Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας - Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κανδήλας.



Η ιστορία ενός θαύματος
Στο σημερινό χωριό Κανδήλα του Δήμου Λεβιδίου ευσεβείς χριστιανοί με εράνους είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να κτίσουν μοναστήρι στο ύψωμα Μισόκαμπος στην Κανδήλα προς τιμή της Παναγίας. Όταν άρχισαν οι οικοδομικές εργασίες όμως η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας μετακινείτο κατά τη δύση του ηλίου από την επιλεγμένη θέση στην απέναντι και μπροστά της έκαιγε μία καντήλα, που τα ξημερώματα χανόταν. Από την επανάληψη του φαινομένου οι πιστοί κατάλαβαν ότι η μονή έπρεπε να κτιστεί στο σημείο εκείνο, που τους έδειχνε η Παναγία και έτσι έγινε. Η μονή ονομάστηκε μονή της Κανδήλας, από την καντήλα με το θείο φως στην εικόνα της Θεοτόκου.
Κάθε προσκυνητής είτε ντόπιος είτε ξένος που φτάνει στο μοναστήρι κάτι έχει να πάρει από αυτόν τον καθαγιασμένο τόπο.


Πληροφορίες
Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και βρίσκεται επί του υψώματος "Μισόκαμπος" του Δήμου Λεβιδίου, δυτικά του χωριού, Κανδήλα, απέχουσα 20 λεπτά από Τρίπολη (40 χλμ.). Σαν έτος ίδρυσης της αναφέρεται το 1650· όλα τούτα τα χρόνια, ηρεμεί, εν μέσω των Αρκαδικών βουνών, Ολίγυρτου και Τραχύ, και του αρχαίου "Αργού Πεδίου"! Για να το προσεγγίσει ο χριστιανός ακολουθεί το δημόσιο δρόμο και όταν φθάσει στο ύψος του Μοναστηριού, σταθμεύει, οπότε ανεβαίνει από τα λαξευτά πέτρινα σκαλοπάτια. Πατριαρχικό γράμμα Γρηγορίου Ε' πιστοποιεί το Σταυροπηγιακό προνόμιο της Μονής! Δυστυχώς, κατά τα Ορλωφικά, έπαθε το Μοναστήρι οπότε χάθηκε καθετί γραπτό που θα μας πληροφορούσε για το πριν... Σ' αυτό το Πατριαρχικό γράμμα -προς τους δυναμένους να έλθουν αρωγοί- διαφαίνεται η εγκατάλειψη του Μοναστηριού και η πτωχεία του (1820)... αν κι έχουν παρέλθει 50 χρόνια από τα Ορλωφικά!
Τ' όνομα της Μονής Κανδήλας πρέπει να προήλθε από την τοπική "Κονδυλεάτιδα Αρτέμιδα" που λατρευόταν κατά την αρχαιότητα! Καταρχή, το Καθολικό της Μονής ήταν μικρός σπηλαιώδης ναός· αργότερα, επεκτάθηκε σε σημείο, που, η μικρή σπηλιά, σήμερα, ν' αποτελεί το Ιερό του μεγάλου ναού! Εκεί, στις πλαγιές του μικρού βουνού, έχουν λαξευθεί τα κελλιά ενώ, κρύο νερό, ρέει από τα σωθικά του που συγκεντρώνεται σε δεξαμενή. Ιστορικά, η Μονή, έχει κι αυτή το μερίδιο της κατά τον Αγώνα του '21, αφού έκρυψε και νοσήλευσε παλικάρια ενώ, ο Ηγούμενος Καλλίνικος, αναδείχθηκε σε γενναίο πολέμαρχο αλλά και εμπειρογιατρό προσφέροντας βοήθεια στους τραυματίες! Αποτέλεσμα της έμπρακτης προσφοράς της Μονής στον Αγώνα ήταν η υπερχρέωση του Μοναστηριού και η εκποίηση μέρους της περιουσίας του προς εξόφληση των δανειστών της (1843...)!
Εκείνα τα χρόνια ήταν Αντρική, η Μονή, για ν' αλλάξει και να μετατραπεί σε Γυναικεία το 1937 (τελευταίος Ηγούμενος ο Γρ. Βιδάλης και πρώτη Ηγουμένη η Καλλινίκη Μαντζουράνη)! Αφήνει έκθαμβο τον προσκυνητή η χρονολογία που αναγράφεται στην καμπάνα του προαύλιου χώρου: 1713! Ανέκαθεν, άτυπα, ανήκε στη Μητρόπολη Μαντινείας (Αμυκλών - Τριπολιτσάς) αφού η καταστροφή από τους Αλβανούς (δεκαετία του 1770) την είχε απομακρύνει από το Πατριαρχείο! Από το 1972 και μετά, η Μονή, πλέον, και υδροδοτήθηκε (πηγή Κομποτής), και ηλεκτροφωτίστηκε! Δυτικά του Μοναστηριού -κάτω από το δημόσιο δρόμο- υπάρχει Μετόχι της Παναγίας Κανδήλας, αυτό του Ιερομάρτυρα Αγίου Χαραλάμπους! Όμως, και παρεκκλήσια, τρία, υφίστανται, εντός του χώρου, του Μοναστηριού, του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Τριάδος. Ανέκαθεν, η περιουσία της Μονής ήταν μεγάλη, άσχετα, αν, κάποιες φορές, βρέθηκε στην ανάγκη να δανεισθεί... απόρροια, όπως προείπαμε, της ουσιαστικής συμμετοχής της στον Αγώνα του 1821... Στο Σοφικό της Κορινθίας, στο Ξηροπήγαδο, στο Κεφαλόβρυσο, στη Ζάγουρα... υπήρχαν κτήματα. Το 1833, η Μονή της Παναγίας Κανδήλας, κατείχε 600 στρμ.! Το 1839 προστέθηκε, στο Μοναστήρι, και η περιουσία τής, σχεδόν, ανενεργούς Μονής του Μπεζενίκου (Βλαχέρνας)! Ο ευλαβής προσκυνητής της Μονής κλείνοντας την πόρτα, ξωπίσω του, και παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής, θα έχει αιώνια, στο νου και στην καρδιά, την εικόνα του Παντοκράτορα δορυφορούμενου από τους Προφήτες (Καθολικό) καθώς και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας!
Η καθαριότητα του Μοναστηριού, η τάξη, η ευπρέπεια... είναι στοιχεία που θα μένουν στη μνήμη του καθενός... στοιχεία που παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι ο Σεβ. Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος!

Από : http://www.levidionline.com.