Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Τα Τίμια Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού,Επισκόπου Κριμαίας στην Μητρόπολις Λέρου, Καλύμνου καί Αστυπαλαία.

Είχαμε την ευλογία νά φιλοξενήσουμε επί μία εβδομάδα (16-21.9.2012) στα νησιά της Μητροπόλεώς μας τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού (Επισκόπου Κριμαίας), τά οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή Σαγματά.Το τριήμερο 17,18 & 19 Σεπτεμβρίου, τα τίμια λείψανα και η αγία εικόνα του νεομάρτυρα Αγίου Λουκά, έγιναν παγκαλυμνιακό προσκύνημα, στον ι.ν. Παναγίας Χώρας και στο μητροπολιτικό ιερό ναό του Σωτήρος Χριστού, στην Πόθια.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, 17.9.’12, αφίχθη στην Κάλυμνο αεροπορικώς η λάρνακα με τα τίμια λείψανα (την καρδιά) του Ρώσου νεομάρτυρα Λουκά, του ιατρού, που χρημάτισε αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Τα συνόδευε ο ηγούμενος της ιεράς μονής Σαγματά Θηβών αρχιμ. Νεκτάριος Αντωνόπουλος.
Η επίσημη υποδοχή του ιερού προσκυνήματος έγινε στο Σταθμό Χώρας με ύψιστες τιμές και με την παρουσία των τοπικών αρχών.
Στη συνέχεια, η πομπή κλήρου, λαού και τοπικών αρχών, με επικεφαλής το μητροπολίτη να κρατεί ανυψωμένη την ιερή λάρνακα, κατευθύνθηκε στον Ι.Ν. Παναγίας Κεχαριτωμένης. Στον ιστορικό ναό της Καλύμνου εκτέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα τα ιερά λείψανα του νεομάρτυρα της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας, μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Η προσέλευση των προσκυνητών ήταν κάτι που ξεπερνούσε κάθε πρόβλεψη.
 
Στην Παναγία, από βραδίς εψάλησαν παρακλητικός κανόνας, ακολούθως οι Χαιρετισμοί και τα Εγκώμια του αγίου, για να ακολουθήσει ο εσπερινός και όρθρος από φυλλάδα με την ακολουθία του αγίου. Ο ηγούμενος κ. Νεκτάριος μίλησε για τη ζωή, το έργο και τις διώξεις που υπέστη ο νεομάρτυρας της Ορθοδοξίας. Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Παϊσίου και το λαϊκό προσκύνημα συνεχίστηκε.
Το μεσημέρι της 18.9.12, η ιερή λάρνακα και η αγία εικόνα μεταφέρθηκε στον ιερό μητροπολιτικό ναό του Σωτήρος Χριστού, όπου επαναλήφθηκε, σε εντονότερο ακόμη βαθμό, η συνεχής και μαζική προσέλευση του κόσμου. Καλύμνιοι από όλα τα σημεία του νησιού έσπευσαν να προσκυνήσουν τον Άγιο Λουκά, τον ιατρό, και να ζητήσουν τη βοήθειά του. Η ροή των πιστών μπροστά από τα τίμια λείψανα, μέχρι το βράδυ, ήταν κάτι το εκπληκτικό.
Στο κεφάλαιο των τελετουργιών έγινε επανάληψη του προγράμματος των ιερών ακολουθιών που τελέστηκαν στην Παναγία Κεχαριτωμένη, ενώ η ομιλία του ηγουμένου Νεκταρίου έγινε, μετά τον Εσπερινό, στην αυλή του ναού. Στη συνέχεια ο κόσμος ξαναμπήκε στην εκκλησία για την ακολουθία του όρθρου.
Το πρωί τελέστηκε αρχιερατική θ. λειτουργία και ο μητροπολίτης κ. Παίσιος μίλησε για την προσφορά της εκκλησίας σ’ αυτή την μεγάλη κρίση που διέρχεται ο λαός και το έθνος μας, εκφράζοντας την ευχή αυτή η οικονομική κρίση να μη μετεξελιχθεί σε πνευματική κρίση.
Το μεσημέρι η λάρνακα, συνοδευόμενη από το μητροπολίτη Παΐσιο, τον ηγούμενο Νεκτάριο και ακολουθία ιερέων, μεταφέρθηκε στη Λέρο με το καταμαράν, στο δρομολόγιο της γραμμής.

 
Στη Λέρο, αφίχθησαν την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και περί ώρα 12:30΄μ.μ. στον λιμένα της Αγίας Μαρίνης και κατέληξαν στον ομώνυμο Ιερό Ναό όπου παρέμειναν δι’ ολίγον προς προσκήνυσιν.
Στις 1 το μεσημέρι με την συνοδεία του περιπολικού της Αστυνομίας τα Ιερά Λείψανα αφίχθησαν στην πλατεία Π.Ρούσσου στο Λακκί, όπου άνδρες του πολεμικού μας ναυτικού και τμήμα στρατού απέδωσαν τιμές, ενώ οι Αρχές και πλήθος κόσμου περίμενε με ευλάβεια.
 
Μετά την υποδοχή και τις σχετικές ομιλίες υπό του Σεβασμωτάτου Μητροπολίτου μας, του Δημάρχου Λέρου κ.Μιχαήλ Κόλια και του ηγουμένου αρχιμ.Νεκταρίου, έγινε μεταφορά των Αγίων Λειψάνων εν πομπή στον ιστορικό Ι.Ναόν Αγίου Θεολόγου, με συνοδεία της μπάντας των Ναυτοπροσκόπων, και αντιπροσωπείας μαθητών από σχολεία.
Εκεί ετελέσθη δέησις, το απόγευμα Ευχέλαιο και εγένετο ομιλία από τον ηγούμενο της ιερά Μονής Σαγματά αρχιμ.Νεκτάριο, στο Ενοριακό Κέντρο «πρωτ.Γεώργιος Κωττάκης» του Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Λακκίου.
Την επομένη, Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, το πρωί ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναόν Αγίου Θεολόγου, στίς 12:00΄μ.μ. έγινε μεταφορά των Τιμίων Λειψάνων στον Ι.Ναό Αγίου Φανουρίου Ξηροκάμπου, όπου επ[ετεέσλθη δέησις και το απόγευμα τα Τίμια Λείψανα μετεφέρθησαν στον ιστορικό Ι.Ναό Τιμίου Σταυρού Πλατάνου.Εκεί έγινε Εσπερινός και ομιλία υπό του ηγουμένου.
Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου ετελέσθη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ναό Τιμίου Σταυρού Πλατάνου και το απόγευμα τα Τίμια Λείψανα του Αγίου Λουκά, μετά της συνοδείας αυτών, ανεχώρησαν με ιπτάμενο δελφίνι δια την νήσον Πάτμον.