Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ενας ακρίτας Άγιος ταξιδεύει.


23/10/2013
Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η τιμή του αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ένας ακρίτας άγιος ταξιδεύει» πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Στο γεγονός έδωσε το παρών, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο Πατριάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές της έκθεσης και τόνισε πως ἔκθεσιν ταύτην, ἡ ὁποία συνδέει μέσῳ τῶν ἐκτιθεμένων ἀντικειμένων οὐχὶ μόνον τοὺς δύο μυροβλύτας ἁγίους ἀλλὰ καὶ τὴν Θεσσαλονίκην μὲ τὴν πόλιν τῆς Μόρφου καὶ τὰς δύο αὐτὰς πόλεις μὲ πολλὰς πόλεις τῆς Μεσογείου, εἰς τὰς ὁποίας ἑορτάζεται καὶ τιμᾶται ὁ ἅγιος Μάμας, θὰ καταστήσῃ δὲ ἔτι πλέον γνωστὸν τὸν προσφιλέστατον μάρτυρα τοῦ Κυρίου καὶ λαοφιλέστατον ἅγιον καὶ θὰ παρακινήσῃ καὶ ἑτέρους εἰς τὴν τιμὴν καὶ τὴν λατρείαν αὐτοῦ".



Η έκθεση περιλαμβάνει εκατοντάδες αντικείμενα από την Ελλάδα και την Κύπρο και πλούσιο εποπτικό υλικό, καλύπτοντας την περίοδο από τον 6ο αιώνα έως τις μέρες μας.
Αρχικά δίνεται το στίγμα της ταυτότητας του αγίου, που μαρτύρησε στην Καισάρεια της Μικράς Ασίας στα χρόνια του Αυρηλιανού (270-275 μ.Χ.). Αποκαλύπτεται η καταγωγή του εικονογραφικού τύπου του αγίου ως έφηβου βοσκού, ενώ σημαντικό μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στη διάδοση της τιμής του αγίου Μάμαντος στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του ΜΒΠ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, "ο Αγιος Μάμας τιμάται στην Κωνσταντινούπολη, την ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα, στην Καισάρεια, τη δυτική Μεσόγειο με επίκεντρο τον καθεδρικό της Langres στη Γαλλία όπου φυλάσσεται τμήμα της κάρας του αγίου, λάφυρο των Σταυροφόρων μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 μέσα από το οποίο αναπτύσσεται ένα δίκτυο τόπων και ναών στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία".

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σχέση του Αγίου με τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης Άγιο Δημήτριο, τονίζοντας την ιδιότητα του μυροβλύτη και ιαματικού αγίου. Η έκθεση κλείνει παρουσιάζοντας την εξάπλωση της τιμής στη μεσαιωνική Δύση.

Τα εκθέματα και το εποπτικό υλικό προέρχονται από τις συλλογές του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δημόσια μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας, μουσεία και ναούς της Κύπρου. Η έκθεση αναπτύσσεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου του 2014.