Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ιερός Ναός Αγίας Κυριακής Χαριλάου Θεσσαλονίκης



Ο Ιερός ναός της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής είναι μία ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική,που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, κάτω απο την Πυλαία, στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Παλαιότερα, στην περιοχή αυτή ήταν το τέρμα των τραμ. Οι περίοικοι λοιπόν ήταν εργαζόμενοι σε αυτά. Το 1955 κτίστηκαν οι πρώτες εργατικές κατοικίες. Την ημέρα που έγινε η κλήρωση στους δικαιούχους, η εκκλησία μας τιμούσε την μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Έτσι αποφασίστηκε, οτι ο ναός που θα κτιζόταν για να καλυφθούν οι ανάγκες των πιστών, να είναι αφιερωμένος στην αγία.
Ο πρώτος ναός ανηγέρθη το 1959. Το 1965 όμως χαρακτηρίστηκε από τη Μητρόπολη ενοριακός ναός και διορίστηκε εφημέριος. Οι επεκτάσεις του ναού, με την κατασκευή του δεξιού και αριστερού κλίτους, ενός τμήματος του νάρθηκα και του σταυρού-καμπαναριού άρχισαν το 1976. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Οκτωβρίου του 1981 απο τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β'. Ένα χρόνο μετά ο νάρθηκας πήρε την σημερινή του μορφή. Δίπλα στο ναό υπάρχουν οι αίθουσες των κατηχητικών και το πνευματικό κέντρο πλήρως ανακαινισμένα, τα γραφεία, το αρχονταρίκι του ναού, καθώς και το εκκλησιαστικό μουσείο, το οποίο εγκαινίασε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, ο Παναγιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Κύριος Άνθιμος στίς 6 Ιουλίου το 2007 κατά το εσπέρας μετά τον πανηγυρικό εσπερινό όπου και χοροστάτησε και στο οποίο μουσείο τοποθετήθηκαν οι παλαιές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες αγιογραφήθηκαν το 1964 στις Καρυές του αγίου Όρους απο τον αγιογραφικό οίκο της συνοδείας του ιερομονάχου Σεραφείμ Όφθαλμοπούλου, αφού πρώτα συντηρήθηκαν.
Σήμερα τον ναό μας κοσμεί το νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο απο τα χέρια του κυρίου Ευγενίου Αμανατίδη και τοποθετήθηκαν εικόνες από τα χέρια του αγιογράφου κυρίου Θεοδώρου Βογδάνου.
Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφέρουμε οτι στο ναό μας υπάρχει πλέον μόνιμα τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Κυριακής τοποθετημένο σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι μεσα σε ειδική προθήκη. Είχαμε την μεγάλη χαρά και ευλογία να υποδεχτούμε το Ιερό Λείψανο στον ναό μας στις 3 Ιουλίου το 2004.
Η Αγία επιτελεί καθημερινά πλείστα θαυμάτα και έχει σώσει τον ναό μας απο πολλές καταστροφές.
"Ταις αυτής Αγίας πρεσβείες Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς"