Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

"Οι κοινοί μας αγώνες, ρίζες και προβλήματα επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες αξίες"

Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2011 11:27

arxiep Διαβάστε την αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας.

«Ούτοι μεν ουν εκπεμφθέντες υπό του Πνεύματος του Αγίου κατήλθον εις την Σελεύκειαν, εκείθεν τε απέπλευσαν εις την Κύπρον, και γενόμενοι εν Σαλαμίνι κατήγγελλον τον λόγον του Θεού ...» (Πραξ. 13.4-5).

Με αυτούς τους λόγους περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων την έλευση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα μαζί με τον συνοδό τους Ιωάννη Μάρκο στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Και εμείς ερχόμαστε σήμερα από την Αποστολική Εκκλησία της Ελλάδος στην Αδελφή Αποστολική Εκκλησία της Κύπρου, για να επιτελέσουμε την Ειρηνική μας Επίσκεψη και να συναντήσουμε ομαίμονες και ομοδόξους αδελφούς.

Ερχόμαστε για να ιχνηλατήσουμε με δέος τα βήματα των δύο Αποστόλων, οι οποίοι εκήρυξαν το Ευαγγέλιον του Χριστού στην Κύπρο και να προσκυνήσουμε τα λείψανα των απειραρίθμων Αγίων και των Μαρτύρων της Πίστεώς μας, οι οποίοι ελάμπρυναν με την αγωνιστική τους παρουσία την Νήσο σας.

Μεταφέρουμε αδελφικό χαιρετισμό προς κάθε ορθόδοξο Έλληνα της Κύπρου από τον ορθόδοξο Κλήρο και το ποίμνιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είμαστε μέτοχοι της ιδίας ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και γλωσσικής κληρονομιάς και οι δεσμοί μας πρέπει να παραμένουν πάντα στενοί και ειλικρινείς.

Ασπαζόμαστε με αδελφική αγάπη και τιμή τον Προκαθήμενο της εν Κύπρω Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Μακαριώτατο αδελφό και συλλειτουργό ημών κ. Χρυσόστομον, την περί Αυτόν σεπτή χορεία των Αγίων Ιεραρχών, τον ευλαβή Κλήρο και τον λαό, καθώς και τις πολιτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Προσευχόμαστε και ευχόμαστε, ώστε όλες οι θρησκευτικές κοινότητες της Κύπρου να ζουν σε κλίμα ειρήνης και αλληλοκατανοήσεως, για να εδραιωθεί η ειρηνική συμβίωση και να αποφευχθούν στο μέλλον τα θλιβερά γεγονότα του προσφάτου παρελθόντος.

Προσκυνούμε, Μακαριώτατε, τους τάφους των μαρτύρων, των Αγίων και των Ηρώων, που είναι διάσπαρτοι σε όλη την Κύπρο. Κλίνουμε γόνυ ευλαβώς μπροστά στα λείψανα των Αγίων και στις θαυματουργές εικόνες που προστατεύουν την Μεγαλόνησο. Και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής μπροστά στα μνήματα των αγωνιστών της Ελευθερίας, οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τη σημερινή νεολαία της Κύπρου και της Ελλάδος.

Θαυμάζουμε την υπομονή και την αγωνιστικότητα των εγκλωβισμένων, των προσφύγων και των συγγενών των Αγνοουμένων και τους βεβαιώνουμε ότι συμμεριζόμαστε απολύτως τον πόνο τους. Προσευχόμαστε για την επίλυση των προβλημάτων τους και υποσχόμαστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμπαρασταθούμε εμπράκτως στο πρόβλημά τους.

Θλίβομαι προσωπικώς, Μακαριώτατε, διότι, ως μελετητής της Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης και ως προλύτης της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, θα επιθυμούσα διακαώς να επισκεφθώ τάφους Αγίων, Μονές και ιστορικούς Ναούς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αντιλαμβάνομαι ότι, για λόγους ανωτέρας βίας, τούτο σήμερα δεν είναι δυνατόν. Εύχομαι και ελπίζω, με τη βοήθεια του Θεού, μία τέτοια επίσκεψη να καταστεί εφικτή στο άμεσο μέλλον.

Ομολογώ ότι μας εντυπωσιάζει η πολυσχιδής κοινωνική, πολιτιστική, εκπαιδευτική και ιεραποστολική δραστηριότητα της Εκκλησίας της Κύπρου. Μετά το σοβαρό πλήγμα που εδέχθη ο Κυπριακός Ελληνισμός το 1974, η Πίστη στον Θεό, η δημιουργικότητα του λαού και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, οδήγησαν την κυπριακή κοινωνία σε ταχύτατα βήματα προόδου και αναδημουργίας.

Η Εκκλησία της Κύπρου διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ένα σημαντικό καθοδηγητικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια, την οποία θαυμάζει κάθε επισκέπτης της Κύπρου για την ανύστακτη και συνεχή φροντίδα σας, με στόχο τον επαναπατρισμό των λεηλατημένων εκκλησιαστικών θησαυρών του κατεχομένου τμήματος, και για την διεθνή καταγγελία και ενημέρωση γύρω από το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα.

Οι κοινοί μας αγώνες, οι κοινές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί οραματισμοί, επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι και σταθεροί στις πατροπαράδοτες Χριστιανικές, ιστορικές, πολιτιστικές και μορφωτικές αξίες μας, χωρίς να απεμπολούμε τις παραδόσεις μας, αλλά και χωρίς να αρνούμαστε τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη με τους άλλους πολιτισμούς.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα, Μακαριώτατε, για τη λαμπρή και εγκάρδια αυτή υποδοχή και σας περιμένουμε με χαρά συν Θεώ στην Αθήνα.