Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Διστάζω να στείλω το λείψανο του Αγίου Δημητρίου στη Ρωσία…» .

LEICANOAGIOYDHMHTRIOY
Προβληματισμός επικρατεί στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, για το αν πρέπει να ικανοποιηθεί το σχεδόν χρόνιο αίτημα του Πατριαρχείου της Μόσχας, για τη μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, από τη Θεσσαλονίκη στη ρωσική επικράτεια. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παραχωρώντας συνέντευξη στο «Παρουσιάζω» τόνισε ότι διστάζει να συναινέσει στη μεταφορά τμήματος ή του συνόλου των λειψάνων, στη Ρωσία, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του ρωσικού πατριαρχείου.
 
από:  Εδώ


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα 9 χρόνια που είναι Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, δεν έχει στείλει «ούτε ακίδα» από το ιερό λείψανο του Αγίου Δημητρίου σε λιτανεία εκτός πόλης. «Το ίδιο έχω πράξει και όταν ήμουν Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης», προσθέτει. «όπου από εκεί δεν είχα στείλει κανένα τμήμα ιερού λειψάνου έξω από τα όρια της Μητρόπολης».Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δισταγμοί αυτοί προκύπτουν από τα εύλογα ζητήματα ασφάλειας που εγείρονται, καθώς πλέον το ζήτημα της προστασίας των λειψάνων είναι ύψιστο. Έπειτα μάλιστα από το περιστατικό του περασμένου Απριλίου, όταν άγνωστοι εισήλθαν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, και αντί να αφαιρέσουν πολύτιμα χρυσά ή άλλα αντικείμενα, κατευθύνθηκαν αμέσως στην Κρύπτη προκειμένου να πάρουν την κάρα (= κεφαλή) του Αγίου ή και άλλα λείψανα. Πάνω την ταραχή τους όμως , αφαίρεσαν ένα ομοίωμα της μίτρας (εδικά σχεδιασμένη σε μορφή κεφαλιού) νομίζοντας ότι μέσα του βρισκόταν η τίμια κάρα.
Ωστόσο, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έστειλε ήδη κάτω από πέπλο εχεμύθειας αντιπροσωπεία από ιερείς και άνδρες της ασφάλειας που απασχολούν, για να διαπιστώσουν την κατάσταση που περιγράφεται από τους Ρώσους. Τα νέα που μετέφεραν πίσω, δεν καθησύχασαν τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, που φέρεται διχασμένος στο αν πρέπει να σταλούν ή όχι τα λείψανα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η τελική ημερομηνία που έχει δοθεί είναι ο ερχόμενος Μάιος.
Τα εδώ προβλήματα φαίνεται ότι έχουν λυθεί, καθώς μετά το περιστατικό του περασμένου Απριλίου, αυξήθηκαν ιδιαίτερα τα μέτρα ασφαλείας της εκκλησίας, σε σημείο που ο παναγιότατος να καλεί τους πιστούς Θεσσαλονικείς να επισκεφτούν τον Ιερό Ναό, ώστε να διαπιστώσουν «ιδίοις όμμασι», ότι έχει αυξηθεί η προστασία των ιερών λειψάνων.
agiosdimitrios-anthimos sΟ Άγιος Δημήτριος αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς αγίους της Ορθοδοξίας και ιδιαίτερα και στις σλαβικές χώρες και τη Ρωσία, όπου το όνομα του (Ντιμίτρι) είναι από τα πιο διαδεδομένα. Αλλά και στα άλλα χριστιανικά δόγματα είναι εκτεταμένη η λατρεία του, ενώ το όνομα του υπάρχει ακόμα και σε παραφθαρμένες μορφές τις Ηνωμένες Πολιτείες (Τζίμ και Τζίμι).
Η λατρεία αυτή για τον Άγιο Δημήτριο από τους Ρώσους –και όχι μόνο- ορθοδόξους, αποτυπώθηκε και φέτος την καλοκαιρινή σεζόν. Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία και από άλλες γειτονικές χώρες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών (ιδιαίτερα από Ουκρανία), που βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη, οπωσδήποτε είχαν συνδυάσει την παραμονή τους στη πόλη, με προσκυνηματική επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου μάλιστα ζητούσαν με επιμονή να ξεναγηθούν και στον χώρο της Κρύπτης του ναού, για να προσκυνήσουν τους χώρους του Μαρτυρίου, αλλά και του μυροβόλου θαύματος του Αγίου.

Δημήτρης Αθανασόπουλος