Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία για τα Ελευθέρια της πόλεως του Λαγκαδά.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε επισημότητα κορυφώθηκαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν της μνήμης του Συμπολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά Αγίου Νέστορος και της επετείου της απελευθερώσεως του Λαγκαδά από τον Οθωμανικό Ζυγό το 1912 και από την Γερμανική κατοχή το 1944.


Το πρωί της Κυριακής 27 Οκτωβρίου ε.έ., τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και επίσημος Δοξολογία εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, με την συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Victor Bed, Κοσμήτορα της Θεολογικής Ακαδημίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Ουζγορόντ της Ουκρανίας, Πρύτανη της Διεθνούς Ακαδημίας Κιέβου, και Υπευθύνου για θέματα παιδείας της Ουκρανικής Εκκλησίας, καθώς και πολλών ιερέων της Μητροπόλεως μας.

Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον απελευθερωτή άγιο τους, καθώς και όλους όσους πολέμησαν και έπεσαν ηρωικώς για την ελευθερία της επαρχίας μας, παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, εκπρόσωποι των σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού Ξηράς, καθώς και αντιπροσωπίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Λαγκαδά και πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε  ο Καθηγητής του Γ.Ε.Λ. Λαγκαδά κ. Μητσόπουλος Παναγιώτης ο οποίος και   αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της 27ης Οκτωβρίου του 1912, αλλά και στην απελευθέρωση του Λαγκαδά την ίδια ημερομηνία το έτος 1944 από την Γερμανική κατοχή.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Victor Bed, Κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ουζγορόντ Ουκρανίας και Πρύτανης της Διεθνούς Ακαδημίας Κιέβου, εκ μέρους της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Κιέβου, αναγόρευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, σε Τακτικό Καθηγητή της Ακαδημίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου-Ουζγορόντ, καθώς και σε μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Διεθνούς Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου. Παράλληλα, τον τίμησε με το μετάλλιο της Ουκρανικής Εκκλησίας «Γιάροσλαβ Σοφού», το οποίο αποτελεί και μία από τις υψηλότερες διακρίσεις της Ουκρανικής Εκκλησίας, ενώ εκ μέρους του Μητροπολίτου Κιέβου κ.κ. Βλαδίμηρου του επέδωσε αντίγραφο του Ευαγγελίου του Σόπτιν το οποίο είναι του 16ου αιώνα γραμμένο στην παλαιά ουκρανική διάλεκτο και αποτελεί επανέκδοση του πρωτοτύπου επ’ ευκαιρία της επετείου των 1150 ετών από την ίδρυση της Μητρόπολης Κιέβου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την σύντομο προσλαλιά του ευχαρίστησε τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Ακαδημίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Ουζγορόντ π. Victor Bed, για τις τιμητικές διακρίσεις, ανακοίνωσε την συνεργασία σε επίπεδο Σπουδών της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Αγίοι Κύριλλος και Μεθόδιος», η οποία ευρίσκεται στην περιοχή των Πέντε Βρύσεων της επαρχίας μας με την Θεολογική Ακαδημία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου του Οζγουρόντ, ενώ τέλος του επέδωσε και την ανώτατη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως μας, τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Εν συνεχεία, ακολούθησε Επιμνημόσυνος Δέησις, στο μνημείο των πεσόντων Ηρώων του Λαγκαδά στον χώρο των Κοιμητηρίων της πόλεως του Λαγκαδά, παρουσία του Δημάρχου Λαγκαδά, κ. Ιωάννη Αναστασιάδη, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου, του Στρατού αλλά και πλήθος κόσμου ανάμεσα στους οποίους ξεχωριστή θέση είχε ο κ. Χρήστος Φυλάκης τελευταίος εν ζωή πολεμιστής του 1940 της περιοχής μας.