Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Άλλη η Σοφία του κόσμου και της επιστήμης και άλλη η Σοφία του Θεού.


28/4/2013
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος



Στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου τέλεσε σήμερα Κυριακή των Βαϊων, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, τον π. Ζήση Κτενίδη.

Ο π. Ζήσης αναφέρθηκε στην οικογένειά του, φυσική και πνευματική και τόνισε "σε έναν κόσμο που οι άνθρωποι έχουν γίνει καχύποπτοι, κατακερματισμένοι, η ενορία των ταξιαρχών, όπως και κάθε ενορία στην οποία βιώνεται το μυστήριο της Εκκλησίας, αποτελεί έναν χώρο σύναξης ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ μας, οι οποίοι με κέντρο τη Θεία Λειτουργία και τη λατρευτική ζωή, σπουδάζουμε την αγάπη μας για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, γνωριζόμαστε μεταξύ μας, μοιραζόμαστε τις χαρές και τις λύπες του βίου μας. Προσπαθούμε να διακονούμε τον πλησίον και να συνοδοιπορούμε. Η μαρτυρία που θα ήθελα να προσφέρω στον πλησίον, θα ήθελα να είναι μαρτυρία της ελπίδας που δίνει το Ευαγγέλιο. Η καρδιά μου λαχταρά να ζήσω κι εγώ τη χαρά που έχει η διακονία στην Εκκλησία μας. Επιθυμώ να ανήκω και εγώ σε αυτήν την ανθρώπινη αλυσίδα που ξεκινά από τους Αποστόλους, τους Αγίους και τους Πατέρες και φτάνει μέχρι τους Αγίους του αιώνα μας, όλους όσοι απαρνήθηκαν τον εαυτό τους, πήραν τον Σταυρό και ακολούθησαν τον Χριστό. Μου απευθύνεται ένα διαρκές κάλεσμα, να αφήσω πίσω τα πάθη και τις μικρότητές μου, την καθημερινή μου γκρίνια, να θάψω βαθιά μέσα στην γη τους ψεύτικους θησαυρούς στους οποίους επένδυσα και να καλλιεργήσω τα ουσιαστικά χαρίσματά μου. Να ριχτώ με όλο μου το είναι στην διακονία στον συνάνθρωπο, στην πορεία προς την αγάπη".

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως η σημερινή μέρα είναι σημαντική όχι μόνο για τον π. Ζήση, που χωρίζει τη ζωή του στη μέχρι σήμερα και σε αυτή που αρχίζει από σήμερα, αλλά και για τους δικούς του ανθρώπους, πνευματικούς και φυσικούς συγγενείς. "Αρχίζει η ζωή σου από το ιερό θυσιαστήριο για να σου θυμίζει ότι εδώ είναι η αρχή και το τέρμα της ζωής σου" τόνισε ο Μακαριώτατος, ενώ πρόσθεσε πως "είναι μεγάλη η καταξίωση που μεταδίδω μέσα από τα χωματένια χέρια μου, τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, την Ιεροσύνη, και προσθέτω έναν κρίκο στην μακριά αλυσίδα των διακόνων της Εκκλησίας". Αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος στα συναισθήματα που έχει σήμερα ο π. Ζήσης, διαβεβαιώνοντάς τον πως τα αντιλαμβανόμαστε όλοι.

Επισήμανε, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος πως "μέσα από την λειτουργική ζωή ο άνθρωπος αναγεννιέται, φωτίζεται. Υπάρχει φως και μέσα από τη μόρφωση, αλλά άλλη η Σοφία του κόσμου και της επιστήμης και άλλη η Σοφία του Θεού. Εκεί που τα δυο συναντώνται δημιουργείται το χάρισμα, ο χαρισματικός άνθρωπος. Η Λειτουργική ζωή, σε διδάσκει να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων και να λυπάσαι ή να κλαις με τη λύπη τους. Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που χαίρουν, αλλά πάρα πολλοί που λυπούνται".

Κάλεσε, εξάλλου, ο Μακαριώτατος τον π. Ζήση να αναλωθεί μέσα σε αυτήν την διακονία, λέγοντάς του "να χαίρεσαι με τη χαρά και να δακρύζεις με τη λύπη των άλλων. Η ζωή σου να είναι διάφανη, για να αποτελείς πρότυπο. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Η πατρίδα και η κοινωνία υποφέρει γιατί λείπουν τα πρότυπα".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος είπε απευθυνόμενος στον π. Ζήση "σήμερα θα υπάρξουν πολλοί που θα σε αγκαλιάσουν, θα σε ασπαστούν, θα χαρούν, μην σκανδαλιστείς, αν κάποιος από αυτούς αργότερα σε συκοφαντήσει και σε πετροβολήσει. Εσύ συνέχισε την πορεία σου και εύχομαι αυτή η πληρότητα που θα νιώσεις σήμερα να σε ακολουθεί σε όλη σου τη ζωή".