Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αθωνικές παραστάσεις της Αποκάλυψης (α΄μέρος)

από :Εδώ
Με αφορμή την έκδοση της διδακτορικής διατριβής του Αρχαιολόγου Γεωργίου Τσιμπούκη με θέμα: «Η Αποκάλυψη του Ιωάννη στη μνημειακή ζωγραφική του Αγίου Όρους» θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για τη θέση της Αποκάλυψης στους Αθωνικούς κύκλους εικονογράφησης.
Εισαγωγικά να τονίσουμε ότι οι δέκα εικονογραφικές σκηνές της Αποκάλυψης του Ιωάννη που σώζονται στο Άγιον Όρος βρίσκονται στις μονές: Διονυσίου, Ξενοφώντος, Δοχειαρίου, Μεγίστης Λαύρας, Φιλοθέου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Ιβήρων και Ζωγράφου. Η συνολική παρουσίαση των σημαντικών αυτών τοιχογραφιών εκτείνεται χρονικά  σε τρεις αιώνες (μέσα 16ου – μέσα 19ου αιώνα) και εν συνεχεία διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ορθόδοξη Ανατολή. Ας δούμε τι μας είπε ο κ. Γεώργιος Τσιμπούκης.
07_ΞΗΡΟΠ_01-11
Μονή Ξηροποτάμου Εξωνάρθηκας 1783

Η εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος με θέμα: Ότε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον...»


Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, την οποία διοργανώνει από ετών η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

Αγία και Μεγάλη Τρίτη Εσπέρας, Την Αγία και Μεγάλη Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013.



Κατά τη Μ. Τετάρτη επιτελούμε ανάμνηση: (α) του γεγονότος της ελλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, (β) η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και (γ) τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι στου λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Ομιλία Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: "ΑΥΤΟΣΩΤΗΡΙΑ Ή Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕ ΣΩΖΕΙ;"



Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, την Κυριακή των Βαΐων 2013 στην Ακολουθία του Νυμφίου.

Ομιλία Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα: "ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ"



Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ Σαρώφ, την Κυριακή των Βαΐων 2013 κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία.

Ιερώνυμος: Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία.






Η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στην Καστοριά.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο..

Τον Ταξίαρχο της Αστυνομίας Ηλία Στεφανή τίμησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Τον Ταξίαρχο της Ελληνικής Αστυνομίας Ηλία Στεφανή, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, τίμησε με το Σταυρό του Αγίου Μηνά η τοπική μας Εκκλησία.
Εχθές Κυριακή των Βαΐων στο τέλος της Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας επαίνεσε τον κ. Στεφανή για το έως πρότινος σπουδαίο έργο του στην Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς,

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση από το Δελφινάκι.


Θερμοπυλών Ιωάννης: "Καρποί της ευσεβείας είναι η πίστη και η μετάνοιά μας"

Κείμενο & Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε απόψε στην Ιερά Μονή Πεντέλης, η Ακολουθία του Νυμφίου και ο Ορθρος της Μ. Δευτέρας.
Από πολύ νωρίς οι πιστοί είχαν κατακλύσει το Καθολικό της Μονής για να ακούσουν τους ύμνους, που μαζί τους θα συμπορευτούμε μέχρι τη Σταύρωση, αλλά και μέσω αυτών θα εορτάσουμε την ένδοξο Ανάσταση του Σωτήρος Χριστού.
 Της ακολουθίας προεξήρχε ο Καθηγούμενος της Μονής, Σεβ. Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης συμπαραστατούμενος από Πατέρες της Μονής.

Στις 7 Μαΐου θα Εορταστεί Ο Πολιούχος και Προστάτης Άργους Άγιος Πέτρος.


ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ
Την Τρίτη 7ην  Μαΐου 2013 τελούμε την εορτήν του Πολιούχου και Προστάτου μας Αγίου Πέτρου Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού.
Το εσπέρας της παραμονής, Δευτέρα 6Η  Μαΐου και ώρα 7.30 μ.μ. εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Πέτρου θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και περί την 9.15 μ.μ. θα γίνει η λιτάνευσις των Ιερών Λειψάνων και  της Ιεράς Εικόνος.

Μήνυμα του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Αργολίδος για το Πάσχα.


                                         

        
                        Πρός
Τόν ερόν Κλρον, τίς Μοναστικές δελφότητες  καί
τόν εσεβ Λαόν τς  ερς Μητροπόλεως ργολίδος
Τέκνα μου ν Κυρί γαπητά,
          μακαριστός Μητροπολίτης ργολίδος κυρός άκωβος κοιμήθη ν Κυρί καί δη εσλθεν ες τήν στορίαν καί ερίσκεται ες τήν κρίσιν το Θεο καί ες τήν μνήμην το Λαο καί πάντες μες μακαρίζοντες τήν ψυχήν του εχόμεθα αωνία μνήμη ατο.

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται!… Εικόνες από τον ιερό ναό Αγίας Τριάδος Ναυπλίου.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
  Η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και η Σταύρωση Του στην ίδια πόλη μια εβδομάδα μετά, είναι μια εικόνα πολύ γνώριμη σε όλους μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας: από την απόλυτη ευτυχία και χαρά, οι ίδιοι άνθρωποι μας συμπεριφέρονται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο. Είναι γεμάτη η κοινωνία μας από τέτοια παραδείγματα, ειδικά στη σύγχρονη εποχή. Γι 'αυτό άλλωστε, η Κυριακή των Βαΐων αποκτά βαρύνουσα σημασία και καλούμαστε όλοι να υποδεθούμε τον Νυμφίο που έρχεται "εν τω μέσω της νυκτός", όντας "γρηγορούντες"... 

Ο Γέροντας Παϊσιος και η Αγία Ευφημία.


Αγία και Μεγάλη Δευτέρα Εσπέρας, Την Αγία και Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2013.



Κατά την Μ. Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση (α) της περί των δέκα παρθένων γνωστής παραβολής του Κυρίου. Η Εκκλησία μας καλεί να είμεθα έτοιμοι για να υποδεχθούμε, κρατούντες τις λαμπάδες των αρετών μας, τον ουράνιον Νυμφίο, τον Κύριον Ιησού, ο Οποίος θα έλθει αιφνίδια, είτε ειδικά κατά τη στιγμή του θανάτου μας, είτε γενικά κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Επίσης μας καλεί, (β) φέρουσα ενώπιό μας και τη παραβολή των ταλάντων, να καλλιεργήσουμε και να αυξήσουμε τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός.

Ο Κύριός μας, ο Ιησούς Χριστός, όταν ανέβαινε στα Ιεροσόλυμα και πλησίαζε προς το εκούσιο Πάθος, έλεγε στους μαθητές Του ορισμένες παραβολές για να τους προετοιμάσει. Μερικές, μάλιστα, τις έλεγε για να καυτηριάσει και να χτυπήσει του Γραμματείς και τους Φαρισαίους.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ. Ήχος Α' .


Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την Κυριακή των Βαίων, εις τον Ιερόν Ναόν Αγίων Νεκταρίου και Αθανασίου, Καβαλαρίου.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάσθη εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης και συγκεκριμένα στον στολισμένο, κατά το εκκλησιαστικόν έθος, με «Βάϊα Φοινίκων», Ιερόν Ναόν Αγίου Αθανασίου και Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως – Καβαλλαρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, η Κυριακή των Βαΐων, ημέρα κατά την οποία τιμάται η λαμπρά και θριαμβευτική είσοδος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα σηματοδοτώντας την αρχή της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της ιεράς εικόνας της Βαϊοφόρου, εψάλησαν οι περί του Ζωοδόχου Κυρίου Τάφου προβλεπόμενοι ύμνοι, συμφώνως προς το ιεροσολυμίτικο Τυπικό, και μοιράστηκαν τα ευλογημένα Βάϊα .

Άλλη η Σοφία του κόσμου και της επιστήμης και άλλη η Σοφία του Θεού.


28/4/2013
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος



Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου τέλεσε σήμερα Κυριακή των Βαϊων, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, τον π. Ζήση Κτενίδη.

Ο π. Ζήσης αναφέρθηκε στην οικογένειά του, φυσική και πνευματική και τόνισε "σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι έχουν γίνει καχύποπτοι, κατακερματισμένοι, η ενορία των ταξιαρχών, όπως και κάθε ενορία στην οποία βιώνεται το μυστήριο της Εκκλησίας, αποτελεί έναν χώρο σύναξης ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ μας, οι οποίοι με κέντρο τη Θεία Λειτουργία και τη λατρευτική ζωή, σπουδάζουμε την αγάπη μας για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες του βίου μας. Προσπαθούμε να διακονούμε τον πλησίον και να συνοδοιπορούμε.

Η Ζωή την Μεγάλη Εβδομάδα.


Τον Νυμφώνα Σου Βλέπω.


Κάλεσμα προσευχής για τους αιχμαλώτους Επισκόπους της Συρίας από τον Δημητριάδος Ιγνάτιο.Με λαμπρότητα η Κυριακή των Βαΐων στο Βόλο.



   Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου ιερούργησε την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
   Ολίγον προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, προέτρεψε όλους, τούτη τη Μ. Εβδομάδα, να πορευθούν προς την Ανάσταση του Χριστού, συμμετέχοντας ουσιαστικά στις  ιερές ακολουθίες των Ημερών.
   Τέλος, κάλεσε όλους σε προσευχή  για τους δοκιμαζομένους ομόδοξους Χριστιανούς της Συρίας και ιδιαίτερα για τους δυο αιχμαλώτους επισκόπους.

187η Επέτειος της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την Επέτειο της Εξόδου της Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων...

Στην φετινή 187η Επέτειο συμμετέχουν – προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά – οι Μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας.

Κυριακή Βαΐων στην Φανερωμένη Τυρνάβου.


 « ΩΣΑΝΝΑ ΕΝ ΤΟΙΣ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΚΥΡΙΟΥ…»

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΟΡΤΑΣΘΗΚΕ Η ΒΑΪΦΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ ΤΟ ΠΡΩΙ.
ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΠΑΙΔΕΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Κ. ΙΓΝΑΤΙΟ ΤΑ ΒΑΪΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΥΛΟΓΗΣΕΙ ΕΝΩ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΑ ΔΙΕΝΕΙΜΑΝ ΠΡΟΣ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ.

Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος στην Αργολίδα.


Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας  Αλέξανδρος  λειτούργησε την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 εορτή  των Βαΐων στον Ιερό ναό Ευαγγελιστρίας  στο Ναύπλιο.  Σε μία κατάμεστη εκκλησία από πιστούς ο Μητροπολίτης Μαντινείας  ο οποίος είναι κι ο τοποτηρητής της μητροπόλεως Αργολίδος, τέλεσε την θεία λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο. Στο τέλος  της θείας λειτουργίας  μοίρασε το αντίδωρο και τα βάγια στους πιστούς . Ο Ιερέας του ναού πατέρας Ελευθέριος Μίχος  ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μαντινείας για την τιμή που έκανε να παραβρεθεί και να λειτουργήσει στον Ιερό ναό την ημέρα των Βαΐων.

Κυριακή των Βαΐων Εσπέρας, Την Αγία και Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013.



Από τη σημερινή μέρα ξεκινούν τα άγια Πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τύπος του Κυρίου μας Ιησού είναι ο πάγκαλος Ιωσήφ που σήμερα επιτελούμε (α) την ανάμνησή του.

Ήταν ο μικρότερος γιός του Πατριάρχη Ιακώβ και ο πιο αγαπητός. Όμως φθονήθηκε από τα αδέλφια του και αρχικά τον έριξαν σ' ένα βαθύ λάκκο και εξαπάτησαν το πατέρα τους χρησιμοποιώντας ένα ματωμένο ρούχο ότι δήθεν τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο. Στη συνέχεια τον πούλησαν για τριάντα αργύρια σε εμπόρους, οι οποίοι τον ξανά πούλησαν στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου, τον Πετεφρή.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής κατά ᾿Ιωάννην (ιβ´ 1-18).


Πρὸ ἓξ ἡμερῶν τοῦ πάσχα ἦλθεν ὁ ᾿Ιησοῦς εἰς Βηθανίαν, ὅπου ἦν Λάζαρος ὁ τεθνηκώς, ὃν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν. ᾿Εποίησαν οὖν αὐτῷ δεῖπνον ἐκεῖ, καὶ ἡ Μάρθα διηκόνει· ὁ δὲ Λάζαρος εἷς ἦν τῶν ἀνακειμένων σὺν αὐτῷ. ῾Η οὖν Μαρία, λαβοῦσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικῆς πολυτίμου, ἤλειψε τοὺς πόδας τοῦ ᾿Ιησοῦ καὶ ἐξέμαξε ταῖς θριξὶν αὐτῆς τοὺς πόδας αὐτοῦ· ἡ δὲ οἰκία ἐπληρώθη ἐκ τῆς ὀσμῆς τοῦ μύρου. Λέγει οὖν εἷς ἐκ τῶν μαθητῶν αὐτοῦ, ᾿Ιούδας Σίμωνος ᾿Ισκαριώτης, ὁ μέλλων αὐτὸν παραδιδόναι· Διατί τοῦτο τὸ μύρον οὐκ ἐπράθη τριακοσίων δηναρίων καὶ ἐδόθη πτωχοῖς; Εἶπεν δὲ τοῦτο οὐχ ὅτι περὶ τῶν πτωχῶν ἔμελεν αὐτῷ, ἀλλ᾿ ὅτι κλέπτης ἦν, καὶ τὸ γλωσσόκομον εἶχε καὶ τὰ βαλλόμενα ἐβάσταζεν. Εἶπεν οὖν ὁ ᾿Ιησοῦς· ῎Αφες αὐτήν, εἰς τὴν ἡμέραν τοῦ ἐνταφιασμοῦ μου τετήρηκεν αὐτό. Τοὺς πτωχοὺς γὰρ πάντοτε ἔχετε μεθ᾿ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε ἔχετε. ῎Εγνω οὖν ὄχλος πολὺς ἐκ τῶν ᾿Ιουδαίων ὅτι ἐκεῖ ἐστι, καὶ ἦλθον οὐ διὰ τὸν ᾿Ιησοῦν μόνον, ἀλλ᾿ ἵνα καὶ τὸν Λάζαρον ἴδωσιν ὃν ἤγειρεν ἐκ νεκρῶν. ᾿Εβουλεύσαντο δὲ οἱ ἀρχιερεῖς ἵνα καὶ τὸν Λάζαρον ἀποκτείνωσιν, ὅτι πολλοὶ δι᾿ αὐτὸν ὑπῆγον τῶν ᾿Ιουδαίων καὶ ἐπίστευον εἰς τὸν ᾿Ιησοῦν.

Η ΙΕΡΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥΡΛΙΑΝΗΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΤΗΣ.

Σήμερα το πρωί.στον Ιερό Ναό Παναχράντου, στον οποίο εφέτος φιλοξενήθηκε η ιερά Εικόνα της Προστάτιδος των απανταχού Μυκονίων Παναγίας Τουρλιανής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, μετά το πέρας της οποίας ξεκίνησε η τρίωρη Λιτανευτική πομπή επιστροφής της Αγίας Εικόνας στον πολυαιώνιο Μοναστικό Ενδιαίτημά της, στην Άνω Μερά.
Τη Λιτανεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', ακολούθησαν ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Τουρλιανής, ο Ιερός Κλήρος της νήσου,  ο Δήμαρχος Μυκονίων, ο Διοικητής της 6ης ΣΜΕΠ και αξιωματικοί της Μονάδος, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μυκόνου και Αστυνομικοί, ο Λιμενάρχης και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και πλήθος Μυκονίων, κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα νέων και παιδιών, το οποίο κατά τη διάρκεια της πορείας  γινόταν διαρκώς μεγαλύτερο, καθώς προσετίθεντο σ` αυτό  πιστοί, που ανέμεναν στα διάφορα σημεία της διαδρομής.

Εορτή Αγίου Λαζάρου στην Στυλίδα.


Η μνήμη της Αναστάσεως του Λαζάρου εορτάσθηκε το Σάββατο 27 Απριλίου στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Ίδρυμα Πετρή Στέγη Γερόντων» στην Στυλίδα.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ευχήθηκε στον κτήτορα και Μεγάλο Ευεργέτη της Μητροπόλεως μας κ. Αργύρη Πετρή χρόνια πολλά και να έχει πλουσία την ευλογία του Αγίου Λαζάρου στην ζωή του.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ.κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΙΣΟΔΩ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2013.



Αδελφοί μου και τέκνα μου εν Κυρίω αγαπημένα,

  Διαπλεύσαντες το πέλαγος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, βρισκόμαστε ήδη επί θύραις της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, έτοιμοι να εισέλθουμε εις τα Άγια των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησιαστικής εμπειρίας. Η παρελθούσα περίοδος ήταν το στάδιο της προπαρασκευής και προετοιμασίας, της ανάληψης του υψίστου πνευματικού αγώνα, η διεκπεραίωση του οποίου καθιστά τους αγωνιστές έτοιμους και ικανούς της οράσεως του μεγίστου πνευματικού περιεχομένου της πορείας του Αθώου προς «το εκούσιον Πάθος».

Ναύπλιο: Tο Έθιμο των Βαΐων.



Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Η Κυριακή της Μεγάλης Εβδομάδας ονομάζεται έτσι, γιατί "μετά Βαΐων και κλάδων" έγινε η υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός μπαίνει στην πόλη χωρίς την βασιλική πολυτέλεια, καθισμένος επί πώλου όνου, αντί για ροδοπέταλα και τελετές, τα μικρά παιδιά κουνούν τα βάγια των φοινίκων, αντί να τον υποδεχτούν οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες του τόπου.  Χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι ο στολισμός των εκκλησιών με βάγια, ενώ μετά τη λειτουργία ο παπάς ευλογεί και δίνει στους πιστούς σταυρούς από βάγια, τους οποίους βάζουμε στα εικονίσματα ή όπου αλλού χρειαζόμαστε προστασία.  Στις φωτό από τον ιερό Ναό της Παναγίας Ναυπλίου και τον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος όπου από την παραμονή των Βαίων, γυναίκες  μαζεύονται και κόβουν τα βάγια και τα ετοιμάζουν για την εορτή.

Ο Επιτάφιος Θρήνος και Η Ανάσταση Του Κυρίου μας από την Χορωδία του Επιμορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδος.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Την Παρασκευή 26 Απριλίου  στην Αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ συνδιοργάνωσαν με τον επιμορφωτικό σύλλογο  Αγίας Τριάδας πασχαλινή εκδήλωση. Την διεύθυνση-Μουσική Επιμέλεια είχε η μουσικός Πίκη  Θεολένα.

Το Σάββατο του Λαζάρου στο Ναύπλιο.




Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
  Το πρωί του Σαββάτου 27 Απριλιου 2013,  παιδιά των δημοτικών σχολείων της πόλης του Ναυπλίου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων για να καλαντίσουν τον Λάζαρο στον Δήμαρχο Ναυπλίου Δημήτριο Κωστούρο. Πλήθος παιδιών συμμετείχαν στην εκδήλωση και πήραν καλάθια με αυγά που θα βάψουν τη Μεγάλη Πέμπτη, ενώ οι υπεύθυνοι του δήμου έδωσαν στις ομάδες των σχολείων που δημιουργήθηκαν ξύλινους σταυρούς με λουλούδια κι όλα μαζί γύρισαν την πόλη λέγωντας τα κάλαντα.

Κυριακὴ τῶν Βαΐων, 28 Απριλίου 2013.

«Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ»
Αναγράφει το «Ωρολόγιο»: «Πέντε μέρες προ του Νομικού Πάσχα, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους μαθητές του και του έφεραν ένα ονάριο και αφού κάθισε πάνω του εισερχόταν στη πόλη. Ο λαός μόλις άκουσε ότι έρχεται ο Ιησούς (είχαν μάθει και τα περί αναστάσεως του Λαζάρου) έλαβαν στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και πήγαν να τον προϋπαντήσουν. Άλλοι με τα ρούχα τους, άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δένδρα και τα έστρωναν στο δρόμο όπου διερχόταν ο Κύριος και τον ακολουθούσαν. Ακόμα και τα νήπια τον προϋπάντησαν και όλοι μαζί φώναζαν: «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ» (Ιωαν. ιε΄).
Αυτή τη λαμπρή και ένδοξο πανήγυρη της εισόδου στα Ιεροσόλυμα του Κυρίου εορτάζομε αυτή τη Κυριακή.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.


Με μεγάλη επιτυχία έλαβε χώρα η συναυλία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς εχτές 24 Απριλίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος. Τους 22 χορωδούς τους διήυθυνε ο χοράρχης της χορωδίας και Διευθυντής της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Καραλής. 

Τους ύμνους προλόγισε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος. Και οι δύο τους καθώς και οι μαθητές της Σχολής, δημιούργησαν το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομαδας στους Μουσικόφιλους που ηρθαν από όλη την Αττική για να παρακολουθήσουν αυτήν την συναυλία. 

Λαρίσης Ιγνάτιος « Παιδιά Πλησιάστε Τον Χριστό και Ακολουθείστε τον δρόμο Του! »

 



ΠλατύκαμποςΤελευταία Σχολική
Προηγιασμένη Θεία Λειτουργιά,
26 Απριλίου 2013.

Με μεγάλη ευλάβεια, κατάνυξη και προσοχή στα τελούμενα παρηκολούθησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Πλατυκάμπου την τέλεση της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας, την Παρασκευή του Λαζάρου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος βρέθηκε κοντά στα παιδιά αυτά και ιερούργησε στην κατ΄ εξοχήν αυτή θεία Λειτουργία της ιεράς αυτής περιόδου.

Ναύπλιο: Κάλαντα του Λαζάρου από τα παιδιά του Ροεινού.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλαν παιδιά από σχολείο Νέου Ροεινού του Δήμου Ναυπλιέων την Παρασκευή 26 Απριλίου 2013 στην Πυροσβεστική Ναυπλίου και το Δημαρχείο Ναυπλιέων. Ένα έθιμο που έρχεται από τα παλιά χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Την όλη ετοιμασία είχε η ενορία της Αγίας Μαρίνας Ροεινού και ο εφημέριος της Πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως χαρακτηριστικά  είπε η πρεσβυτέρα Δήμητρα Κυπραίου. Τα παιδιά μέσα από την δημιουργία μαθαίνουν για την θρησκευτική  παράδοση ,τα έθιμα  αλλά κυρίως το λόγο του Κυρίου, τόνισε ο Ιερέας πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης.  

Η Ανάστασης τοῦ Λαζάρου, την 27ην Απριλίου.


Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.
Αναγράφει το «Ωρολόγιο»: «Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία που τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ. ι΄, 38-40, Ιωαν. ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα περίπου δύο μίλια. Λίγες μέρες προ του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει το τάφο του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΝΑΥΠΛΙΟΥ.


Ανακοινώνεται σε όσους επιθυμούν το Σάββατο 27 Απριλίου και την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 θα δοθούν παιχνίδια και παιδικά βιβλία  κατά τις ώρες 11 πμ. έως 5 μμ στο χώρο του Ιερού ναού  Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου . 

ΝΑΥΠΛΙΟ ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ.




Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Υπάλληλοι του δήμου Ναυπλιέων κατεβάζουν ρούχα και παιχνίδια από το φορτηγό ,στον χώρο της Ιματιοθήκης της αγάπης του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013 . Τα ρούχα συγκέντρωσαν με πρωτοβουλία ο δήμαρχος  Ναυπλιέων Δημήτριος Κωστούρος μαζί με τους υπαλλήλους  του Δήμου και θα δοθούν σε άπορες οικογένειες  και σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Το κηροπλαστείο της Μητροπόλεως Καστορίας επισκέφτηκαν μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς.


Το κηροπλαστείο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας επισκέφτηκαν σήμερα μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, ώστε να δουν από κοντά πως φτιάχνεται το κερί που ανάβουμε όλοι στις Εκκλησιές μας.
Ο υπεύθυνος κ. Αθανάσιος Κυριάζος ξενάγησε τους μικρούς επισκέπτες στο κηροπλαστείο και τους εξήγησε βήμα βήμα τη διαδικασία..
για να τελειοποιηθεί ένα κερί.

Κατασκηνώσεις 2013 στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου της Ιερας Μητροπόλεως Δημητριάδος.



    Έξι κατασκηνωτικές περιόδους στον πανέμορφο Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα που κατήρτισε το Γραφείο Νεότητος της Τοπικής μας Εκκλησίας για το φετινό Καλοκαίρι. Οι κατασκηνωτικές περίοδοι θα εξελιχθούν στο διάστημα από 27 Ιουνίου έως 21 Αυγούστου και αφορούν Αγόρια και Κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και νέους και νέες από 18 - 30 ετών.

"Προσδοκώ Ανάστασιν" στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

24/4/2013Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Συναυλία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος με τον τίτλο "Προσδοκώ Ανάσταση" πραγματοποιήθηκε το απόγευμα παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο "ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης", ενώ παρόντες ήταν επίσης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, ο Πρωτοσύγκελλος και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί και λαϊκοί.


Είναι δύσκολο να κάνουμε την γη παράδεισο, αλλά μπορούμε να εμποδίσουμε να γίνει κόλαση.


24/4/2013
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης


Σε Πασχαλινή εκδήλωση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, που διοργάνωσε το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο παραβρέθηκε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Πανοσ. Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βολιώτη και τον Γενικό Διευθυντή Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πρωτ. Αδαμάντιο Αυγουστίδη. Τους υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος του ΚΕΣΟ Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γεν. Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η κ. Μαίρη Πίνη, διευθύντρια του ΚΕΣΟ, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης κληρικοί και λαϊκοί.


Ναύπλιο Διάλεξη: «Ω γλυκύ μου έαρ: η μυθική πραγματικότητα του Θρήνου της Θεοτόκου.

Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard στο Ναύπλιον (Αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη»), πραγματοποίησε διάλεξη η Νίκη Τσιρώνη, Βυζαντινολόγος, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Washington, D.C.), Πανεπιστήμιο Harvard. Θέμα της ομιλίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του Events Series 2013 του Κέντρου μας, ήταν: «Ω γλυκύ μου έαρ: η μυθική πραγματικότητα του Θρήνου της Θεοτόκου»

Την 25ην Απριλίου, Ἅγιος Βασιλέας ὁ Ἱερομάρτυρας Ἐπίσκοπος Ἀμασείας.

Ὁ Ἅγιος Ἱερομάρτυς Βασιλεὺς ἔζησε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ βασιλέως Λικινίου (307 – 323 μ.Χ.) καὶ ἦταν Ἐπίσκοπος τῆς Ἀμασείας τοῦ Πόντου. Ὁ Ἐπίσκοπος Βασιλεὺς διακρινόταν γιὰ τὸν ζῆλο του ὑπὲρ τῆς πίστεως καὶ τὴν ἀκοίμητη δραστηριότητα στὴν ἐπιτέλεση τῶν καθηκόντων του. Ἐπειδὴ παντοῦ ὑπῆρχαν καὶ πλάνες καὶ κίνδυνοι, ἔσπευδε παντοῦ καὶ ὁ ἴδιος κηρύττοντας, συμβουλεύοντας, παρηγορώντας, ἐνισχύοντας, στηρίζοντας, ἐλκύοντας, πυκνώνοντας καὶ ἐγκαρδιώνοντας τὶς Χριστιανικὲς τάξεις καὶ ἀναδεικνύοντας αὐτὲς ὅσο τὸ δυνατὸν ἰσχυρότερες πνευματικὰ ἔναντι τοῦ εἰδωλολατρικοῦ κόσμου.
Γι’ αὐτὸν τὸν λόγο οἱ ἱερεῖς καὶ οἱ ἄρχοντες τῶν εἰδωλολατρῶν, ἔτρεφαν ἐναντίον του σφοδρὴ ἔχθρα. Καὶ ὅταν ὁ Λικίνιος, τὸ ἔτος 322 μ.Χ., προέβη στὰ δυσμενὴ καὶ διωκτικὰ μέτρα ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν, κατήγγειλαν πρὸς αὐτὸν τὸν Ἐπίσκοπο Ἀμασείας, Βασιλέα.

Την 26ην Απριλίου, Ἁγία Γλαφυρή.

Ἡ Ἁγία Γλαφυρή, ὅπως ἀναφέρεται καὶ στὸν βίο τοῦ Ἁγίου Βασιλέως, Ἐπισκόπου Ἀμασείας, ἦταν δούλη τῆς βασίλισσας Κωνσταντίας, συζύγου τοῦ Λικινίου. Ἡ Κωνσταντία, γιὰ νὰ ἐλευθερώσει τὴν Ἁγία ἀπὸ τὶς ἐρωτικὲς διαθέσεις τοῦ Λικινίου, τὴν ἀπομάκρυνε στὴν Ἀνατολή, ἀφοῦ τὴν ἐφοδίασε μὲ πολλὰ χρήματα. Ἡ Ἁγία Γλαφυρὴ κατέφυγε στὴν Ἀμάσεια καὶ στὸν Ἅγιο Ἐπίσκοπο αὐτῆς Βασιλέα. Κοιμήθηκε ἐκεῖ μὲ εἰρήνη.

Την 26ην Απριλίου, Ἅγιος Στέφανος Ἐπίσκοπος Πέρμ.

Ὁ Ἅγιος Στέφανος, Φωτιστὴς τῆς πόλεως Πὲρμ καὶ Ἀπόστολος τῶν Ζυριανῶν, γεννήθηκε τὸ ἔτος 1345 στὴν πόλη Οὔστιουγκ τῆς ἐπαρχίας Βολογκντὰ τῆς Ρωσίας ἀπὸ τὴν οἰκογένεια τοῦ ἱερέος Συμεὼν καὶ τῆς Μαρίας. Στὴν διάπλαση τοῦ χαρακτήρα του, ἐπηρεάστηκε πάρα πολὺ ἀπὸ τὴν εὐσεβὴ μητέρα του. Προικισμένος μὲ πολλὲς δυνατότητες εἶχε ἤδη δείξει ἕνα ἀσυνήθιστο ζῆλο γιὰ τὸν λειτουργικὸ βίο τῆς Ἐκκλησίας. Μέσα σὲ σύντομο χρονικὸ διάστημα εἶχε μάθει νὰ διαβάζει τὰ ἱερὰ βιβλία καὶ βοηθοῦσε τὸν πατέρα του στὸ ναὸ κατὰ τὴν διάρκεια τῶν Ἀκολουθιῶν, ἐκτελώντας χρέη κανονάρχου καὶ ἀναγνώστου.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων Καθηγητών στη Βέροια.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, το Σάββατο 20 Απριλίου 2013 η επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Διδάσκοντας θρησκευτικά μέσω τέχνης». Στην ημερίδα, που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Μαρία Συργιάννη με τη συνεργασία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος, συμμετείχε μεγάλος αριθμός θεολόγων καθηγητών από τη Βέροια και τις γύρω περιοχές.
Οι επιμορφούμενοι, συμμετέχοντας ενεργά σε ομάδες εργασίας και εργαστήρια, είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν και να διευρύνουν τις διδακτικές τους δεξιότητες.
Το πρώτο μέρος με θέμα «Επίσκεψη στο ναό του Χριστού Βεροίας» περιλάμβανε προσομοίωση διδασκαλίας με ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Οι θεολόγοι καθηγητές επισκέφτηκαν το ναό του Χριστού και δούλεψαν σε ομάδες πάνω σε φύλλα εργασίας που τους δόθηκαν.

Ναύπλιο : στο φως δυο Βυζαντινοί Ναοί.



Ευχαριστούμε πολύ τους  κυρίους  Ευάγγελο Μπουγιώτη και Γεώργιο Ρασσιά.
Ο διευθυντής της 25 Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Δημήτριος Αθανασούλης   κάνει έλεγχο στην πρόοδο των έργων ανάδειξης της Ακροναυπλίας , την Τετάρτη 24 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2013, ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ. Η Ακροναυπλία είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης του Ναυπλίου.
Η Ακροναυπλία, γνωστή και ως Ιτς Καλέ, είναι το αρχαιότερο τμήμα της πόλης του Ναυπλίου, αλλά ως το 13ο αιώνα μ.Χ. ήταν ανεξάρτητη πόλη. Με την έλευση των Βενετών και των Φράγκων η πόλη ενσωματώθηκε στην οχύρωση της πόλης. Αργότερα, επί Γεωργίου Α΄ τμήμα της Ακροναυπλίας διασκευάστηκε σε στρατώνα και σε στρατιωτική φυλακή, το διάστημα 1924-1934 σε τυπικό σωφρονιστικό ίδρυμα, ενώ κατά τη δικτατορία του Μεταξά λειτούργησε ως φυλακή για τους αντιπάλους του καθεστώτος.

Το Πανηγυράκι του Αϊ Γιώργη - στην Αράχωβα Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2013.

από :  http://orchomenos-press.blogspot.gr/

Πάνδημη κινητοποίηση και ιδιαίτερη λαμπρότητα στη λιτανεία της εικόνας της Θεοτόκου.

Από πολλές πλευρές ιδιαίτερη ήταν η φετινή λιτάνευση της εικόνας της Θεοτόκου που ξεκίνησε από την Ι. Μονή Κλειστών και κατέληξε στον Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Άνω Λιοσίων.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, τόση που δεν μπορεί εύκολα να αποτυπωθεί σε λιγοστές φωτογραφίες. Γιατί οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν τον κόσμο που αναμένει στο δρόμο δεξιά και αριστερά για να δει τη Θεοτόκο, να θυμιάσει ή να ρίξει ένα λουλούδι ή να στρώσει ένα χαλί για να περάσει από πάνω η εικόνα. Όπως επίσης, δεν μπορεί να μεταφέρει τον ήχο από τις καμπάνες όλων των ενοριών καθώς η πομπή φτάνει στο σημείο που βρίσκεται ο ναός τους.

Την 25ην Απριλίου, Ἅγιος Μᾶρκος ὁ Ἀπόστολος καὶ Εὐαγγελιστής

Ὁ Ἅγιος Ἀπόστολος καὶ Εὐαγγελιστὴς Μᾶρκος, ὁ ὁποῖος ὀνομαζόταν καὶ Ἰωάννης, ἦταν Ἰουδαῖος Ἑλληνιστὴς καὶ ἡ μητέρα του ὀνομαζόταν Μαρία. Καταγόταν ἀπὸ εὔπορη οἰκογένεια καὶ κατὰ τὴν συνήθεια τῆς ἐποχῆς νὰ παίρνουν οἱ Ἰουδαῖοι καὶ ἕνα δεύτερο ὄνομα ἑλληνικὸ ἢ ρωμαϊκό, ὀνομάσθηκε καὶ Μᾶρκος. Ἡ οἰκογένειά του διέθετε τὸ προφανῶς εὐρύχωρο σπίτι της στὴν Ἱερουσαλὴμ γιὰ τὶς συνάξεις τῶν Χριστιανῶν. Ὁρισμένοι παλαιότεροι ἐρευνητὲς δέχονται ὅτι στὸ σπίτι αὐτὸ ἔλαβε χώρα τὸ τελευταῖο δεῖπνο τοῦ Ἰησοῦ μὲ τοὺς Μαθητές Του καὶ ὅτι ὁ ἄνθρωπος, «ὁ κεράμιον ὕδατος βαστάζων», ὁ ὁποῖος θὰ ἔδειχνε στοὺς δύο Μαθητὲς ποὺ ἔστειλε ὁ Ἰησοῦς γιὰ τὴν προετοιμασία τοῦ δείπνου τὸ «ἀνώγαιον μέγα ἐστρωμένον ἕτοιμον», ἦταν ὁ Ἰωάννης Μᾶρκος.
Ἡ καταγωγὴ τοῦ Ἀποστόλου Μάρκου ἦταν μᾶλλον ἀπὸ τὴν Κύπρο. Ἀπὸ νεαρὴ ἡλικία ἄρχισε τὴν διακονία τῆς κηρύξεως τοῦ Εὐαγγελίου, συνοδεύοντας τὸν θεῖο του Ἀπόστολο Βαρνάβα καὶ τὸν Ἀπόστολο Παῦλο στὶς διάφορες περιοδεῖες τους.