Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

π. Γεώργιος Σχοινάς: "Φοβόμαστε να αγαπήσουμε γιατί η αγάπη προϋποθέτει σχέση".

«Οδός καθ’ υπερβολήν» ήταν το θέμα της ομιλίας που ανέπτυξε ο θεολόγος, Πρωτοπρεσβύ- τερος Γεώργιος Σχοινάς, την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013 στα πλαίσια του τρίμηνου προγράμματος «Ενορία εν δράσει…».
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο π. Γεώργιος έκανε

αναφορά στον «Ύμνο της Αγάπης», του Αποστόλου Παύλου, όπου αναφέρεται και ο τίτλος της ομιλίας του, εξηγώντας πως «η καθ’ υπερβολήν οδός» είναι ένα χάρισμα που βρίσκεται πιο πάνω από όλα τα άλλα χαρίσματα. Μιλάει για αυτούς που θέλουν υπερβαλλόντως να είναι κοντά στο Θεό και κοντά στο συνάνθρωπο. Και η οδός αυτή δεν είναι άλλη από την οδό της Αγάπης. Όπως, μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια, «ο Χριστός μας έδωσε την εντολή της Αγάπης. "Αγάπα το Θεό σου με όλο το μυαλό σου, με όλη τη διάνοια, με όλο το είναι σου και αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου". Αυτές οι δύο εντολές είναι ότι πιο ουσιώδες μας έφερε ως μήνυμα ο Χριστός με το Ευαγγέλιό Του».

Στην Όμορφη και Πονεμένη Καρπασία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, και Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος.


Τρίτη ημέρα της παραμονής της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην Κύπρο. Το πρωΐ τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Λευκωσίας, όπου ευρίσκεται η Κάρα του Αποστόλου Ανδρέου καισυνεχίζεται το προσκύνημα από πλήθη ευσεβών Κυπρίων αδελφών μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος και οι λοιποί Κληρικοί που συνοδεύουμε την Αγία Κάρα στην Κύπρο, περάσαμε στα Κατεχόμενα με προορισμό το παγκυπριακό προσκύνημα του Αποστόλου Ανδρέου στην κατεχόμενη Καρπασία.

ΧΡΟΝΙΚΟΝ "Περί τῆς Μετακομιδῆς τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τῆς Ἁγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Ἀκυλίνης.

zagk 3
ΧΡΟΝΙΚΟΝ
Γέροντος Μαξίμου Ἰβηρίτου (Νικολοπούλου)
Περί τῆς Μετακομιδῆς τῶν Ἱερῶν Λειψάνων
τῆς Ἁγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Ἀκυλίνης τῆς Ζαγκλιβερινῆς
ἐξ Ὄσσης Λαγκαδᾶ εἰς Ζαγκλιβέριον
τήν 26 Σεπτεμβρίου 2013 (ν.ἡ.), ἡμέραν Πέμπτην.
* * *
Ἡ θαυμαστή εὕρεσις τῶν Ἱερῶν Λειψάνων τῆς Ἁγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Ἀκυλίνης - Ἀγγελίνης τῆς Ζαγκλιβερινῆς (+27 Σεπτ. 1764) εἰς τόν αὔλειον χῶρον τοῦ Ἱ. Ναοῦ Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Ὄσσης τήν 8 Φεβρ. 2012 (ν.ἡ.), καθ' ὑπόδειξιν τῆς φίλης αὐτῆς Ἁγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης τῆς Ὀσσαίας (+28 Φεβρ. 1751), προσέφερεν ἀνεκλάλητον χαράν καί μεγίστην πνευματικήν ἱκανοποίησιν εἰς ἅπαν τό φιλόχριστον πλήρωμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας, ἰδίᾳ δέ εἰς τάς δύο ὁμόρους Ἱεράς Μητροπόλεις: Ἱερισσοῦ, Ἁγίου Ὄρους καί Ἀρδαμερίου & Λαγκαδᾶ, Λητῆς καί Ῥεντίνης.

διαβάστε την συνέχεια Εδώ  
 


Πολλή Αγάπη και ένα Χαμόγελο στους Πτωχούς από τις Κυρίες του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης.


ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟ
Με πολλή προθυμία και ψυχική διάθεση  οι κυρίες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Αχιλλίου μαγειρεύουν για τους πτωχούς του καθημερινού συσσιτίου της Ιεράς Μητροπόλεως « ο Επιούσιος» και το πράττουν αυτό με πολλή αγάπη και συναίσθηση της αποστολής τους και της διακονίας τους. Σύνθημά τους « όλοι μαζί στην βοήθεια του συνανθρώπου» , με την ευλογία του Θεού και τις ευχές και την παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Ιγνατίου, ο οποίος τις ευχαρίστησε για άλλη μια φορά μέσα από την καρδιά του, για το ξεχείλισμα αυτό της αγάπης τους!

Δια των τιμίων χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος κ. Θεοφίλου η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Ιωαννικίου Ζαμπέλη.

Η Εκκλησία της Λευκάδος την Κυριακή 27 Οκτωβρίου έζησε ώρες Πεντηκοστής. Εν μέσω πλήθους λαού του Θεού, Λευκαδίους και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο και χειροθέτησε σε Αρχιμανδρίτη τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο π. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη, Διευθυντή του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Από νωρίς πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο εντός του Ιερού Ναού.

Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη και από άλλες περιοχές παραβρέθηκαν κατά την χειροτονία.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μουνδών Χίου (video).



Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μουνδών στα Διευχά της νήσου Χίου. Ιδρύθηκε το 1582 και σήμερα είναι μία από τις διαλελυμένες Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

ΚΕ` Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.


Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιείται στο Βόλο, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, από 4 έως 6 Νοεμβρίου 2013, η «ΚΕ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Το πρόβλημα της ασθενείας, αιρετικές και αποκρυφιστικές προσεγγίσεις».
Στην Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.

Την 1ην Νοεμβρίου, Ἅγιοι Κοσμᾶς καὶ Δαμιανός οἱ Ἀνάργυροι καὶ Θαυματουργοί.

Οἱ Ἅγιοι αὐτοὶ κατάγονταν ἀπὸ τὴν Ἀσία. Οἱ γονεῖς τους ἦταν ἄριστο πρότυπο χριστιανῶν συζύγων. Ὅταν ἡ μητέρα τους Θεοδότη ἔμεινε χήρα, ἀφιέρωσε κάθε προσπάθειά της στὴν χριστιανικὴ ἀνατροφὴ τῶν δύο παιδιῶν της, Κοσμᾶ καὶ Δαμιανοῦ.
Τοὺς δύο ἀδελφοὺς διέκρινε μεγάλη εὐφυΐα καὶ ἐπιμέλεια, γι’ αὐτὸ καὶ σπούδασαν πολλὲς ἐπιστῆμες. Ἰδιαίτερα ὅμως, ἐπιδόθηκαν στὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη, τὴν ὁποία ἐξασκοῦσαν σὰν διακονία φιλανθρωπίας πρὸς τὸν πλησίον.

Την 1ην Νοεμβρίου, Ἁγίες Κυριαίνα καὶ Ἰουλιανὴ οἱ Μάρτυρες.

Οἱ Ἁγίες Κυριαίνα καὶ Ἰουλιανὴ ἔζησαν τὴν ἐποχὴ τοῦ αὐτοκράτορα Μαξιμιανοῦ.
Ἡ Κυριαίνα, καταγόταν ἀπὸ τὴν Ταρσὸ τῆς Κιλικίας, ἡ δὲ Ἰουλιανὴ ἀπὸ τὴν πόλη Ρῶσο. Καὶ οἱ δυὸ εἶχαν ἀφοσιωθεῖ σὲ φιλανθρωπικὰ ἔργα χριστιανικῆς φιλαδελφίας. Φρόντιζαν ὀρφανά, παρεῖχαν τὴν βοήθειά τους ἀφιλοκερδῶς σὲ ὅποιον εἶχε τὴν ἀνάγκη τους. Παρότι δὲν ἦταν πολὺ μορφωμένες πάντα ἔβρισκαν τρόπο νὰ στηρίξουν τὴν πίστη αὐτῶν ποὺ χρειαζόντουσαν. Εἶχαν δὲ καταφέρει νὰ φέρουν στὸ δρόμο τοῦ Θεοῦ, πολλοὺς εἰδωλολάτρες.

Την 1ην Νοεμβρίου, Ἅγιοι Ἰωάννης καὶ Ἰάκωβος οἱ Ἱερομάρτυρες.

Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ἦταν Ἐπίσκοπος καὶ ὁ Ἅγιος Ἰάκωβος Πρεσβύτερος.
Οἱ Ἱερομάρτυρες αὐτοὶ ἔζησαν στὰ χρόνια τοῦ βασιλιὰ τῶν Περσῶν Σαβωρίου (332) καὶ δίδασκαν στοὺς εὐσεβεῖς τὸν λόγο τῆς ἀληθινῆς πίστης καὶ πολλοὺς κατόρθωναν νὰ προσελκύουν σ’ αὐτήν.
Ὁπότε συνελήφθηκαν ἀπὸ τὸν Σαβώριο καὶ ἀφοῦ πρῶτα ὑποβλήθηκαν σὲ σκληρὰ βασανιστήρια, στὸ τέλος τοὺς ἀποκεφάλισαν καὶ ἔτσι πῆραν τὸ ἀμάραντο στεφάνι τοῦ μαρτυρίου.

Την 1ην Νοεμβρίου, Ὅσιος Δαβὶδ ὁ ἐν Εὐβοίᾳ.

Καταγόταν ἀπὸ τὸ χωριὸ Γαρδινίτζα, ποὺ βρισκόταν κοντὰ στὸ Ταλάντιο, τόπος παραθαλάσσιος ἀπέναντι ἀπὸ τὴν Εὔβοια.
Ἔζησε ὅταν Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ἦταν ὁ Ἱερεμίας, περὶ τὸ 1519. Τὸν πατέρα του ἔλεγαν Χριστόδουλο καὶ ἦταν ἱερέας, τὴν δὲ μητέρα του Θεοδώρα. Ὁ Ὅσιος Δαβὶδ εἶχε ἄλλον ἕναν ἀδελφὸ καὶ δυὸ ἀδελφές.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η Κέρκυρα γιορτάζει το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνα παρουσία του Μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Βασιλείου του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου.

Πλήθος κόσμου από την Κέρκυρα αναμένεται να παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Πρωτοκύριακο, σε ανάμνηση του θαύματος που έκανε ο Άγιος Σπυρίδωνας και απάλλαξε το νησί από την πανώλη.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Αργολίδος κ. Νεκτάριος και ο Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα έχει ως εξής:

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Δοξολογία και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην Αίγινα.


Κωνσταντίνος Γ. Ροδόπουλος, ταξίαρχος ε.α.: «Ιστορία είναι όλα αυτά που θυμόμαστε».

«Η Ελλάδα! Πάντ’ Ανάσταση μέσα απ’ το κρύο χώμα» ήταν το θέμα της ομιλίας που παρουσίασε ο Ταξίαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γ. Ροδόπουλος στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενορία εν δράση» της Ευαγγελίστριας
Πειραιώς.

Ανέφερε προσωπικές του εμπειρίες από την εκταφή Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι είχαν ταφεί στο Αλβανικό μέτωπο.

Ενορία εν δράσει...: "Αναμνήσεις από τη γη της Ιωνίας" (video).



Με τη βοήθεια μιας ομάδας νέων, περπατήσαμε σε δρόμους μουσικούς της Ιωνίας και σεργιανίσαμε στα σοκάκια της μέσα από στίχους γνωστούς και από χιλιοτραγουσιμένα τραγούδια που ακούγοντάς τα,
δημιουργείς με τη φαντασία σου όμορφες εικόνες.
Με σκηνικό (επιμέλεια: Πρόδρομος Μαυρίδης) που ταίριαζε με τους ήχους συμμετείχαμε σε ένα μουσικό οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες του γένους μας με τραγούδια από τη Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας.
Τραγούδια χαράς μα και συγκίνησης.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΝΗΘΟΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ.


ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΔΑΥΙΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΏΡΑ 05:30μμ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ & ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ.

ώρα 08:30μμ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΗΜΩΝ ΔΑΒΙΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ.( ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ ΣΤΙΣ12:00πμ).

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
Ώρα 05:00μμ ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟ ΤΟΥ.

O π. Βασίλειος Θερμός ομιλητής σε Ιερατική Σύναξη στην Μητρόπολη Κερκύρας.

Γενική Ιερατική Σύναξη διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 στο Πνευματικό της Κέντρο, με ομιλητή τον Πρωτ. Βασίλειο Θερμό, Δρ. Θεολογίας, Παιδοψυχίατρο και συγγραφέα, με θέμα «Ο ποιμένας μπροστά σε ειδικές μορφές οικογενειών (χρόνιο νόσημα, μονογονεϊκές, θάνατος γονέα ή παιδιού, άτεκνα ζευγάρια)».

Ο ομιλητής επεσήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η οικογένεια δίδει και την ταυτότητα στα πρόσωπα-μέλη της. Ότι υπάρχει ένα πρόσωπο-κλειδί στη ζωή της οικογένειας που είναι εκείνος «ο σημαντικός άλλος», η παρουσία ή η απουσία του οποίου σημαδεύει την οικογένεια. Όταν υπάρχει κρίση, δοκιμασία ή έλλειψη του σημαντικού άλλου τότε στην ουσία βλάπτεται ή απειλείται να βλαφθεί η ακεραιότητα της οικογένειας και τότε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν την έλλειψη της ακεραιότητας στον ψυχισμό τους.

Ένα σπίτι αγάπης για τα παιδιά.



29/10/2013
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Μια ξεχωριστή μέρα για τα παιδιά του Μοσχάτου ήταν η αποψινή, καθώς οι παιδικές φωνές τους ήχησαν στο εντυπωσιακό νεοκλασικό έναντι του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου. Σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίσμα της δεκαετίας του '30 ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο εγκαινίασαν ένα πρότυπο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά του δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μίλησε για την αξία του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί καρπό συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και στην Πολιτεία. Αναφερόμενος μάλιστα στο κοινωνικό δίκτυο, που έχει αναπτύξει η Εκκλησία σημείωσε με έμφαση: «Εννιακόσιες και πλέον γυναίκες εθελόντριες προσφέρουν καθημερινά και μόλις εννέα από αυτές αμείβονται! Έχουμε δικαίωμα αυτήν τη δύναμη να την περιφρονούμε και να τη βάζουμε στα άκρα;

Την 31ην Οκτωβρίου, Ἅγιοι Στάχυς, Ἀπελλῆς, Ἀμπλίας, Οὐρβανός, καὶ Νάρκισσος οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν 70.

Καὶ οἱ πέντε ἄνηκαν στοὺς ἑβδομήκοντα Ἀποστόλους τοῦ Κυρίου. Καὶ ὅλοι τους ὑπῆρξαν «Χριστοῦ εὐωδία τῷ Θεῷ ἐν τοὶς σωζομένοις». Δηλαδὴ εὐωδία Χριστοῦ, εὐχάριστη στὸ Θεό, καὶ εὐωδία μεταξὺ τῶν σῳζόμενων ποὺ ἄκουγαν ἀπ’ αὐτοὺς τὸ σωτήριο μήνυμα τοῦ Εὐαγγελίου.
Ὁ Στάχυς ἔγινε πρῶτος ἐπίσκοπος Βυζαντίου, καὶ ἀφοῦ διάνυσε 16 χρόνια στὸ ἀποστολικὸ κήρυγμα, εἰρηνικὰ ἀναπαύθηκε ἐν Κυρίῳ.
Ὁ Ἀπελλῆς ἔγινε ἐπίσκοπος Ἡράκλειας καὶ πολλοὺς ἔφερε στὴν χριστιανικὴ πίστη.
Ὁ Ἀμπλίας ἔγινε ἐπίσκοπος Ὀδυσουπόλεως καὶ ὁ Οὐρβανός, ἐπίσκοπος Μακεδονίας. Ἐπειδὴ καὶ οἱ δυὸ γκρέμιζαν τὰ εἴδωλα, θανατώθηκαν μαρτυρικά.

Την 31ην Οκτωβρίου, Ἅγιος Ἀριστόβουλος ὁ Ἀπόστολος.

Στὴν ἱστορικὴ διαδρομὴ τῶν αἰώνων πολλοὶ παρουσιάσθηκαν ὡς πηγὲς γνώσεως καὶ ἀναμορφωτὲς τῆς ἀνθρωπότητας. Μερικοὶ ἀπὸ αὐτοὺς κάτι πρόσφεραν φυσικά. Ψίχουλα βέβαια καὶ αὐτὰ ἀνακατεμένα μ’ ἕνα σωρὸ ἀπὸ πλάνες καὶ ἀνακρίβειες. Οἱ ἄλλοι, οἱ περισσότεροι, πρόσφεραν μόνο τὸ ψέμα καὶ τὴν πλάνη καὶ τὶς δεισιδαιμονίες, ποὺ βύθιζαν σὲ πιὸ βαθὺ σκοτάδι τοὺς ἀνθρώπους. Ὕστερα ἀπὸ τὸν Κύριο ἀληθινοὶ διδάσκαλοι ποὺ ἀγωνίστηκαν καὶ μπόρεσαν νὰ διαλύσουν τὴν πλάνη τῆς εἰδωλολατρίας καὶ τῆς ψευδοφιλοσοφίας καὶ νὰ σκορπίσουν τὸ φῶς τῆς ἀληθείας γύρω τους, ὑπῆρξαν οἱ μαθητὲς τοῦ Χριστοῦ, οἱ Ἀπόστολοι. Αὐτοὶ μὲ τοὺς κόπους καὶ τὴν θυσία τους ἔγιναν οἱ θεμελιωτὲς τοῦ νέου πολιτισμοῦ, τοῦ χριστιανικοῦ.

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Είχε ξαναδακρύσει πριν την επιστράτευση η εικόνα του Ταξιάρχη στη Ιαλυσό! Την εξέτασαν αρχαιολόγοι συντηρητές και έμειναν άφωνοι!

Σήμερα η συγκεκριμένη εικόνα εξετάστηκε και από δεύτερο της αρχαιολογίας, τον κ. Σιδηρόπουλό, και σύμφωνα  τον πάτερ Απόστολο και δεν βρήκε καμιά αιτία από την οποία θα μπορούσε να είχε προκύψει το δάκρυ.
Καμιά αλλοίωση δε υπάρχει στο βερνίκι της εικόνας και κανένα ίχνος που να προδίδει την οποιαδήποτε παρέμβαση που να δικαιολογεί το δάκρυ.
Η εικόνα του Ταξιάρχη δακρύζει απο το περασμένο Σάββατο, πρώτα στο παρεκκλήσι του παλιού νεκροταφείου Ιαλυσού και μετά στον ιερό Ναό της Κοιμήσεως.

Κουρά νέας Μεγαλόσχημης Μοναχής στη Μονή Ταξιαρχών Πηλίου.


Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε (28/10) στηνΙερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου η Κουρά της Μεγαλοσχήμου Μοναχής Θεοπίστης, από τον Σεβ.
Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, στο πλαίσιο του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Στην Ακολουθία παρέστησαν πλήθος Κληρικών, αντιπροσωπείες άλλων Ιερών Μονών, Αγιορείτες Πατέρες από την Νέα Σκήτη της Αθωνικής Πολιτείας και μέγα πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Ο Εορτασμός της Αγίας Σκέπης και της 28ης Οκτωβρίου στην Μητρόπολη Κορίνθου.

IMG 8912

Την 28ην Οκτωβρίου ε.ε., η ημέρα της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εορτάστηκε με την δέουσα Εκκλησιαστική λαμπρότητα, αν και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος απουσιάζει σε εξαήμερη Επίσημη Επίσκεψη στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, για τις εκεί εορταστικές εκδηλώσεις των 1700 χρόνων από το «Διάταγμα των Μεδιολάνων», εκπροσωπών την Ι. Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εορτή Αγίας Σκέπης-Χειροτονία π. Ευστρατίου Παπαχρυσοβέργη στην Αλεξανδρούπολη.



Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο για την θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έγινε η εις πρεσβύτερον χειροτονία του μέχρι τότε διακόνου π. Ευστρατίου Παπαχρυσοβέργη, εγγάμου κληρικού της Μητροπόλεώς μας και πατρός δύο τέκνων, καταγομένου από την Ξάνθη.

Όταν η Παναγία έφευγε από το νησί της!

Αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης 
Το νησί της Αμοργού δεν είναι απλά ένας προορισμός, τουριστικός ή θρησκευτικός. Είναι προορισμός και σταθμός ζωής. Όντως αλλάζεις την σκέψη σου και το είναι σου.
Όχι γιατί συναντάς μία ξεχωριστή φύση, ούτε για το απέραντο γαλάζιο που σε αφήνει να ταξιδεύεις με την σκέψη και την ματιά σου.
Και τούτο γιατί η Αμοργός είναι γνωστή και δεσπόζει στο μυαλό των ανθρώπων για την ξεχωριστή και μοναδική Κυρά που περιμένει υπομονετικά και στέκεται πάντα εκεί στο Θρονί της, και δεν είναι άλλη από την Παναγία την Χοζοβιώτισσα που επί 1.200 χρόνια συνεχίζει να αγκαλιάζει το νησί, τους ευλογημένους κατοίκους του αλλά και χωρίς να μπαίνει σε όρια ευλογεί και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Η πανήγυρις της Ελευθερώτριας στο Διδυμότειχο.

Με εθνική υπερηφάνια αλλά και θρησκευτική κατάνυξη γιόρτασε και φέτος ο λαός της ακριτικής πόλεως του Διδυμοτείχου τη διπλή εθνική και συγχρόνως θρησκευτική εορτή, της 28ης Οκτωβρίου, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας.
Στις λατρευτικές εκδηλώσεις προσήλθαν, φιλοξενούμενοι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, και ο Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, Ιεράρχης της Σιωνίτιδος Εκκλησίας και Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη.

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου του "ΟΧΙ"στο Κιλκίς.

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου του "ΟΧΙ"
Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε  η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στο Κιλκίς.

Αγρύπνια Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας στον Άγιο Αχίλλιο Λαρίσης.

Εθνική Εορτή 28ης Οκτώβριου στην Λάρισα.


ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΧΙΛΛΙΟ

Εορτή Παναγίας Εσφαγμένης, Χειροτονία Πρεσβυτέρου, 30 Χρόνια "Αγία Ταβιθά" στην Λάρισα.

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΣΦΑΓΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ
ΕΟΡΤΗ 30 ΕΤΩΝ «ΑΓΙΑΣ ΤΑΒΙΘΑ»
Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία πολλών πιστών εορτάσθηκε στην Λάρισα την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, η μεγάλη Θεομητορική εορτή, κατά την οποία εορτάζει η Ιερά και Χαριτόβρυτη Αγία Εικόνα της Παναγίας της Εσφαγμένης, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.Κατά την διάρκεια της πανηγυρικής αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον έως τώρα Διάκονο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου, του Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης και ικανό επιστήμονα και ιδιαίτερα ευπαίδευτο κληρικό π.Φιλόθεο Ανατολίτη, ενώ του ευχήθηκε να συνεχίσει να είναι πιστός φύλακας των εντολών του Χριστού και πολύτιμος Διάκονος των ανθρώπων.

Την 30ην Οκτωβρίου, Ἅγιος Κλεόπας ὁ Ἀπόστολος ἐκ τῶν 70.

Ὁ Κλεόπας ἦταν ἕνας ἀπὸ τοὺς 70 μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Γι’ αὐτὸν διαβάζουμε στὸ κατὰ Λουκᾶν Εὐαγγέλιον κδ’ 18 – 27:

18 ποκριθες δ ες, νομα Κλεπας, επε πρς ατν· σ μνος παροικες ν ερουσαλμ κα οκ γνως τ γενμενα ν ατ ν τας μραις ταταις;
19 Κα επεν ατος· ποα; ο δ επον ατ· τ περ ησο το Ναζωραου, ς γνετο νρ προφτης δυνατς ν ργ κα λγ ναντον το Θεο κα παντς το λαο,
20 πως τε παρδωκαν ατν ο ρχιερες κα ο ρχοντες μν ες κρμα θαντου κα σταρωσαν ατν.

Την 30ην Οκτωβρίου, Οἱ Ἅγιοι Ζηνόβιος καὶ Ζηνοβία τὰ ἀδέλφια.

Κατάγονταν ἀπὸ τὶς Αἰγαὶς τῆς Κιλικίας καὶ ἦταν κληρονόμοι μεγάλης περιουσίας. Ὁ Ζηνόβιος εἶχε σπουδάσει ἰατρική, καὶ ὄχι μόνο πρόσφερε ἀφιλοκερδῶς τὶς ὑπηρεσίες του στοὺς πάσχοντες, ἀλλὰ ἐπιπλέον πλούσια μοίραζε ἀπὸ τὰ ἀγαθὰ του σ’ αὐτούς. Μὲ τὴ συμπεριφορά του αὐτὴ στήριζε τοὺς χριστιανούς, καὶ πολλοὺς εἰδωλολάτρες ἔφερε στὴ χριστιανικὴ πίστη.
Ὅταν πληροφορήθηκε αὐτὸ ὁ ἔπαρχος Λυσίας, ἔδωσε διαταγὴ καὶ τὸν συνέλαβαν. Ὁ Ζηνόβιος μὲ παρρησία ὁμολόγησε ὅτι πράγματι εἶναι χριστιανός. Καὶ ὅ,τι κάνει, τὸ κάνει γιὰ τὴ σωτηρία ψυχῶν καὶ τὴν δόξα τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ. Ὁ Λυσίας μὲ αὐστηρότητα τοῦ εἶπε ὅτι ἂν δὲν σταματήσει αὐτὸ ποὺ κάνει καὶ δὲν ἀρνηθεῖ τὸν Χριστό, θὰ μαρτυρήσει φρικτά.

Την 30ην Οκτωβρίου, Ὅσιοι Στέφανος, Θεόκτιστος καὶ Ἑλένη.


Σήμερα ἡ Ἐκκλησία μας τιμᾶ τοὺς Ὁσίους Στέφανο Μιλιούτιν, Θεόκτιστο τὸν ἀδελφό του καὶ Ἑλένη τὴν μητέρα αὐτῶν.
Δὲν ἔχουμε λεπτομέρειες γιὰ τὸν βίο τῶν Ὁσίων.

Την 30ην Οκτωβρίου, Ἅγιοι Τέρτιος, Μᾶρκος, Ἰοῦστος ἢ Ἰησοῦς καὶ Ἀρτεμᾶς οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν 70.

Ὁ Τέρτιος ἔγινε δεύτερος ἐπίσκοπος Ἰκονίου μετὰ τὸν Σωσίπατρο. Ἔγραψε δὲ καὶ τὴν πρὸς Ρωμαίους Ἐπιστολὴ τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, καθὼς ὁ ἴδιος μαρτυρεῖ (Ρωμ. ιστ’ 22).
Ὁ Μᾶρκος, ἀνεψιὸς τοῦ Βαρνάβα, ἔγινε ἐπίσκοπος Ἀπολλωνιάδας καὶ μὲ τὸ Εὐαγγελικό του κήρυγμα ἐξολόθρευσε τὸ σέβας τῶν εἰδώλων. (Κολασ. δ’ 10).
Ὁ Ἰοῦστος ἔγινε ἐπίσκοπος Ἐλευθερουπόλεως καὶ μὲ τὰ λόγια του καὶ τὰ θαύματά του, εἵλκυσε στὴν ἀλήθεια τοῦ Εὐαγγελίου τοὺς ἐκεῖ ἀπίστους.
Καὶ ὁ Ἀρτεμᾶς ἔγινε ἐπίσκοπος στὰ Λύστρα, καὶ σὰν δόκιμος ὑπηρέτης τοῦ Χριστοῦ διέλυσε στὸν τόπο αὐτὸν τὴν πλάνη τῶν δαιμόνων.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το μετάλλιο τιμής και ευποιίας του Δήμου Βέροιας απονεμήθηκε στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ.κ. Παντελεήμων κατά τη Δοξολογία για την 28η Οκτωβρίου. (ΦΩΤΟ).


Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον ιερό ναό αγίου Αντωνίου πολιούχου Βεροίας και στη συνέχεια τέλεσε Δοξολογία για την εθνική εορτή. 
Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο θεολόγος καθηγητής κ. Πέτρος Λίλιας. Εδώ   

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΕΞΕΔΗΛΩΣΕ ΠΑΝΔΗΜΩΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940.





Συντάχθηκε απο τον/την Γραμματέα IΜ Σύρου, Αλέξανδρο Μαρκουίζο, φιλόλογο   
Δευτέρα, 28 Οκτώβριος 2013 15:53
      Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 τιμήθηκε στη Σύρο με πάνδημη συμμετοχή του Λαού στις εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των ηρώων του 1940.
      Το πρωί, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατουμένου υπό του ιερού Κλήρου της νήσου, παρουσία του Εκπροσώπου της Κυβερνήσεως, Γ, Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μόσχου Κορασίδη, των Πολιτικών, Αυτοδιοικητικών, Δικαστικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών της νήσου και της Περιφέρειας, του Λιμενικού Σώματος, αντιπροσωπειών των μαθητών και  μαθητριών των Σχολείων της Σύρου με τις σημαίες τους, Προσκόπων και του Λυκείου Ελληνίδων.