Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως - Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Ξηροκρήνης.


Το 1897 θεμελιώθηκε ο Ι.Ναός της Αγίας Παρασκευής και στις 16 Απριλίου του 1900 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κυρός Αθανάσιος ετέλεσε τα εγκαίνιά του. Ο Ι.Ναός που είναι βυζαντινού ρυθμού στον τύπο του σταυροειδούς μετά τρούλλου έχει ενσωματωμένα στην πρόσοψή του δύο καμπαναριά , ενώ στην αρχιτεκτονική του παρουσιάζονται αναγεννησιακά στοιχεία.

Η ανέγερση του Ι. Ναού έχει άμεση σχέση με την λειτουργία του παρακείμενου νεκροταφείου. Το 1875 η Κοινότητα των Ορθοδόξων Θεσσαλονίκης-στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που παραχώρησε το δικαίωμα ανεξαρτήτων κοιμητηρίων στους ορθοδόξους-ανέθεσε στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου.
Το 1886 έγινε η μελέτη του έργου και, παρά τις αντιδράσεις των Βουλγάρων, το 1892 επιδικάζεται ο χώρος στους Ελληνες ορθοδόξους. Το 1893 έγινε η περιτείχιση του κοιμητηρίου. Το 2004 έγινε εξωτερικά η αναπαλαίωση του Ι.Ναού.

Κατά την σωζόμενη παράδοση στον τόπο του αγιάσματος ετάφη ο 'Αγιος νεομάρτυρας Αθανάσιος ο Κουλακιώτης.