Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης.


Κοντά στην κωμόπολη της Ελευθερούπολης και στους πρόποδες του καταπράσινου χωριού της Νικήσιανης, βρίσκεται η Ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Από ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, πληροφορηθήκαμε ότι οι κάτοικοι της Νικήσιανης είναι ιδιαίτερα ευσεβείς και για το λόγο αυτό, το χωριό τους έχει πάρα πολλά εξωκλήσια. Η αγάπη τους για το Μοναστήρι του χωριού τους (το οποίο είναι και το μοναδικό ανδρικό Μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως) είναι έκδηλη και προσπαθούν με κάθε πρόσφορο μέσο να συμβάλλουν στην αποπεράτωσή του.

Η ιστορία της Μονής

Στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η Μονή, παλαιά υπήρχε ένα προσκυνητάρι για τους οδοιπόρους προσκυνητές που πηγαίναν πρός τη γειτονική ιστορική γυναικεία Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας (η οποία εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας). Το 1972 στη θέση που βρισκόταν το προσκυνητάρι άρχισε να κτίζεται ένα εξωκλήσι. Κτήτορες του ήταν οι: Νικόλαος Τσεκούλης, Ευάγγελος Ζαχαρούδης και Θεόδωρος Σαλτείρης. Ο Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρόσιος (ο Νικολάου) μετέτρεψε σιγά – σιγά το εξωκλήσι σε ησυχαστήριο. Με ενέργειες του διαδόχου του Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Ευδόκιμου, το 1992 το ησυχαστήριο μετατράπηκε και αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως ανδρώα κοινοβιακή Μονή. Το 2000 έγινε η επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Μονής, με την κατασκευή της πτέρυγας των κελλιών, της μοναστηριακής τράπεζας και του χώρου υποδοχής των προσκυνητών (αρχονταρίκι).


Η Μονή σήμερα

Στη Μονή σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 15 άγαμοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Στη Μονή διαβιεί ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ιακώβου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του οικονόμου και του εφημερίου της Μονής. Ο π. Νικόδημος, Κύπριος στην καταγωγή είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης έλαβε από τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο (νυν Αρχιεπίσκοπο Κύπρου) και το δεύτερο βαθμό από το Μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο. Από το 2004, εγκαταστάθηκε στη Μονή και ανέλαβε το δύσκολο έργο της αποπεράτωσης της Μονής, η οποία θέλει αρκετά έργα ακόμα για να ολοκληρωθεί και να μπορέσει να δεχθεί τους μοναχούς που θα θελήσουν να εγκαταβιώσουν σε αυτή και να ασκηθούν στο δύσκολο μοναχικό βίο. Στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η αποπεράτωση της διώροφης πτέρυγας των κελλιών, η κατασκευή εξωτερικής περίφραξης που θα διασφαλίσει τα εδαφικά όρια της Μονής, η ολοκλήρωση της τράπεζας, κ.α..

Το καθολικό της Μονής

Το καθολικό της Μονής είναι ρυθμού βασιλικής με δύο κλίτη. Όπως αναφέρεται και στη κτητορική επιγραφή που βρίσκεται στον πρόναο: «Ανεγέρθη ούτος ο περικαλλής Ναός εκ βάθρου κατά το σωτήριο έτος 1973 με την εισφορά των ευσεβών Χριστιανών των κατοίκων Νικήσιανης και με τον μεγάλο ευεργέτη εκ Δράμας Γεώργιον Ν. Λαζαρίδην». Στον πρόναο βρίσκεται το ξύλινο παγκάρι – επιτροπικό και οι κηροστάτες. Στο δεξιό κλίτος του Ναού υπάρχουν αγιογραφίες – τοιχογραφίες βυζαντινής τεχνοτροπίας, που απεικονίζουν τους Αγίους: Bίκτωρα, Θεόδωρο Τύρωνα, Θεόδωρο Στρατηλάτη, Γεώργιο, Ευδόκιμο, Διονύσιο τον εν Ολύμπω, Σάββα, Αντώνιο, Μακάριο, Νικόλαο Πλανά και Κοσμά τον Αιτωλό. Στο αριστερό κλίτος του Ναού υπάρχουν αγιογραφίες – τοιχογραφίες, που απεικονίζουν τους Αγίους: Χριστόδουλο τον εν Πάτμω, Σεραφείμ του Σάρωφ, Νικόλαο, Κωνσταντίνο και τις Αγίες: Ελένη, Βαρβάρα, Άννα, Παρασκευή, Μαρίνα, Φωτεινή, Ευφροσύνη, Ειρήνη την Χρυσοβαλάντου, Κυριακή, Μακρίνα, Αικατερίνη, Ελισάβετ και Αναστασία. Τέλος σε περίοπτη θέση βρίσκεται η ολόσωμη αγιογραφία του Αγίου Φιλούμενου του Νεομάρτυρα που μαρτύρησε στο φρέαρ του Ιακώβου, στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Το τέμπλο του καθολικού είναι κατασκευασμένο από γύψο, ενώ ο δεσποτικός θρόνος και ο άμβωνας του Ναού είναι ξυλόγλυπτος. Η Μονή πανηγυρίζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου την
Για επικοινωνία: Ιερά ανδρώα κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Νικήσιανης, τηλ: (25920) 61.415.



Ευχαριστούμε τον Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Ιακώβου, για την ευγενική του συνεργασία και φιλοξενία.

Ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε. – Γραμμή Θεσσαλονίκης (Μαυρομματαίων & Ιουλιανού 19, Πεδίον Άρεως, Αθήνα, τηλ: 210 – 82.25.148, 210 – 82.26.345 & Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Γιαννιτσών 194, Δενδροπόταμος Θεσσαλονίκης, τηλ: 2310 – 595.413, 2310 – 545.302), για την ευγενική προσφορά του, για τη μεταφορά μας στη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα, με πολυτελή, υπερυψωμένα, κλιματιζόμενα λεωφορεία.