Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

ΝΑΥΠΛΙΟ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ.

Ο Δήμος Ναυπλίου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Αύγουστος και Μνημεία",στα πλαίσια των εκδηλώσεων Αύγουστος και Μνημεία 2016, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, διοργάνωσε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 και ώρα 21.00΄ στον αύλειο χώρο των Αγίων Αναργύρων στην Ακροναυπλία στο Ναύπλιο, συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Μιχαήλ Μακρή με τίτλο"


Εις την μητέρα της Ζωής"

Το πρόγραμμα περιλάμβανε παλαιοχριστιανικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ύμνους και επίκαιρους θεομητορικούς αφιερωμένους στην Παναγία.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος Άλκηστις Παπαδημητρίου, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και ο Δημαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος.
Την εκδήλωση προλόγισε ο δημοτικός σύμβουλος , θεολόγος και χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι" Κωνσταντίνος Ρούτουλας.
Την συναυλία παρακολούθησαν επίσης η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ κ. Πόπη Καλκούνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Ράλλη, Γιάννης Καζάς και πολύς κόσμος.
Μιχαήλ Μακρής

Ο Μιχαήλ Μακρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959. Ο πατέρας του Στυλιανός ήταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και η μητέρα του Αναστασία από την Κωνσταντινούπολη, εγγονή του πατρός Κωνστάντιου Βαφειάδη οικονόμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθηγητή στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καλλιφωνότατου και πολυγραφότατου με μεγάλο μουσικό συνθετικό έργο.

Είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Σπούδασε Βυζαντινή Μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, τάξη του Χρήστου Χατζηνικολάου, Ευρωπαϊκή Μουσική (ανώτερα θεωρητικά) με τον αείμνηστο μουσικολόγο Γεώργιο Βώκο, διεύθυνση χορωδίας με το Μαέστρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μιχάλη Βούρτση, φωνητική με τη διακεκριμένη καθηγήτρια υψίφωνο Καίτη Παπαλεξοπούλου και πιάνο με τη Βούλα Μαϊχού.

Έχει λάβει τα εξής πτυχία και διπλώματα: Πτυχίο Εκκλησιαστικής Ψαλμωδίας, Πτυχίο Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής, Πτυχίο Μουσικού Π.Ν., Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης, Πτυχίο Φυγής (Φούγκας) και Δίπλωμα Σύνθεσης.

Ο Μιχαήλ Μακρής από το 1977 ως μέλος της τότε νεοϊδρυθείσης Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, ίσως της διασημότερης βυζαντινής χορωδίας – η οποία έχει πραγματοποιήσει πάνω απο 1.000 εκδηλώσεις στην Ελλάδα και σε 32 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο – έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης συμμετείχε με τη χορωδία στα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 1987.

Είναι Πρωτοψάλτης, Καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στη Β/θμια Εκπαίδευση, Διευθυντής της Βυζαντινής, Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ιδρυτής και Διευθυντής της Ο.Ε.ΒΥ.Χ., (Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Χορωδίας), η οποία έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 600 δημόσιες εμφανίσεις (Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις) και έχει ηχογραφήσει στα 23 χρόνια ζωής της (1992 – 2015), 30 ψηφιακούς δίσκους (cds) και 2 dvd.
Το 1983 με εντολή του αρχηγού Γ.Ε.Ν. ναυάρχου Νίκου Παππά ανέλαβε την διδασκαλία και την διεύθυνση της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Χορωδίας του Π.Ν. η οποία έλαβε μέρος σε σημαντικές και επίσημες εκδηλώσεις όπως στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ.α.

Το 1985 συνέστησε τη μαθητική χορωδία του 2ου Γυμνασίου Αχαρνών η οποία εδώ και 30 συνεχή έτη ερμηνεύει με εξαιρετική επιτυχία έργα αρχαίας ελληνικής, δημοτικής, βυζαντινής και έντεχνης ελληνικής μουσικής.

Το 1991 συνέστησε τον χορό της Ι.Μ. Αγίας Σκέπης Πανίου Όρους Αττικής από πατέρες της Μονής.

Το 1992 ίδρυσε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία.

Το 1996 δημιούργησε ορχήστρα από παραδοσιακά όργανα η οποία μαζί με την χορωδία απευθυνόμενη σε πολύ νέους ανθρώπους ανέλαβε και διοργανώνει μέχρι σήμερα σειρά εκδηλώσεων της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (Γυμνάσια-Λύκεια-Κολέγια) και σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού με σκοπό την μύησή τους στην μουσική μας κληρονομιά.

Το 2002 ίδρυσε τον Μουσικό Παιδικό χορό της Ο.Ε.ΒΥ.Χ.

Τον Σεπτέμβριο του 2008, μετά από πρόσκληση της Διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου Χαράς Καλομοίρη, ανέλαβε τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Βυζαντινής, Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας του Εθνικού Ωδείου Αθηνών πραγματοποιώντας πολύ σημαντικές και επιτυχημένες εμφανίσεις.

Το 2011 διορίστηκε έφορος του Τμήματος της Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών.

Μελοποίησε δοξαστικά, ιδιόμελα των ανέκδοτων ακολουθιών της Αγίας Σκέπης και των Αγιορειτών Πατέρων (ποιήματα του μακαριστού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου αντιστοίχως), τα οποία στη συνέχεια ηχογράφησε με τη χορωδία.

Έχει γράψει άρθρα με θέμα τη Βυζαντινή Μουσική σε εκκλησιαστικά και μουσικά περιοδικά. Επίσης, έχει δημοσιεύσει εισηγήσεις του σε εξειδικευμένα θέματα μουσικολογικού ενδιαφέροντος.

Η προσφορά και το έργο του έχει αναγνωρισθεί από σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων από την Α.Θ.Μ. τον μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, Μητροπολίτες, καθηγητές και από τον πρώην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
Ορθόδοξη Εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία του Μιχαήλ Μακρή 

Ιδρύθηκε το 1992 από τον Μιχάλη Μακρή, καθηγητή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους συνεργάτες του, διπλωματούχους του Εθνικού Ωδείου, με σκοπό την ψυχική και πνευματική ωφέλεια του ανθρώπου καθώς και την μελέτη με επιστημονική τεκμηρίωση για την διάσωση και διάδοση της γνήσιας Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής η οποία έχει τις πηγές της στο Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος.

Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία στα 23 χρόνια από την ίδρυσή της (1992-2015) έχει πραγματοποιήσει πάνω από 600 εμφανίσεις (Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Συναυλίες και άλλες Εκδηλώσεις). Κορυφαίες στιγμές μεταξύ άλλων σε αυτή την εικοσαετή πορεία υπήρξαν οι εκδηλώσεις στο Ηρώδειο με το Μεγάλο Μουσικό Αφιέρωμα στη Σμύρνη «Η Σμύρνη κάποτε…», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη μεγάλη συναυλία »Αγγέλων ήχοι – Ανθρώπων στίχοι», η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στο νησί της Αποκάλυψης στην Πάτμο, η συναυλία «Εάλω η Πόλις» στην Καστροπολιτεία του Μυστρά στα Παλαιολόγεια και η πρωτότυπη συναυλία στην Εθνική Λυρική Σκηνή με τίτλο «Ίδε ο Αμνός» που εξιστόρησε το Θείο Πάθος μέσα από την Ανατολική και τη Δυτική Μουσική.

Έχει παρουσιάσει το έργο της στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση και σε πολυάριθμες εκπομπές στο ραδιόφωνο. Απευθυνόμενη σε πολύ νέους ανθρώπους ανέλαβε και διοργανώνει από το 1996 μέχρι σήμερα σειρά εκδηλώσεων της Ελληνικής μουσικής σε εκπαιδευτικά ιδρύματα (γυμνάσια – λύκεια, κολέγια) και σε σχολεία του απόδημου ελληνισμού με σκοπό τη μύησή τους στη μουσική μας κληρονομιά.

Έχει εκδώσει 30 cds, 2 dvd ανέκδοτες ακολουθίες αλλά και σημαντικά έργα μεγάλων συνθετών της Ελληνικής Βυζαντινής Μουσικής όπως του Ιωάννου Κουκουζέλους, Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Γερμανού Νέου Πατρών κ.α.

Το έργο της Χορωδίας έχει αναγνωριστεί από σημαίνοντα πρόσωπα της θρησκευτικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού,μεταξύ των οποίων από την Α.Θ.Μ. τον Μακαριστό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο, Μητροπολίτες, καθηγητές Πανεπιστημίων κ.α. Στις 23 Νοεμβρίου 2002, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος δέχθηκε τον Μιχαήλ Μακρή και μέλη της Χορωδίας στο Προεδρικό Μέγαρο και σ' ένα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, ο Πρόεδρος εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του, επισήμανε τη σπουδαιότητα του έργου αυτού για την προβολή και διάδοση της εθνικής μας μουσικής.

STUDIO B&G