Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Υποδοχή Ιερού Λειψάνου (δεξιά χείρα) του Μεγάλου Βασιλείου στην Μητρόπολη Λαγκαδά.

Η πόλις του Λαγκαδά υπεδέχθη, μέσα σε κλίμα κατανύξεως, το λείψανο (δεξιά χείρα) του Μεγάλου Βασιλείου, Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας, το οποίο και φυλάσσεται εις το Συνοδικό Μέγαρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης και o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος υπεδέχθησαν τη δεξιά χείρα του Αγίου, την οποία μετέφερε ο Γραμματεύς του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά.

Εν συνεχείᾳ, το Άγιο Λείψανο, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Λαγκαδά συνοδείᾳ των Τοπικών Αρχών, του κλήρου, του ευσεβούς λαού καθώς και αγήματος του Στρατού - το οποίον νωρίτερα, κατά την υποδοχή, απέδωσε τιμές - μετεφέρθη εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου ετελέσθη Δοξολογία και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιωάννης .

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης εξέφρασε την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην του και τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο καθώς και προς την Ιερά Σύνοδο, που ευλόγησαν την μεταφορά της δεξιάς χειρός του Αγίου εις την Ιεράν μας Μητρόπολιν.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο και την προσωπικότητα του Αγίου. Στη συνέχεια τόνισε ότι ο Μέγας Βασίλειος έζησε σε μια εποχή κατά την οποία τα προβλήματα και οι δοκιμασίες ήταν καθημερινά φαινόμενα, όμως ο ίδιος δεν αντλούσε δύναμη ούτε από την κοσμική εξουσία, ούτε από τον πλούτο που ο ίδιος είχε συγκεντρώσει, ούτε από κάποια άλλη κοσμική εξουσία, διότι ο ίδιος ζούσε ασκητικά. Είχε καταφέρει να είναι ο πιο πλούσιος απ΄ όλους, διότι απέκτησε πλούτον ἐν οὐρανοίς, απέκτησε πλούτον εις την βασιλείαν των ουρανών μέσα από το έργο της αγάπης, μέσα από το έργο της διακονίας προς τον πάσχοντα, τον ενδεή, τον ελάχιστο αδελφό.

Εν συνεχείᾳ ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων αναφέρθηκε στην ιστορική προέλευση του ιερού λειψάνου, το οποίο το 1922 διεσώθη από την τουρκική εισβολή εις την Ιερά Μητρόπολη Νικομηδείας της Μ. Ασίας και μεταφέρθηκε μαζί με άλλα κειμήλια και λατρευτικά αντικείμενα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κειμηλιαρχείο της Ιεράς Συνόδου, οπού διασώζεται μέχρι σήμερα.

Το λείψανο του Μεγάλου Βασιλείου, θα παραμείνει εις τον Ιερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, προς προσκύνησιν των πιστών, έως την Δευτέρα 09 Ιανουαρίου και καθημερινώς θα πραγματοποιούνται Όρθρος και Θεία Λειτουργία, Εσπερινός – Παράκληση του Αγίου Βασιλείου και Αγρυπνία.

Για να δείτε το φωτογραφικό υλικό κάνετε κλικ Εδώ