Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ "Αλεξιάδα" στην Καστοριά.



Κάθε χρόνο, την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορφύρας, που φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, λιτανεύεται, φτάνει εν πλω στην Ιερά Μονή Παναγίας Μαυριωτίσσης και στις 31 Αυγούστου, ημέρα της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, επιστρέφει στον Καθεδρικό Ναό της Καστοριάς.
Φέτος, στα πλαίσια συμπληρώσεως 100 ετών από την απελευθέρωση της περιοχής μας από τον τουρκικό ζυγό, η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του πρώτου Μεσαιωνικού Βυζαντινού Φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπό την ονομασία «Αλεξιάδα», οι οποίες ξεκινούν στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 2 Σεπτεμβρίου 2012.

«Αλεξιάδα» με αφορμή την αναφορά την Άννας της Κομνηνής στην Καστοριάς, μέσα στο κείμενό της «Αλεξιάς», όπου περιγράφει την κατοχή της πόλης από τους Νορμανδούς και την επική της απελευθέρωση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ τον Κομνηνό, το 1083 μ.Χ.
Έτσι και η Μητρόπολή μας,
συμμετέχει στις εκδηλώσεις αυτές, αφού η Εκκλησία είχε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στους αγώνες του Έθνους μας, ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα.
Την Παρασκευή 31 Αυγούστου και ώρα 6.00 μ.μ. θα γίνει η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ και θα τελεσθεί υπαίθριος Πανηγυρικός Εσπερινός στην πλατεία του Ιερού Ναού της Παναγίας της Κουμπελίδικης, όπου θα γίνει η υποδοχή της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορφύρας, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Εμμανουήλ Κουτσιαύτη με θέμα την «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής αλλά και συναυλία βυζαντινής Μουσικής με τίτλο «Συλλείτουργο Πλαγίων Ήχων» από τη Βυζαντινή Χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, στο βυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου, κτίσμα του 9ου αιώνος, στον Ναό που σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές παρέδωσε ο Γεώργιος ο Παλαιολόγος επί Αλεξίου Κομνηνού την Καστοριά και πάλι στους Έλληνες.
Τέλος, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. θα ξεκινήσει η πορεία με τους παρελαύνοντες, τα λάβαρα, την μπάντα και τους Σημαιοφόρους προς το Μοναστήρι της Μαυριώτισσας, για τελειώσει το φεστιβάλ με την αναπαράσταση της απόβασης του Γεωργίου Παλαιολόγου και παράδοσης της πόλης. Θα ακολουθήσουν συναυλίες και γιορτή με τοπικά δρώμενα.
Παρακαλείσθε να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις που οργανώνονται για πρώτη φορά στην περιοχή μας και μεταφέρουν την ιστορία μας στο σήμερα.