Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το Σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό της ψυχής μου.

 Το Σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό της ψυχής μου


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο πέμπτος και τελευταίος για φέτος κατανυκτικός εσπερινός στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών,  21 Απριλίου 2013, στην Ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Λόφου Κιλκίς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ , συμμετεχόντων του Ηγουμένου πανοσολογιώτατου αρχιμανδρίτη π. Αρσένιου Ιωάννου, της αδελφότητας της Ιεράς Μονής καθώς και ευσεβών πιστών.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Εμμανουήλ ευχαριστώντας τον πανοσολογιώτατο αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Τοπάλη, Ιεροκύρηκα της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας για την αποδοχή της πρόσκλησης να πραγματοποιήσει πνευματική ομιλία στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, τόνισε ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την Αγία και Μεγάλη  Εβδομάδα και παρακαλούμε τον Κύριο να μας ενισχύει  σε αυτή την πορεία. «Με προσμονή στην καρδιά μας ετοιμαζόμαστε να βιώσουμε για άλλη μια φορά το κοσμοσωτήριο γεγονός, τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να είμαστε έτοιμοι για το συγκλονιστικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου».

Ο πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης στην μεστή του ομιλία ανέπτυξε το θέμα: «Το Σταυροαναστάσιμο οδοιπορικό της ψυχής μου» λέγοντας χαρακτηριστικά στην αρχή  της ομιλίας του: «Από την Κυριακή Ε΄ Νηστειών το πρωί στην Θεία Λειτουργία ακούμε σαν προανάκρουσμα τον Λόγο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού να λέγει και να θέλει να μας προετοιμάσει “Ἰδοὺ ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα, καὶ παραδοθήσεται ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου …”. Σ’ αυτήν την πρόσκληση προς τους μαθητές του, πόσο  δεν τον κατάλαβαν. Γραφικές οι φιγούρες των παιδιών του Ζεβεδαίου που στα κρυφά μαζί με την μάνα τους έρχονται να απαιτήσουν στην πρόσκληση αυτή, ζητώντας θέσεις εξουσίας δίπλα Του. O Χριστός βαδίζει προς την Θυσία Του κι αυτοί του ζητούν αξιώματα. Δεν το κατάλαβαν, η κενοδοξία τους είχε καταλάβει την καρδιά τους. Τι τραγικό στον Χριστό να βαδίζει στο Πάθος του και λίγες μέρες πριν να ζει την φοβερή αυτή μοναξιά. Να μη τον κατανοούν και να κοιτούν τον εαυτούλη τους. Την Κυριακή Ε’ Νηστειών έρχεται η Εκκλησία μας να μας δώσει μια προσωπική πρόσκληση από τον ίδιο τον Χριστό. Ένας λόγος προσωπικός που απευθύνεται σε μένα. Δες και σύ για σένα».

Σε άλλο σημείο του ο π. Σεβαστιανός υπογράμμισε: «O Θεός να ευλογήσει τις καρδιές μας ώστε να ζήσουμε τις ημέρες αυτές τις άγιες με κατάνυξη και με μετάνοια. Να ζήσουμε μια καινούργια ζωή μέσα από τον θάνατο του εαυτού μας που οδηγεί στην ανάσταση. Ο Χριστός ζητά πολλά από εμάς την Εβδομάδα αυτή του Πάθους του. Ας ξεκινήσουμε πρακτικά από το  κλείσιμο της τηλεοράσεως, το ατέλειωτο σκουπιδαριό που μπήκε στο σπίτι μας και μας αλλοιώνει κάθε πνευματική ευωδία. Ας
μείνουμε με νηστεία αλάδωτη και εκκλησιασμό πρωί βράδυ κρατώντας το βιβλιαράκι των Παθών και καταλαβαίνοντας γράμμα προς γράμμα τα λόγια που ψέλνονται και που διαβάζονται. Ας ζήσουμε την καθημερινή Θεία Κοινωνία και ένωσή μας με τον Θεό. Έχοντας κάθε μέρα την εξομολογητική προσευχή μας λούζοντας το πρόσωπό μας με δάκρυα μετανοίας».