Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ από τήν Πολωνία προσέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Μπιαλιστόκ κ. Ιάκωβος στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά.

PDFΕκτύπωσηE-mail
ΙΗ ΠΑΥΛΕΙΑ 2012


Την Δευτέρα 25 Ιουνίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά επίσημη υποδοχή τεμαχίου ιερού λειψάνου του αγίου παιδομάρτυρος Γαβριήλ από την Πολωνία που προσέφερε στην ιερά μονή ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μπιαλιστόκ και Γκντάνσκ κ. Ιάκωβος.

Το ιερό λείψανο έφερε προσωπικώς ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος κ. Ιάκωβος, ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία της Πολωνίας στις εκδηλώσεις των ΙΗ΄Παυλείων, επικεφαλής κλιμακίου κληρικών της ιεράς Αρχιεπισκοπής του. Τα παρέδωσε στον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα έξω από το Καθολικό της ιεράς μονής και ακολούθσε ευχαριστίρια δέηση εντός του ναού.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του τόνισε: «Με ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατη συγκίνηση υποδεχόμαστε σήμερα το λείψανο ενός από τους λαοφιλέστερους και πιο γνωστούς αγίους της Πολωνίας, του αγίου μάρτυρος Γαβριήλ από το Μπιαλιστόκ της Πολωνίας.

Υποδεχόμαστε τα τίμια λείψανα ενός μικρού παιδιού που μαρτύρησε για την ορθόδοξη πίστη, που παρά την ηλικία του «κακοπάθησε ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού», και κέρδισε τον αμαράντινο στέφανο της δικαιοσύνης.
Η πιστη του στον Χριστό ακι η αγάπη του στην Εκκλησία έκαναν τον άγιο Γαβριήλ να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας στο ναό του χωριού του.
Ήταν το έτος 1690, εποχή σκληρών θρησκευτικών αντιπαραθέσεων στην Πολωνία, όταν ο μικρός Γαβριήλ απήχθη από τον Διοικητή της περιοχής, μεταφέρθηκε στο Μπιαλίστοκ και, αφού βασανίστηκε, υπέμεινε τον μαρτυρικό θάνατο.
Ήταν έξι ετών, αλλά αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους διώκτες της πίστεως όχι μόνο να τον θανατώσουν αλλά και να πετάξουν το τίμιο λείψανό του σε ένα δάσος κοντά στο χωριό του, το Ζβέρκι, για να μην μάθει κανείς τί συνέβη.
Όμως ο Θεός που τον δέχθηκε ως μάρτυρά του φρόντισε το μαρτυρικό σώμα να μείνει αλώβητο· και έτσι εννέα ημέρες αργότερα, όταν το εντόπισαν μέσα στο δάσος, παραήρησαν έκπληκτοι ότι τέσσερις σκύλοι το προστάτευαν από τα αρπακτικά πτηνά και τα άγρια ζώα που θα το κατασπάρασσαν, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ: «φυλάσσει Κύριος τα οστά των δικαίων αυτού, εν εξ αυτών ου συντιβήσεται».
Αλλά ο Θεός δεν φύλαξε το ιερό λείψανο του νεαρού μάρτυρός του μόνο τότε. Το διατήρησε άφθορο από πολλές καταστροφές που συνέβησαν, ακόμα και από μία πυρκαγιά που κατέστρεψε το 1746 το ιερό ναό του Ζβέρκ μέσα στον οποίο φυλασσόταν, εκτός από το χέρι του, το οποίο κάηκε. Αλλά και αυτό ακόμα αποκααστάθηκε, ότνα τοποθέτησαν το ιερό λείψανο του αγίου Γαβριήλ στο ιερό βήμα της μονής Ζαμπλούδουβ.
Οι περιπέτειες του τιμίου λειψάνου δεν σταμάτησαν όμως ούτε στα επόμενα χρόνια, αλλά η χάρη του αγίου ενεργούσε με θαυμαστό τρόπο όπου και αν βρισκόταν, επιτελώντας πλήθος θαυμάτων και ιάσεων μέχρι τις ημέρες μας, και αποτελώντας πολύτιμο θησαυρό για την πόλη και την επαρχία Μπιαλιστόκ.
Αυτόν το θησαυρό θέλησε να μοιραστεί μαζί μας ο σεβασμιώτατος αρχιεπίσκοπος Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ κ. Ιάκωβος, ο οποίος φέρνει σήμερα στην πόλη μας το τμήμα του ιερού λειψάνου του αγίου Γαβριήλ, το οποίο υποδεχόμαστε σήμερα.
Για τον ανεκτίμητο θησαυρό που η αγάπη του προσφέρει στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά θέλω να τον ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου.
Η παρουσία του ιερού λειψάνου του αγίου μάρτυρος Γαβριήλ θα αποτελεί διαρκή ευλογία για όλους μας και θα συνδέει την Ιερά Μητρόπολή μας με την Ιερά Μητρόπολη Μπιαλίστοκ και Γκντάνσκ με άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς.

Στη συνέχεια αντιφώνησε ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Μπιλαίστοκ κ. Ιάκωβος ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι αισθάνεται ευλογημένος που πατάει τα ίδια χώματα που περπάτησε ο απόστολος Παύλος και κήρυξε τον χριστιανισμό τον πρώτο κιόλας αιώνα. Αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου Γαβριήλ και τόνισε ότι το μικρό τεμάχιο από το χέρι του αγίου που θα μείνει για πάντα στην ιερά μονή Παναγίας Δοβρά θα αποτελεί ένα τεκμήριο του καρπού της πίστεως που οι έλληνες μετέδωσαν στους βόρειους λαούς. Η ορθοδοξία στην Πολωνία είναι μειονότητα, είπε ο σεβασμιώτατος και παρακάλεσε όταν οι πιστοί εδώ στα άγια χώματα της Ελλάδας θα προσκυνούν τον άγιο Γαβριήλ να σκέφτονται τους αδελφούς ορθοδόξους της Πολωνίας και να εύχονται για τη στερέωσή τους στην πίστη του Χριστού.