Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ο Εορτασμός της Ανακομιδής των Λείψανων του Αγίου Νικολάου του Κρασοχτήστου στο Ναύπλιο.


Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Ευάγγελο Μπουγιώτη.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας γιορτάζει  την 20η Μαΐου την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του ΑγίουΝικολάου, από την Πάταρη της Μυρικλείας στην ιταλική πόλη Μπάρι  το έτος 1096 . Το γεγονός αυτό γιορτάζεται καιστο Ναύπλιο, όπου υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο στην παραλία τηςΚαραθώνας  8ΚΜ από την πόλη του Ναυπλίου.Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά  δίπλα στην θάλασσα. Στέκει εκεί ακοίμητος φρουρόςαιώνες τώρα. Ημερομηνία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, αλλά ο τρόπος που χτίσθηκε,είναι γνωστός. Κάποτε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί στο λιμάνι τηςπόλης ,πιθανόν την περίοδο της ενετοκρατίας ,τον έπιασε τρικυμία και θαλασσοταραχή,το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει, ή να τσακιστεί στα βράχια κι αυτό μόλις λίγαναυτικά μίλια πριν μπει στο λιμάνι της πόλης NAPOLI DI ROMANIA όπως λέγονταν τότε η πόλη τουΝαυπλίου.
Ο καπετάνιος τότε μπρος τον κίνδυνο που διέτρεχε το πλοίο του καθώςκαι οι ζωές των ναυτικών ,παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών ,να σώσει αυτόν και τους άνδρες του και θα του έφτιαχνε ένα εκκλησάκι αφιερωμένοστην μνήμη του, από κρασί και χώμα. Τελικά το καράβι σώθηκε και έπιασε λιμάνικι ο καπετάνιος τήρησε την υπόσχεση του στον Άγιο και έφτιαξε το εκκλησάκι μεκρασί και λάσπη. Από τότε μέχρι και σήμερα στέκει εκεί και γιορτάζει κάθεχρόνο  το Μάιο μιας και το χειμώνα οικαιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον κόσμο. Φέτος τον πανηγυρικόεσπερινό τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Ελευθέριος Μίχος ιερέας του ενοριακούναού Ευαγγελίστριας Ναυπλίου, μιας και εκεί ανήκει το εκκλησάκι. Μετά τονεσπερινό ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου ,με φόντο το απέραντογαλάζιο του Αργολικού κόλπου. Κάθε χρόνο μαζεύεται πλήθος πιστών, που έρχεταινα τιμήσει τον Άγιο Νικόλα τον κρασόχτιστο και να απολαύσει την  απόλυτη ηρεμία …

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Άγιος Νικόλαος, Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας γύρω στο 250 μ.Χ. Από μικρό παιδί έμεινεορφανός, όμως, η αγωγή, που έλαβε από τους ευλαβείς γονείς του, τον οδήγησε στοδρόμο της κατά Θεόν αρετής και ιδιαίτερα της ελεημοσύνης, γι’ αυτό πολύ νωρίςδιαμοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και ακολούθησε το δρόμο της άσκησης.Έτσι υπηρέτησε ως ιερέας στα Πάταρα, ως ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα καιως Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, θέση από την οποία μπόρεσε, μεταξύ άλλων, ναυλοποιήσει την επιθυμία του για  ίδρυση ευαγών ιδρυμάτων.

Κατά την εποχή του Διοκλητιανού, όρθωσε το ανάστημά τουαπέναντι  στους διώκτες και συμπαραστάθηκε στους υπό δίωξη Χριστιανούς, μεαποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του Διοκλητιανού, ο οποίος τον φυλάκισε, τονυπέβαλε σε βασανιστήρια και τον εξόρισε. Πίσω στα Μύρα επέστρεψε όταν ανάλαβεως αυτοκράτορας ο Μέγας Κωνσταντίνος.

Ο Θεός έδωσε στον άγιο Νικόλαο το χάρισμα της θαυματουργίας.Όταν κατευθυνόταν ως προσκυνητής προς τους Αγίους Τόπους, ξέσπασε ισχυρήθαλασσοταραχή, η οποία απειλούσε το πλοίο με καταποντισμό. Ο Άγιος προσευχήθηκεστο Θεό και η θάλασσα γαλήνεψε. Και όχι μόνο αυτό αλλά ανέστησε και ένα ναύτη,ο οποίος έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της τρικυμίας. Το γεγονός αυτό αποτέλεσετην αιτία ο άγιος Νικόλαος να καθιερωθεί ως ο προστάτης των ναυτικών. Ο άγιοςΝικόλαος κοιμήθηκε γύρω στα μέσα του 4ου αιώνα. Τα άγια του λείψανα, από ταοποία ανάβλυζε μύρο, παρέμειναν στα Μύρα μέχρι τον 11ο αιώνα, εποχή κατά τηνοποία μεταφέρθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη τού Αγίουστις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών του λειψάνων στις 20 Μαΐου.Επίσης, έχει αφιερώσει την μέρα Πέμπτη, τόσο στους δώδεκα Αποστόλους, όσο καιστον άγιο Νικόλαο.