσεις σὲ ὅλους ὅσους εἶχαν ἀνάγκη, καὶ γιὰ ἀντάλλαγμα δὲν ἔπαιρναν χρήματα, ἀλλὰ τὸ μόνο ποὺ ζητοῦσαν ἦταν νὰ πιστέψουν στὸν Χριστό. Κάποιοι ὅμως καλοθελητὲς διέβαλαν τοὺς ἁγίους στὸν αὐτοκράτορα καὶ τοῦ εἶπαν ὅτι οἱ θεραπεῖες καὶ τὰ θαύματα ποὺ ἐπιτελοῦσαν τὰ ἔκαναν μὲ μαγικὲς τέχνες.

Την 1ην του μηνός Ιουλίου, Ἅγιος Κωνσταντῖνος ὁ Θαυματουργός ὁ Ἀλαμάνος καὶ οἱ σὺν αὐτῷ.

«Οὐκ ἔστι πόλις ἢ τόπος, ὅπου τῶν ὀρθοδόξων ἡμῶν οὐ προχέονται ὑπὲρ εὐσέβειας τὰ αἵματα», λέει κάπου μὲ βαθιὰ συγκίνηση καὶ χριστιανικὴ καύχηση ὁ εὐλαβής τῆς Ὀρθοδοξίας ἱεράρχης Νεκτάριος, Πατριάρχης Ἱεροσολύμων 1661-1669.
Δὲν ὑπάρχει δηλαδὴ πόλη ἢ τόπος στὸν χῶρο τῆς Ὀρθοδοξίας, ποὺ νὰ μὴν ἔχει βαφεῖ μὲ μαρτυρικὸ αἷμα.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου στην Πνύκα (ΦΩΤΟ).

ROMFEA.GR | Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου στην Πνύκα, σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου.
η συνέχεια Εδώ  
 

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Λαμία

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη των πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Λαμίας.
Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλλαν οι δύο βυζαντινοί χοροί του Ναού υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ευθυμίου Τσούμα και του Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Παλιούρα.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε σε περιστατικά της ζωής των δύο Αποστόλων τα οποία σκιαγραφούν την ακτινοβολούσα προσωπικότητά τους και στα διδάγματα που λαμβάνουμε από αυτά.

Χειροτονία νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος (ΦΩΤΟ).

enthro-elass-81
Του Αιμίλιου Πολυγένη
Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 29 Ιουνίου η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα.
Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στον εορτάζοντα ιερό ναό του Απ. Παύλου Ψαρών.
Επίσης συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σταγών Σεραφείμ, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Προικοννήσου Ιωσήφ, Λαρίσης Ιγνάτιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Σάμου Ευσέβιος, Σύρου Δωρόθεος, Κέρκυρας Νεκτάριος,  Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών Γεώργιος, Ιλίου Αθηναγόρας, Ζακύνθου Διονύσιος, Κηφισίας Κύριλλος, Κίτρους Γεώργιος, Ιωαννίνων Μάξιμος και οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Διαυλείας Γαβριήλ και Σαλώνων Αντώνιος.
η συνέχεια Εδώ  
 

«Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2014» ΛΑΜΠΡΗ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ. .

 Με την πανηγυρική πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου, συνεχίστηκαν οι Εορταστικές Εκδηλώσεις των «Η’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΩΝ 2014».

 Σήμερα το πρωί 29η Ιουνίου, στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Ζιχνών & Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου, Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Θεοφ. Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ως και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Με τον σταυρό των 20ων Παυλείων τίμησε ο Μητροπολίτης Βεροίας τους εκπροσώπους των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, στο τέλος του πολυαρχιερατικού συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό ιερό ναό Βεροίας, τίμησε τους εκπροσώπους των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, καθώς και τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ Βατοπαιδίου αρχιμ. Εφραίμ, με τον χρυσό σταυρό των 20ων επετειακών Παυλείων.

Με λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο η πανήγυρις του αποστόλου Παύλου στη Βέροια (ΦΩΤΟ).


Την Κυριακή 29 Ιουνίου το πρωί στο μητροπολιτικό ιερό ναό των αγίων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας αποστόλου των εθνών Παύλου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Φέτος συμπανηγυρίζει με τον απόστολο Παύλο και η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από τη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Ο Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Απόστολο Παύλο στη Βέροια. (ΦΩΤΟ)/


Ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιουνίου στο μητροπολιτικό ιερό ναό των αγίων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτή της τοπικής Εκκλησίας αποστόλου των εθνών Παύλου.
Όπως κάθε χρόνο στις εορτές συμμετέχουν εκπρόσωποι των ορθοδόξων Πατριαρχείων και Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, ενώ φέτος θα συμπανηγυρίσει με τον Απόστολο Παύλο και η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου από τη, Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

Την 30ην του μηνός Ιουνίου, Σύναξις Ἁγίων Ἐνδόξων καὶ Πανευφήμων Ἀποστόλων.

Οἱ Ἅγιοι Δώδεκα Ἀπόστολοι εἶναι:
ὁ Ἀπόστολος Πέτρος ( 29 Ἰουνίου),
ὁ Ἀπόστολος Ἀνδρέας ( 30 Νοεμβρίου),
ὁ Ἀπόστολος Ἰάκωβος ὁ τοῦ Ζεβεδαίου ( 30 Ἀπριλίου),
ὁ Ἀπόστολος Ἰάκωβος ὁ τοῦ Ἀλφαίου ( 9 Ὀκτωβρίου),
ὁ Εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης ( 24 Σεπτεμβρίου),
ὁ Ἀπόστολος Φίλιππος ( 14 Νοεμβρίου),
ὁ Ἀπόστολος Βαρθολομαῖος ( 11 Ἰουνίου),
ὁ Ἀπόστολος Θωμᾶς ( 6 Ὀκτωβρίου),
ὁ Εὐαγγελιστὴς Ματθαῖος ( 16 Νοεμβρίου),
ὁ Ἀπόστολος Ἰούδας ( 19 Ἰουνίου),
ὁ Ἀπόστολος Ματθίας ( 9 Αὐγούστου),
ὁ Ἀπόστολος Σίμων ὁ Ζηλωτής ( 10 Μαΐου).

Τὴν ἡμέρα αὐτὴ ἡ Ἐκκλησία ἑορτάζει μὲ ξεχωριστὴ λαμπρότητα τὴ Σύναξη τῶν Δώδεκα Ἀποστόλων. Βεβαίως ὑπάρχουν καὶ οἱ μνῆμές τους σὲ διάφορες ἡμερομηνίες τοῦ λειτουργικοῦ ἔτους, ἀλλὰ μὲ αὐτὸ τὸ συλλογικὸ ἑορτασμὸ τιμᾶται σύμπασα ἡ χορεία τῶν μεγάλων αὐτῶν ἀνδρῶν, οἱ ὁποῖοι ὡς συνεχιστὲς τοῦ σωτηριώδους ἔργου τοῦ Κυρίου ἐπὶ τῆς γῆς, ἔστρεψαν τὸ ροῦ τῆς ἱστορίας καὶ ἄλλαξαν κυριολεκτικὰ τὴ μορφὴ τοῦ κόσμου. Χάρη στὸν ἰδικό τους ἀγώνα, τὶς ἀφάνταστες προσωπικὲς τους θυσίες, τὴ μαρτυρία καὶ τὸ μαρτύριό τους ἐθεμελιώθηκε ἡ Ἐκκλησία στὸν κόσμο.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ;

Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού
Η γιορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου αποτελεί μία σπουδαία πνευματική ευκαιρία υπενθύμισης στον καθέναν μας τι σημαίνει να είναι κάποιος ηγέτης στη ζωή της Εκκλησίας. Ο λόγος του Παύλου στην Β’ προς Κορινθίους επιστολή του θέτει το μέτρο της αποστολικότητας, αλλά και της ηγετικής αποστολής,
στην οποία καλείται ο κάθε χριστιανός να προβληματιστεί, πολύ ψηλά. Γιατί δεν είναι μόνο το αποστολικό αξίωμα καθαυτό, το οποίο περιγράφεται στα λόγια του Παύλου, αλλά και η όλη χριστιανική παρουσία μέσα στον κόσμο, η ιδιότητα του χριστιανού η οποία αποτυπώνεται στην διακονία των Αποστόλων.