Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

Η Βασίλισσα στον Θρόνο Της

.

.
Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός. Αμήν.
Μέσα απ΄αυτές τις σελίδες που ακoλουθούν θέλω να μάθει όλος ο κόσμος για Τους Αγίους, τις Εκκλησιές και τα Μοναστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Μπορείτε να μου στείλετε την Ιστορία του Ναού σας ή του Μοναστηρίου σας όπως και κάποιου τοπικού Αγίου/ας της περιοχής σας nikolaos921@yahoo.gr

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Θεσσαλονίκης
κάνετε κλικ στην φωτογραφία

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ναύπλιο.

Με Εκκλησιαστική λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη στοΝαύπλιο, εορτάστηκε η εορτή  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστών έφθασαν από όλη την Αργολίδα αλλάκαι όλη την Πελοπόννησο ,για να τιμήσουν την Παναγία μας, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους προς Αυτήν, στο Ιερό Ναό της «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ».  Ουρά ατέλειωτη που κράτησε μέχρι ταξημερώματα  της ημέρας της γιορτής από ευσεβείςπροσκυνητές περιμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσουν την Θαυματουργική Εικόνατης ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ . Σύμφωνα με το πρόγραμμα την παραμονή της εορτής τελέσθηκεΜέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος ΕπίσκοποςΕπιδαύρου κ.κ. Καλλίνικος, ο οποίος μίλησε επίκαιρα.
Συμμετείχαν ο Ιεροκήρυξτης Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Παπουλέσης, οι Ιερείς τηςΠόλεως Ναυπλίου, αλλά και από την ευρύτερη  περιοχή . Στην συνέχεια ακολούθησε ηκαθιερωμένη λιτάνευση της θαυματουργού ιερά εικόνας της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ,συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού αγήματος ,παρόντος του διοικητή του στρατοπέδου,ΚΕΜΧ ,Ναυπλίου ,κ Μηνά Παπαδάκη, ο οποίος με δική του μέριμνα οι φαντάροι τουμηχανικού μετέφεραν την ιερή εικόνα της Παναγίας. Φέτος όπως και πέρυσι   συμμετείχαν κατά την περιφορά , με τημέριμνα του Εφημερίου της ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, πρωτοπρεσβυτέρου Ελευθερίου Μίχου,μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ναυπλίου υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας καςΤ.Γκιόλα, το Σώμα προσκόπων Ναυπλίου και Άργους, και το Σώμα ΕθελοντώνΣαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού .

Μετά την περιφορά της εικόνας και ώρα 10:30 το βράδυ ψάλθηκεη Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία.

Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, οαντιπεριφεριάρχης Αργολίδος κ Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων κ.Παναγιώτης Αναγνωσταράς,οι βουλευτές του Νομού Υφυπουργός κ. Ι.Μανιάτης καιΙ.Ανδριανός,  οι Αντιδήμαρχοι του ΔήμουΝαυπλιέων κ.α.

Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας Ναυπλίου

Στο ψηλότερο μέρος του Ναυπλίου, πάνω από τον ιστορικόσυνοικισμό της Πρόνοιας, μεγαλόπρεπο υψώνεται το κτιριακό συγκρότημα της«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ», που είναι τόπος προσκυνήματος όλων των κατοίκων της Αργολίδοςαλλά και όλων των Ελλήνων που φτάνουν ίσαμε τον βράχο της Παναγίας.

Ορθώνεται σε μία επιβλητική και εντυπωσιακή θέση με μεγάληαυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και την θάλασσα. Βλέπει κανείς απότην «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ» το Παλαμήδι, το Μπούρτζι, την Ακροναυπλία, το λιμάνι, τηνπλατεία Συντάγματος και άλλα ιστορικά και αξιοθέατα μνημεία της πόλης. Βλέπεικανείς ολόκληρο το Ναύπλιο με τους οικισμούς του και τα γραφικά μικρά δρομάκιατου, το Άργος και τα σκαρφαλωμένα στα γύρω βουνά χωριά. Αλλά και την «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»την βλέπει κανείς από όπου και αν κοιτάξει μέσα από την πόλη του Ναυπλίου.


Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτούοικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. { Στον κατάλογοτων ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία (1686- 1715)περιλαμβάνεται και « η εκκλησία του παπά Ιάκοβου Βουρδούχα  εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω απότο Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου» }.*

Ο Ναός, πρέπει να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθείτουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναόςέχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφήτου.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στονΕυαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση τηςΘεοτόκου. Αποτελεί το μεγαλύτερο προσκύνημα του νομού Αργολίδος και ο κόσμοςκατά χιλιάδες από το πρωί της παραμονής και ανήμερα του Ευαγγελισμού όλη μέρα,τρέχουν και ζητούν από την Παναγία την χάρη της .