Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αργολίδα.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

Ενσωματωμένη εικόνα 9
Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
   Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στην Αγία Μονή Ναυπλίου.
Την Θεομητορική εορτή της Ζωοδόχου Πηγής εόρτασε  το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι, στην περιοχή Άριας Ναυπλίου η αλλιώς για τους Αργολιδείς, Άγια Μονή.  Παραμονή της εορτής τελέσθηκε Αρχιερατικός εσπερινός  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου . Να σημειωθεί πως κάθε χρόνο κατά την ημέρα που εορτάζει η μονή μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος. Τον Αρχιερατικό εσπερινό παρακολούθησε  ο υφυπουργός πολιτισμού και αθλητισμού  Ιωάννης  Ανδριανός .


Ενσωματωμένη εικόνα 8Ενσωματωμένη εικόνα 7Ενσωματωμένη εικόνα 6Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 4Ενσωματωμένη εικόνα 3Ενσωματωμένη εικόνα 2

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος με μεγάλη  λαμπρότητα  εορτάσθηκε η εορτή της Ζωοδόχου πηγής στο Κεφαλάρι  Άργους. Την παραμονή της εορτής   τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου πλαισιωμένου  από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή,μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π.Γεώργιος Σελλής και ο ταμίας  π. Μιχαήλ Μετζάκης . Κατόπιν  ακολούθησε η  λιτάνευση της  θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της   Παναγίας σε όλο το δημοτικό διαμέρισμα, παρουσία  των τοπικών αρχών του Δήμου Άργους Μυκηνών με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δημήτριο Καμπόσο,  του υφυπουργού πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννη  Ανδριανού, του περιφερειάρχη  Πελοποννήσου Π. Τατούλη , του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Φ. Στεφανόπουλου ,του περιφερειακού συμβούλου Β.Σιδέρη , της διευθύντριας της ΔΕΥΑΝ  Α. Μαντά,του προέδρου της ΚΕΔΑΜ Ν. Γκαβούνου,  του Δ. Παπανδριανού, Δ.Κρίγκου κα.  Να σημειωθεί πως φέτος άνοιξε και πάλι  το σπήλαιο που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία . Το σπήλαιο είχε κλείσει  το υπουργείο πολιτισμού( για συντήρηση)  μιας και πριν δύο  χρόνια   είχε πέσει ένας βράχος και είχε σκοτωθεί μία νέα γυναίκα.
ΝΑΟΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ AΡΓΟΥΣ
Ένας από τους ομορφότερους ιερούς ναούς της πατρίδας μας είναι αυτός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Αργολίδας. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό. Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται σε μια περιοχή που το πράσινο και τα νερά του ιστορικού ποταμού Ερασίνου την κάνουν μαγευτική δεύτερο είναι ότι ο ναός είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο του όρους Χάον. Για να επισκεφθούμε τον ναό αυτό, θα πρέπει να ταξιδέψουμε ως το Κεφαλάρι Αργολίδας, ένα πανέμορφο χωρίο 5 χιλιόμετρα νότια του Άργους. Στο σημείο που βρίσκεται ο ναός, υπήρχε παλαιότερος ναός ο οποίος καταστράφηκε στις 28 Μαΐου του 1918. Η καταστροφή επήλθε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Σε αυτήν την έκρηξη έχασαν την ζωή τους 45 άνθρωποι. Το πόσο ισχυρή ήταν το δείχνει το γεγονός ότι έσπασαν τζάμια σπιτιών και καταστημάτων στο Άργος και στο Ναύπλιο. Ο παλιός ναός είναι γνωστός ως: «Παναγία η Κεφαλαριώτισσα». Μετά την καταστροφή του παλιού ναού, πολλοί Αργίτες δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό την ανέγερση ενός νέου ιερού ναού. Στην προσπάθεια αυτή, προσέφεραν τα μέγιστα οι Αργίτες μετανάστες στην Αμερική, που κατάφεραν να μαζέψουν το ποσό των 15.000 δολαρίων. Με αυτά τα χρήματα και βάσει των σχεδίων του αρχιτέκτονα Καραθανασόπουλου, κτίστηκε ο νέος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι. Οι εργασίες ανέγερσης διήρκεσαν δύο χρόνια από το 1922 έως το 1924. Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, θέλησαν οι κατακτητές να κτίσουν στην στέγη του ναού αντιαεροπορικό πυροβολείο και να κόψουν τον μεγάλο πλάτανο που υπήρχε δίπλα ώστε να μην εμποδίζει την λειτουργία του πυροβολείου. Μετά από παρέμβαση όμως, του ιερέα Κωνσταντίνου Παπαδημητρίου στον Γερμανό διοικητή Ντάσιγγερ, απετράπη τόσο η κατασκευή του πυροβολείου όσο και η κοπή του πλάτανου. Σε αυτόν τον πλάτανο τα χρόνια πριν την επανάσταση του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, συγκέντρωνε Έλληνες και τους προετοίμαζε για τον αγώνα κατά των Τούρκων. Την σπηλιά δε όπου είναι κτισμένη η εκκλησία, την χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο και κρυφό σχολειό τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αυτό που σεβάστηκε όμως, ο Γερμανός κατακτητής, δεν σεβάστηκαν οι Έλληνες στις μέρες μας και έτσι, δυστυχώς, ο γέρο-πλάτανος δεν υπάρχει πια.
Το 1955 κατασκευάστηκε το υπέροχο κωδωνοστάσιο της εκκλησίας, με δωρεά 1.000 δολαρίων του Κωνσταντίνου Σωτηρόπουλου. Τα σχέδια του κωδωνοστασίου έκανε ο αρχιτέκτονας Γεώργιος Βαλάτας. Ο θαυμάσιος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι, εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου (την Παρασκευή μετά το Πάσχα). Την ημέρα αυτή γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πιστοί επισκέπτονται τον ναό από όλα τα μέρη της Ελλάδας.


Ενσωματωμένη εικόνα 25Ενσωματωμένη εικόνα 23Ενσωματωμένη εικόνα 24Ενσωματωμένη εικόνα 22Ενσωματωμένη εικόνα 21Ενσωματωμένη εικόνα 20Ενσωματωμένη εικόνα 19Ενσωματωμένη εικόνα 17Ενσωματωμένη εικόνα 16Ενσωματωμένη εικόνα 18Ενσωματωμένη εικόνα 15Ενσωματωμένη εικόνα 14Ενσωματωμένη εικόνα 13Ενσωματωμένη εικόνα 11Ενσωματωμένη εικόνα 12Ενσωματωμένη εικόνα 10
STUDIO B&G