Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Επίσκεψη Μακαριωτάτου στους Ναούς Kazinsky, Spas na Krovi και στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης


PDF Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 26 Μάιος 2012 15:27
1797820

Τους Ιερούς Ναούς Kazansky και Spas na Krovi και την Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Πατριαρχείο της Μόσχας.
Ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στους Ιερούς Ναούς της Αγίας Πετρούπολης και προσκύνησε τις Iερές Eικόνες. Ο Ιερός Ναός Kazansky χτίστηκε σε διάστημα δέκα ετών στις αρχές του 19ου αιώνα με πρωτοβουλία του Ρώσου Αυτοκράτορα Παύλου Α’. Ο Αυτοκράτορας Παύλος Α’ έδωσε εντολή να χτιστεί ο ναός έχοντας ως πρότυπο τον Ι. Ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, γι’ αυτό και υπάρχουν κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία.  
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’30 του περασμένου αιώνα ο ναός έκλεισε και λειτουργούσε ως μουσείο θρησκείας και αθείας, ενώ εξήντα χρόνια μετά δόθηκε και πάλι στην Ρωσική Εκκλησία και από τότε λειτουργεί κανονικά.  Πρόκειται για έναν Ναό που χωράει 8.000 άτομα.
Ο Ναός της Αναστάσεως ή αλλιώς "Ναός του χυμένου αίματος" (Spas na Krovi), ονομάσθηκε έτσι επειδή εντός του Ναού βρίσκεται το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος Β’ και στη μνήμη του ο γιος του έκτισε το ναό. Χτίστηκε σε 24 χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1907. Έχει τον ρυθμό των παλιών μοσχοβίτικων εκκλησιών, επειδή ο τσαρος Αλεξανδρος Γ’ ήθελε να υπενθυμίσει τις ρωσικές παραδόσεις.
Ο ναός είναι διακοσμημένος με πολύτιμους λίθους και ψηφιδωτά, ενώ είναι 7000 τ.μ.. Παλιότερα το τέμπλο ήταν κατασκευασμένο από ξύλο, αλλά σήμερα είναι από πολύχρωμο ιταλικό μάρμαρο το οποίο μοιάζει με ξύλο. Ο ναός σταμάτησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετιάς του ’30 του περασμένου αιώνα και μετατράπηκε σε αποθήκη. Το 1970 οι αρχές πήραν την απόφαση να μην καταστρέψουν το ναό αυτό και το 1990 άρχιζαν τα έργα αναπαλαίωσης και το 2004 άρχισε να λειτουργεί και πάλι κανονικά.

Προσκύνημα στα λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ
Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και η συνοδεία του επισκέφθηκαν τον Ι. Ν. Αγίας Τριάδος της Λαύρας του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ στην Αγία Πετρούπολη . Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε και ξενάγησε ο ηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Ναζάρειος. Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε τις ιερές εικόνες, αλλά και τα ιερά λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκυ και την εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ιερούς ναούς στη Ρωσία, χωρητικότητας 9000 ατόμων. Η Ιερά Μονή λειτουργούσε ως ενορία από το 1956 έως το 1996, ενώ από τότε λειτουργεί ως μοναστήρι και σήμερα έχει 40 μοναχούς. Στο καθολικό βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου ή Νιέφσκαγια, την οποία έφεραν από το Άγιο Όρος, για να την στείλουν στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου στην Τουρκία, αλλά λόγω των Ρωσοτουρκικών πολέμων η εικόνα παρέμεινε στη Ρωσία.

Επίσκεψη στη Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης

Την Θεολογική Ακαδημία της Αγίας Πετρούπολης επισκέφθηκαν  ο Μακαριώτατος και η επίσημη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδευόμενοι από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα. Ο Αρχιεπίσκοπος προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στη συνέχεια οδηγήθηκε στην αίθουσα της Ακαδημίας, όπου ο πρύτανης της, Επίσκοπος Αμβρόσιος τον καλωσόρισε και ανέφερε πως είναι ιδιαίτερη χαρά η παρουσία του Μακαριωτάτου, η οποία "ενισχύει τους δεσμούς αγάπης που υπάρχουν ανάμεσα στις  δύο Εκκλησίες". "Συνδεόμαστε, άλλωστε", είπε ο Επίσκοπος, «με πνευματική και θεολογική παράδοση». Στη συνέχεια έκανε λόγο και για τις σπουδαίες, όπως τις χαρακτήρισε, δραστηριότητες της Εκκλησιάς της Ελλάδος στον φιλανθρωπικό τομέα.  
 
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μίλησε σε καθηγητές και φοιτητές της Θεολογικής Ακαδημίας για τους κοινούς πνευματικούς αγώνες των δύο λαών.  "Αναλογίζομαι", είπε, "την καθοριστική σημασία του ρόλου της θεολογίας για τη διαχρονική ανάπτυξη της πολυδιάστατης αποστολής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στους Ορθοδόξους λαούς, όχι μόνο με την  αποδεικτική βεβαίωση της Ορθοδοξίας της παραδεδομένης πίστεως, αλλά και με την αντιρρητική απόρριψη της προκλητικής προπαγάνδας των ετεροδόξων».
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην θεολογία των Πατέρων της Εκκλησίας, που ανέδειξαν το θεολογικό βάθος της μυστηριακής εμπειρίας του εκκλησιαστικού σώματος. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη ύπαρξης διεκκλησιαστικών σχέσεων κι έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Αποστολή της Θεολογίας σε κάθε εποχή και ιδιαίτερα αυτή τη δική μας, είναι να διαφυλάξει αλώβητη την άρρηκτη σχέση του λόγου της Θεολογίας με το λόγο της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας, αφού η σχέση αυτή είναι έργο του Αγίου Πνεύματος. Γι’ αυτό ο Μ. Αθανάσιος συνοψίζει σε μια σύντομη φράση το όλο περιεχόμενο της μυστηριακής εμπειρίας των πιστών, τονίζοντας ότι, με τη συμμετοχή μας στα Ιερά μυστήρια «το πνεύμα ποτιζόμενοι, τον Χριστόν πίνομεν».
Αργότερα φοιτητές της Ακαδημίας έθεσαν ερωτήματα στον Αρχιεπίσκοπο για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια είναι τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα αυτής της ένταξης, όπως επίσης κατά πόσο έχει επηρεαστεί η ζωή των πιστών. Ο Μακαριώτατος επισήμανε πως οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ουδέν κακό αμιγές καλού, θέλοντας να πει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Στο τέλος πρόσφερε στον Επίσκοπο κ. Αμβρόσιο ως προσωπικό δώρο ένα Ευαγγέλιο, για την ακαδημία πρόσφερε μία χειροποίητη εικόνα και για όλους του φοιτητές της σχολής, ως ευλογία, επιστήθιους σταυρούς. Αμέσως μετά ο Επίσκοπος Αμβρόσιος παρέθεσε επίσημο γεύμα στον Αρχιεπίσκοπο και στη συνοδεία του, κατά το οποίο, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη, αλλά και τον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης για την φιλοξενία, συνεχάρη τον πρύτανη  για το έργο που γίνεται στην Ακαδημία και δήλωσε πως  θα προσφέρει τη δυνατότητα σε αρκετούς Ρώσους φοιτητές να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και να απολαύσουν τις ομορφιές της χώρας μας.
κείμενο: Μ. Αδαμόπουλος
φωτό: Χρ. Μπόνης / ΙΑΑ