Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.

..

..
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ιερά Μητρόπολις Δράμας, Ιεροί Ναοί



Εισόδια της Θεοτόκου (Μητροπολιτικός)
Ο νέος μεγαλοπρεπείς και επιβλητικός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου είναι εξ ολοκλήρου δημιούργημα της ταπεινότητάς μου. Εγκαινιάσθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1974 και είναι τρίκλιτος βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου, την αγία Παρασκευή και τον άγιo Νεκτάριο. Είναι κτισμένος στο σημείο όπου παλιότερα υπήρχε άλλος ναός, που κι αυτός είχε αντικαταστήσει αρχαιοτέρον του βυζαντινό ναό. Από τους ασχοληθέντες με τον εν λόγο παλαιό ναό ερευνητές και συγγραφείς σταχυολογούμε τις επόμενες πληροφορίες.
Ο Ευαγ. Στρατής υποστηρίζει ότι ο αρχικός ναός ήταν περικαλλής και αναγόταν στους «πρώτους από Χρηστού αιώνας, ως εκ τινών |εν αυτώ διασωθεισών παλαιοτάτων χριστιανικών αρχαιοτήτων εξάγεται» και ότι μετ’ αυτόν, επί τουρκοκρατίας, «εις ου μεμακρυσμένην αφ’ ημών εποχήν ανηγέρθη ο ήδη μικρός και ταπεινός ναός της Μητροπόλεως». Επί τουρκοκρατίας ο ναός – αν και μητροπολιτικός – ήταν στενόχωρος, ταπεινός, είχε πενιχρό διάκοσμο, ανεπαρκή φωτισμό, «αλάθητος ένδειξις της λαίλαπος του αγρίου φανατισμού». Η ακριβής χρονολογία ανεγέρσεως του πρώτου ναού είναι άγνωστη. Σε χειρόγραφη, όμως, λειτουργία του έτους 1736 που φυλασσόταν στο άγιο Βήμα υπήρχε η ενδιαφέρουσα σημείωση «κτήτωρ της ήδη σωζόμενης ιεράς εκκλησίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, η πλησίον εστί και η του Αρχιερέως οικία η Μητρόπολις, υπάρχει ο μακάριος Φώτιος, μητροπολίτης Φιλίππων χρηματίσας, ως φαίνεται όπισθεν της αυτής ιεράς εκκλησίας το όνομα αυτού γεγραμμένον μετά κεράμων ή τούβλων, όπερ μνημονεύεσθαι δια παντός δίκαιον, ότι αυτή έστιν η μόνη εκκλησία των ορθοδόξων χριστιανών των ευρισκομένων ήδη ολίγων πολλών εν τη Δράμα». Το σημείωμα τούτο υπογράφει ο Δράμας Ιωσήφ, το έτος 1800. Πάντως είναι άγνωστος ο χρόνος διαποιμάνσεως της Δράμας υπό του μητροπολίτου Φιλίππων Φωτίου.