Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Προσκυνηματική εκδρομή της ενορίας των Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης σε Ιστορικά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας την Δευτέρα 16ην Δεκεμβρίου 2013.



Τρίτη μας επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Σκήτης Βεροίας.
Τοποθεσία : Νότια κοίτη Αλιάκμονος, περί τα 4 χιλμ. από την γέφυρα, στον δρόμο προς Βεργίνα.
Ηγούμενος : Αρχιμ.Πορφύριος
Μοναχοί: 13 από τους οποίους 4 εγκαταβιούν και 1 δόκιμος
Επικοινωνία: Σταθερό Τηλέφωνο: 23317 72796,
Φαξ:23310 43432
Διεύθυνση : Ι.Μονή Τιμίου Προδρόμου, Τ.Θ. 10, Τ.Κ. 591 00, Βέροια
Ώρες 7 ημέρες επισκέψεων: Κυριακή: όλη μέρα. Δευτέρα: 5-9μ.μ. Λοιπές ημέρες: 7-1:30 μ.μ., 5-9μ.μ.
Σύντομο Ιστορικό:


Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου της περιοχής Σκήτης Βεροίας βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων κοντά στον ποταμό Αλιάκμονα και αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μοναστικά κέντρα του Μακεδονικού χώρου. Ο βίος πολλών αγίων αναφέρει ιδιαίτερη αίγλη στη Μονή. Σημαντικές μορφές του μοναχισμού της εποχής επισκέφθηκαν, παρέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα ή και εμόνασαν στο χώρο αυτόν.
Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτηκά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που διασώθηκε είναι το παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο βράχο. Η Μονή ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1830 και διατηρεί τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Σώζονται δε πολλά ιερά λείψανα. Λειτουργεί ως ανδρώα Ι. Μονή.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου: http://aprosver.gr/
από:  Εδώ  

Ειναι μία ιστορική Μονή η οποία φημολογείται ότι υπάρχει σαν Ιερά Σκήτη από τον 9ο-10ο αιώνα. Σαν μονή λειτούργησε τον 14ο αιώνα και ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, Ναούσης & Καμπανίας. Απο την Μονή πέρασαν μεγαλοι 'Αγιοι της Ορθοδοξιας μας οπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ο Άγιος Θεωνάς, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Όσιος Αντώνιος και ο Όσιος Θεοφάνης. Το 1822 πυρπολήθηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους και το μοναδικό κτίσμα που σώθηκε είναι το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κάτω από το βράχο. Η Μονή ανοικοδομήθηκε μέχρι το 1830 και διατηρεί τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Σώζονται πολλά ιερά λείψανα πολλων μεγάλων Αγιων οπως η Τίμια Κάρα του Αγίου Κλήμης Αχρίδος.
To 1986 o ηγούμενος Αρχιμ.Γρηγόριος Σοφός αναλαμβάνει μαζί με λίγους πιστούς την ανακαίνιση της Μονής και καταφέρνει να την ξανακάνει λειτουργική Μονή.
Σήμερα η Μονή λειτουργεί ως Ανδρώα και εγκαταβιώνουν σ' αυτή 3 Μοναχοί. Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς.
από : Εδώ