Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Ο Εορτασμός της Παναγιάς Τρυπητής στο Αίγιο την 20η Απριλίου 2012.

PDF Εκτύπωση E-mail



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι Αιγιαλείς πανηγύρισαν φέτος την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής. Εκαντοντάδες πιστοί έσπευσαν με θερμή πίστη για να εναποθέσουν στην θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, Εφόρου και Προστάτιδος της πόλεως του Αιγίου, τα αιτήματα, τις θλίψεις, τα προβλήματα αλλά και τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Προσήλθαν για να την ικετεύσουν, αλλά και να την ευχαριστήσουν για την μητρική αγάπη και προστασία, που ως μεσίτρια προς τον Πανάγαθο Υιό της, προσφέρει στον καθένα χωριστά.
Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, παρόντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμβροσίου.


Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στην ομιλία του αναφερόμενος στην Παναγία Μητέρα μας, τόνισε ότι αποτελεί το πρότυπο της αγιότητας και της θεϊκής ζωής, το δείκτη της πορείας για την πνευματική τελείωση των πιστών, την Ζωοδόχο πηγή εκ της οποίας εξεπήγασε η Ζωή και η Ανάσταση, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Η Παναγία υπέδειξε σε όλους τους χριστιανούς τον δρόμο προς την αγιασμένη ζωή, διότι Αυτή είναι «η ακεραιότητα και η αρετή του ανθρωπίνου γένους », η χαρά, η ειρήνη και το λιμάνι, το οποίο αναζητά κάθε ανθρώπινη ψυχή στη μοναξιά και στις αγωνίες της ψυχής. Για να αποκτήσουμε την αγιότητα, την αληθινή ζωή απαιτείται η πίστη και αφοσίωσή μας στον Αναστάντα Ιησού Χριστό, τον χορηγό παντός αγαθού. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να βρει την προσωπική του βιωτή αγιότητος, με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, την λειτουργική ζωή, την πνευματική άσκηση, την προσευχή, την εξομολόγηση και την συχνή μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Λύση και θεραπεία των παθών μας είναι ο Αναστημένος Ιησούς. Είναι ο άγιος τρόπος ζωής της Παναγίας και των Αγίων μας. Αρκεί μόνο να πάρουμε την απόφαση και να τους ενθρονίσουμε στην ψυχή μας και τη ζωή μας.
Την κυριώνυμο ημέρα λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Πατρών κ. Χρυσόστομος και Κορίνθου κ. Διονύσιος, οι οποίοι μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ετέλεσαν τον Όρθρο της εορτής και την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, και πλαισιούμενοι από δεκάδες κληρικούς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μήνυμα ελπίδας και χαράς της Ανάστασης του Κυρίου και στην αναγκαιότητα να βιώσουμε έμπρακτα το μήνυμα αυτό στην προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή, προκειμένου να πορευθούμε από τον πόνο στην χαρά, από το ψέμα στην αλήθεια, από την φθορά στην αφθαρσία, από τον θάνατο στην προσωπική μας ανάσταση. Κι αν ακόμα σήμερα, είπε, ο θάνατος υπάρχει στη ζωή μας, τούτο οφείλεται στην έλλειψη πίστης και εμπιστοσύνης μας στον Αναστάντα Ιησού, στο ότι δεν Τον έχουμε καταστήσει Κύριο στις καρδιές μας, αλλά εγκλωβισμένοι στον μάταιο και εγωιστικό ορθολογισμό μας, που κρατά ερμητικά κλειστούς τους πνευματικούς μας οφθαλμούς, όπως των δύο μαθητών που πορεύονταν προς Εμμαούς, δεν βλέπουμε ότι Εκείνος είναι δίπλα μας, κοντά μας και μας συνοδεύει σε κάθε στιγμή της ζωής μας, σύμφωνα με την αψευδή επαγγελία του. Και υπογράμμισε, ότι είναι μεγάλη η δύναμη της ελπίδας στον Αναστάντα Ιησού, είναι φρούριο απόρθητο, τείχος ακαταμάχητο, συμμαχία ακατανίκητη, λιμάνι γαλήνιο, πύργος ανίκητος, όπλο αήττητο, δύναμη ακατάβλητη που βρίσκει διέξοδο ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει πέρασμα. Και τούτο φαίνεται περίτρανα στην εικόνα της εις Άδου Καθόδου, όπου ο Χριστός πατώντας πάνω στα σύμβολα του θανάτου και του Άδη, δίδει τα Άχραντα χέρια Του, που φέρουν τους τύπους των ήλων, στους προπάτορές μας, και κατ επέκταση στον κάθε ένα από εμάς, και τους σηκώνει από την φθορά της αμαρτίας και του θανάτου για να τους κάνει μετόχους της Βασιλείας Του. Απομένει πλέον εμείς να θελήσουμε, ελεύθερα να δώσουμε τα χέρια μας στον Αναστάντα Κύριο προκριμένου Εκείνος να ανορθώσει και να αναστήσει τη δική μας εγκλωβισμένη από τις θλίψεις και τα προβλήματα ζωή μας.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η ιερά η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας, την οποία εκατοντάδες πιστοί ακολούθησαν με κατάνυξη και ευλάβεια. Η ιερά πομπή κατέληξε στην πλατεία Αγίας Λαύρας, όπου εψάλη ικετήριος δέηση, μετά την οποία μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.
Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το αναστάσιμο μήνυμα, της νίκης του Αναστάντος Χριστού έναντι του θανάτου θα πρέπει να το ενστερνισθούμε στη ζωή μας, να το βιώσουμε, να εγκεντρίσουμε τη ζωή μας στη χαρά της Ανάστασης, που μας μεταφέρει από την απελπισία στην ελπίδα από την φθορά στην αφθαρσία, από το θάνατο στη ζωή. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, της ηθικής και οικονομικής κρίσης, μόνη μας ελπίδα, υπέρβαση και διέξοδο είναι ο Αναστάς Κύριος, μόνη μητέρα μας, προστάτιδα και μεσίτρια η Παναγία Μητέρα Του, μπροστά στους οποίους κλίνοντας το γόνυ της ψυχής και του σώματος, οφείλουμε να εμπιστευθούμε τη ζωή μας, βιώνοντας μέσα στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας την προσωπική μας ανάσταση και την όντως ζωή.
Στο τέλος της τελετής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, τους τοπικούς Άρχοντες, τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τον πιστό λαό διότι με την συμμετοχή τους ελάμπρυναν τον φετινό εορτασμό της Παναγίας Τρυπητής, αναδεικνύοντας την βαθειά πίστη και ευγνωμοσύνη τους προς την Πολιούχο της πόλεως του Αιγίου.
Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως στις εορταστικές εκδηλώσεις ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Σπηλιώπουλος, ενώ παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, κ. Ευστάθιος Θεοδωρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, o Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας κύριοι Νικόλαος Νικολόπουλος, Μιχαήλ Μπεκίρης, Νικόλαος Τσούκαλης και η κ. Μαρία Κυριακοπούλου. Επίσης παρόντες ήσαν οι πολιτευτές κύριοι Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος, Άγγελος Τσιγκρής, Γεώργιος Καραμαλίκης και η κ. Νατάσα Ράγιου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αιγιαλείας κ. Βασιλική Ψυχράμη και ο κ. Δημήτριος Καμπέρης, ο κ. Γεώργιος Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αιγίου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και οι εκπρόσωποι των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας .
Τιμές απέδωσαν αγήματα του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ενώ χαρμόσυνα εμβατήρια και συνθέσεις απέδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Μεσολογγίου, καθώς και της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με το γεύμα που παρέθεσαν ο κ. Δήμαρχος Αιγιαλείας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσουν τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.