Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγίας Μαρκέλλας στο Βοτανικό (ΦΩΤΟ).


Σπύρος Παπαγεωργίου
Με λαμπρότητα τελέστηκε ο Εσπερινός επί τη ιερά μνήμη της Αγίας Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος, στο ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Βοτανικό.
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων των όμορων ενοριών και άλλων Μητροπόλεων.
Ο Ναός της Αγίας Μαρκέλλας που είναι μοναδικός στην Αττική, αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές από όλο το λεκανοπέδιο. Μάλιστα έχει μια ιδιομορφία. Στην κόγχη του Αγίου Βήματος που είναι αγιογραφημένη η Πλατυτέρα, φέρει αφιερωματική σημείωση του αγιογράφου Δημητρίου Στ. Πελεκάση, με την ένδειξη "Εν χαλεπαίς ημέρες, 1940 Μηνί Γ'". Δείγμα της καρτερικότητας του δοκιμαζόμενου λαού που σε εμπόλεμη περίοδο και σε εποχές πείνας,αγιογραφούσαν ναούς.
Το θείο λόγο κήρυξε πολύ θεολογικά, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ηλίας Καρατζάς της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας. Αναφέρθηκε στο μέγα επίτευγμα της Αγιότητος στο οποίο καλείται να φτάσει ο άνθρωπος. "Η Εκκλησία μας είναι ένας χώρος όπου η ασθένεια μετατρέπεται σε αγιότητα. H Αγία Μαρκέλλα δεν υποχωρεί στις πατρικές προκλήσεις για να αρνηθεί τον Χριστό. Δεν υπάκουσε στις πατρικές προσταγές περί ειδωλολατρίας. Δεν μαγεύθηκε από τις κοσμικές απολαύσεις και δόξες. Έρχεται αντιμέτωπη με τον γεννήτορά της και δίνει το παράδειγμα και την μαρτυρία του Ιησού Χριστού. Η πορεία μας προς την αγιότητα αδελφοί μου, είναι άνοδος και Γολγοθάς και δεν θα είχε κανένα νόημα δίχως την ανταπόδοση του Ιησού Χριστού. Δεν είναι όμως κάτι το ακατόρθωτο να φτάσει κάποιος την αγιότητα. Και η Αγία Μαρκέλλα έκανε αυτό που για τουςπερισσοτέρους από εμάς φαντάζει ακατόρθωτο."
Ο π. Ηλίας συνέχισε λέγοντας πως "οι Άγιοι μαρτύρησαν και πέτυχαν. Και η Εκκλησία μας βεβαιώνει και μας δίνει την εγγύηση. Η Εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο όπου όλοι καλούμαστε να ακουμπήσουμε την αδυναμία και την αστοχία μας και να αλλάξουμε. Οι Άγιοι είχαν ακράδαντη πίστη και βεβαιότητα στον Σταυρωθέντα και Αναστημένο Χριστό. Πόσοι από εμάς έχουμε τη δύναμη και το θάρρος να ανέλθουμε τον δικό Του Γολγοθά, να αφήσουμε στην άκρη τον εγωισμό μας και να πορευθούμε την οδό που θα οδηγήσει στη δική μας Ανάσταση; Πόσοι από εμάς έχουμε το κουράγιο να μιμηθούμε την Αγία Μαρκέλλα όχι με θεωρίες αλλά με πίστη που δίνει θάρρος. Αυτό είναι που μας λείπει ως έθνος και ως κοινωνία. Αδελφοί μου, οι καιροί και τα χρόνια περνάνε και οι ευκαιρίες δεν περιμένουν. Ο Κύριος περιμένει να ανταποδώσει. Ας ευχηθούμε κι εμείς η αγάπη του Χριστού, που μένει στον αιώνα, να μας αλλάξει."
Ο Θεοφιλέστατος Σαλώνων ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο για την άδεια που έδωσε να προεξάρχει του Πανηγυρικού Εσπερινού καθώς και τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Τιμόθεο Καψάλη για την τιμή της πρόσκλησης.

ς.