Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνης.

PDFΕκτύπωσηE-mail
Η ιερά μονή αγίων Πάντων Βεργίνης

Το σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουνίου πανηγύρισε η Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Βεργίνης. 
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον εσπερινό και το πρωί της Κυρικαής τέλεσε αρχιερατική θεία λειτουργία και κήρυξε το θείο λόγο.
Η ομιλία του σεβασμιωτάτου στον εσπερινό:
««Πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι».
Με αυτή τη φράση απαντά ο Χριστός στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα στον απόστολο Πέτρο που αγωνιά τι θα γίνει με αυτούς που εγκατέλειψαν τα πάντα για χάρη του Χριστού και τον ακολούθησαν. Και αφού τον διαβεβαιώσει ότι θα λάβουν «μισθόν εκατονταπλασίονα» στη βασιλεία των ουρανών, δεν παραλείπει να προσθέσει και μία φράση που δημιουργεί απορίες και ερωτηματικά για τη σημασία της.

«Πολλοί δε έσονται πρώτοι έσχατοι και έσχατοι πρώτοι». Τι εννοεί όμως ο Χριστός με τη φράση αυτή; Εννοεί ότι τα κριτήρια του Θεού για την αξιολόγηση των ανθρώπων δεν ταυτίζονται με τα κριτήρια των ανθρώπων. Και τονίζει αυτό προειδοποιώντας μας για να μην εκπλαγούμε κατά την ημέρα της κρίσεως, αλλά και για να μην εκπληττόμεθα και για πράγματα που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας ή με τους συνανθρώπους μας.
Εμείς οι άνθρωποι κρίνουμε, αδελφοί μου, με κριτήρια εξωτερικά, εγκόσμια, ανθρώπινα, επιφανειακά. Κρίνουμε με αυτά τα κριτήρια, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να υπεισέλθουμε στο νου και την ψυχή των ανθρώπων, δεν έχουμε την ικανότητα να δούμε στο μέλλον και υπό το πρίσμα της αιωνιότητος. Και νομίζουμε ότι αυτοί που αξίζουν, αυτοί που είναι μεγάλοι και σπουδαίοι είναι αυτοί που διαθέτουν γνώσεις, πλούτο κοινωνική θέση και καταξίωση ή εμφάνιση εντυπωσιακή. Όμως αυτά τα κριτήρια δεν έχουν καμία σχέση με τα κριτήρια του Θεού.
Ο Θεός δεν επιλέγει ούτε τους ισχυρούς, ούτε τους πλούσιους, ούτε τους ιδιοφυείς. Ασφαλώς δεν τους απορρίπτει, αλά ο πλούτος, η δύναμη ή η κοσμική επιρροή δεν έχουν καμιά σημασία για τον Θεό, ούτε αποτελούν προϋπόθεση για τους εκλεκτούς του. Άλλωστε όλα αυτά αποτελούν μερικές φορές εμπόδιο στην πορεία του ανθρώπου προς τον Θεό, γιατί τον κάνουν να αισθάνεται ισχυρός και αυτάρκης και να φέρεται εγωιστικά.
Ο Θεός αναδεικνύει συχνά ως εκλεκτούς του ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κατά τα ανθρώπινα καμία προοπτική να διακριθούν για να διδάξει και να αποδείξει σε όλους μας ότι η δύναμή του ,ουκ έστιν εκ του κόσμου τούτου», και ότι η εσωτερική πνευματική εργασία δεν συνδέεται με τα σχήματα αυτού του κόσμου· και ακόμη ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να αναδειχθούν από έσχατοι πρώτοι.
Αυτήν την αλήθεια αποδεικνύουν, αδελφοί μου, και οι σήμερα εορταζόμενοι άγιοι Πάντες, όλοι δηλαδή όσοι έζησαν εν οσιότητι και δικαιοσύνη. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ταπεινοί και αδύναμοι για τον κόσμο. Ήταν άνθρωποι συνηθισμένοι και καθημερινοί. Ήταν νέες γυναίκες και μικρά παιδιά που μαρτύρησαν για τον Χριστό. Ήταν όσιοι και ασκητές που πέρασαν τη ζωή τους άγνωστοι στον κόσμο, «εν όρεσι και σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης». Ήταν άνδρες και γυναίκες που έζησαν μέσα στον κόσμο, που είχαν οικογένεια, που δεν ήταν πλούσιοι, που δεν ήταν διάσημοι, που δεν ήταν διακεκριμένοι, και όμως αναδείχθηκαν άγιοι, γιατί είχαν μέσα στην ψυχή τους τη χάρη του Θεού, τη χάρη του αγίου Πνεύματος, το οποίοι τελειοί τους ανθρώπους οι οποίοι δεν αγωνίζονται για να καταλάβουν την πρωτοκαθεδρία και την πρωτοκλησία μεταξύ των ανθρώπων, δεν αγωνίζονται για να αυξήσουν τα αγαθά τους και δεν προβληματίζονται σαν τον πλούσιο του ευαγγελίου μόνο αν αρκούν οι αποθήκες τους για να τα φυλάξουν, αλλά αγωνίζονται να ζήσουν σύμφωνα με το θέλημα και τις εντολές του Θεού.
Αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι μέσα από τον καθημερινό προσωπικό τους αγώνα, μέσα από την προσπάθειά τους να εκβάλλουν από την ψυχή τους τα ζιζάνια των παθών και των αδυναμιών και να καλλιεργήσουν τις αρετές, που είναι καρποί του Αγίου Πνεύματος, είναι, αδελφοί μου, οι έσχατοι που αθα αναδειχθούν πρώτοι· είναι αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο Χριστός στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, θέλοντας να διδάξει τους μαθητές του και δι αυτών όλους εμάς, την αληθινή αξία των πραγμάτων ώστε να μην εκπλαγούμε κατά την ημέρα της κρίσεως.
Γι αυτό, αδελφοί μου, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των αγίων Πάντων, που, όπως γράφει ο απόστολος Παύλος, παρακολουθούν με αγάπη την πορεία της ζωής μας και μας αναμένουν «ίνα μη χωρίς ημών τελειωθώσι», και ας αγωνιζόμαστε ώστε να αναδειχθούμε όχι εκλεκτοί του κόσμου, αλλά εκλεκτοί του Θεού».
Πανήγυρις Αγίων Πάντων Βεργίνης. Αχριερατική θεία λειτουργία
Πανήγυρις Αγίων Πάντων Βεργίνης. Αχριερατική θεία λειτουργία
Πανήγυρις Αγίων Πάντων Βεργίνης. Αχριερατική θεία λειτουργία
Πανήγυρις Αγίων Πάντων Βεργίνης. Ευλογία κολύβων έξω από το καθολικό
Πανήγυρις Αγίων Πάντων Βεργίνης. Ευλογία κολύβων
Πανήγυρις ιεράς μονής Αγίων Πάντων Βεργίνης
Πανήγυρις ιεράς μονής Αγίων Πάντων Βεργίνης
Πανήγυρις ιεράς μονής Αγίων Πάντων Βεργίνης. Τρισάγιο κτιτόρων
Πανήγυρις ιεράς μονής Αγίων Πάντων Βεργίνης Απόλυσις.
Πανήγυρις ιεράς μονής Αγίων Πάντων Βεργίνης